Vi följer Börje Ramsbros tvist med Stiftelsen Industrifonden

Bakgrund Marie-Anne Olsson

Redan som ”sommarjobbare”, från sexton års ålder, hade jag tankar och synpunkter på ledarskap. De chefer jag hade var mer eller mindre svaga, vissa rena katastroferna. Jag märkte att de försökte iklä sig en sorts roll istället för att vara äkta och mänskliga. Sånt hade jag svårt för redan då.

Kanske var det de här erfarenheterna och funderingarna, som gjorde att jag efter mina universitetsstudier började arbeta i ett konsult- och utbildningsföretag, ISL Institute. Jag har ägnat största delen av mitt vuxna liv åt att träffa företagsledare och chefer i alla sorters branscher, som säljare, utbildare och konsult. Det hände också att jag träffade ledningen i offentliga verksamheter som statliga verk, branschorganisationer, stiftelser och dylikt.

Jag erfor att majoriteten i chefsposition hade svårt att få gehör hos sina medarbetare, att verkligen få ut ett äkta engagemang från sina mänskliga resurser (självfallet fanns lysande undantag). De var för svaga eller för rädda och de gömde huvudet i sanden istället för att inse att allting börjar med en själv. Alltså, slutsatsen från min sida var att själva kärnan i bra ledarskap är självkännedom, äkthet, på djupet.

Jag märkte också en mycket tydlig skillnad mellan chefer i privata företag och chefer i offentliga organisationer. De senare var ännu svagare och räddare om sitt eget skinn, rädda för att verkligen ta ansvar.

Mina erfarenheter har gjort att jag idag nästan blir tårögd av glädje, när jag träffar eller läser om personer, oavsett position, som uppvisar civilkurage, som vågar bjuda på sig själva, som vågar visa sig sådana de är med starka och svaga sidor. Så underbart och så lätt – egentligen.

Under mer än tio års tid har jag följt Börje Ramsbros fall på Bankrättsföreningens hemsida, om hur han blev fullständigt blåst på sitt företag och hur han sedan dess uthålligt försökt få ersättning och upprättelse. Inblandade var även några av våra institutioner som ska hjälpa entreprenörer som han. Allt det där var svårt att förstå. Man kan först inte fatta att det kan gå till på det viset. Först den senaste tiden, i samband med att Börje har stämt Industrifonden, har jag mer på djupet satt mig in i de olika turerna. Jag lär mig mer för varje dag som går och det gör mig både häpen och upprörd. Det som har skett strider mot allt som kallas ärlighet, sanning, öppenhet, medmänsklighet, strider mot alla sunda värderingar. Det är också ett cyniskt slöseri med gemensamma skattemedel. Och inte bara då, utan även nu. Industrifonden vidhåller att inte ett endaste fel har begåtts. Helt otroligt.

Jag beundrar Börjes energi, äkthet, uthållighet och vilja att skapa rättvisa och backar upp honom till hundra procent. Jag är en obekväm sanningssökare, precis som Börje. I min roll idag som frilansande skribent i ledar- och entreprenörfrågor kommer jag att göra allt jag kan för att uppmärksamma Börje Ramsbros kamp för rättvisa.

Friaskribenter

Bankrättsföreningen

Tack för besöket och välkommen åter!