[Hemsida] [Skicka vykort]


Revolt
Av Mats Lönnerblad  - 19 december 2013

Vad som händer Suzanne Collins trilogi ”Hungerspelen” (Förlag: Bonnier/Carlsen) i översättning av Lena Jonsson och Emma Sandström är att ett antal ungdomar blir tvingade att medverka i en fruktansvärt TV-spel. Det är ett TV-bolag som styrs av regeringen som varje år utser 12 flickor och 12 pojkar att medverka i Hungerspelen. Det förekommer bara en enda regel: Att döda eller bli dödad. Den som har vunnit spelen och själv överlevt är bara den som gått segrande ur striden.

Böckernas titlar: Hungerspelen, Fatta eld och Revolt
Författare: Suzanne Collins
Översättning: Lena Jonsson och Emma Jonsson Sandström

Författaren Suzanne Collins har redan en lång karriär bakom sig - både som känd prisbelönt författare till ungdomslitteratur och manusförfattare för TV. I sin flerfaldigt prisbelönade trilogi Hungerspelen fortsätter hon att beskriva vilka konsekvenser förtryck och våld för med sig.

Inledningen handlar om hur 16-åriga Katniss Everdeen blir chockad över att hennes lillasyster ofrivilligt blivit uttagen att medverka i spelen. Katniss ser uttagande av sin syster Primrose att medverka, som ett mordförsök, och lyckas ta över hennes plats, för att bli utsedd i hennes ställe.

Händelserna i boken utspelas i ett framtida USA som har genomlidit krig och annat elände och där huvudstaden fortsätter att profitera på sina fattiga provinser. Hungerspelen är ett sätt för makthavarna att sätta sig i respekt och samtidigt hota med vad som kan hända om man opponerar sig mot den politiska makten. Staten vill också avleda uppmärksamheten från landets verkliga ekonomiska och sociala problem. Det sker genom att de utsedda ungdomarna tvingas tävla och förgöra varandra i direktsänd TV, som hela folket tvingas följa.

Landet Panem i trilogin, är ett land som är uppdelat i huvudstaden och 12 fattiga provinser, det 13-onde distriktet har blivit jämnat med marken. Det skedde under landets mörka tider, då distrikten gjorde uppror mot centralmakten. 12 distrikt besegrades under revolten, det trettonde utplånades helt. Revolten betecknades som förräderi. Det var förräderifördraget som gav landet nya lagar och Hungerspelen. Det centralmakten vill påminna om genom spelen är att distrikten är totalt utlämnade åt centralmakten, genom att ta ungdomar från distrikten och tvinga dem själva att utplåna varandra.

Distriktens enda uppgift är att förse huvudstaden Capitolium med hela sitt eget överflöd, varför distrikten själva har ont om mat och invånarna tvingas svälta. Det är lätt att dra liknelsen med hur de forna kolonialväldena i Europa, plundrade sina erövrade kolonier, och forslade hem allt som var sällsynt och värdefullt.

För att försörja familjen har Katniss förvandlats till en tuff tonåring som lärt sig att skjuta med pilbåge och snara villebråd. Hon gör allt för att hjälpa sin mor och sin lillasyster, eftersom hennes far omkommit, i den gruva som han arbetade i under mycket svåra förhållanden. Katniss hjälper till att skjuta hare och kanin med risk för sitt eget liv eftersom det sker inom ett förbjudet och inhägnat område, bara för att hennes familj skall ha någonting att äta.

Mot alla odds vinner Katniss spelen den första omgången hon deltar och får vända hem i triumf. Men president Snow som är landets diktator är fortfarande inte nöjd eftersom hon samtidigt som hon vinner spelen på ett mirakulöst sätt även visar sig ha vunnit folkets hjärtan, genom att rädda livet på en pojke som deltar i spelen. Men när presidenten märker att hon vill trotsa staten blir han rasande och tvingar henne att medverka i spelen på nytt. Men det går inte riktigt som han tänkt sig även denna gång.

För att överleva tvingas dom tävlande att visa sig positiva, i den situation dom befinner sig. Belöningen visar sig genom att sponsorer skickar in hjälpmedel till deltagarna för att de skall kunna överleva och skydda sig själva från alla de oväntade faror som dyker upp i form av giftig dimma, mördarbabianer och blodtörstiga ungdomar som ställs mot varandra för att någon av dom själva skall kunna överleva den påtvingade kampen.

När Katniss Everdeen blir en av deltagarna i de dödliga Hungerspelen förändras allt för henne. Hon förs i till huvudstaden, där hon stylas och intervjuas. Tillsammans med 24 andra ungdomar tvingas hon i tre olika omgångar utkämpa en kamp på liv och död. För att överleva tvingas hon bryta mot spelets regler.

Snart visar det sig att ingen trotsar regimen ostraffat. Katniss inser att hon måste välja sida, när hon märker den stora respons hon får från de olika distrikten, vet hon vilken roll hon måste spela om det skall kunna bli några förändringar i den fattiga och obekväma tillvaron, för alla som bor utanför huvudstadens domäner tvingas leva i.

President Snow trodde att Hungerspelen var ett effektivt medel att styra sitt land. Men vem gagnar det i slutändan ? Ingen, menar Suzanne Collins i trilogin. Sanningen att säga är det inte bra att leva i en värld där sådant kan hända. Demokratin är känslig. När den övergår till diktatur är det lätt att förstå att de missgynnade i ett sådant samhälle lätt tar till vapen och försöker göra revolt.

Revolt erkände den bortgångne Nelson Mandela att han också ville göra. Mandela var en unik humanist som tvingades avtjäna ett långt fängelsestraff för han ville förändra Sydafrika i grunden. Även Mandela bar på en vrede och hatade sina förtryckare. Skillnaden var att han med en dåres envishet lärde fångarna, när han satt fängslad, är att man kan bli helt fri, först när man kan lära sig att kontrollera sin vrede, och undertrycka hatet.

Fortfarande är Sydafrika ett av världens mest klassegregerande och ekonomiskt ojämlika samhällen med en ungdomsarbetslöshet på över 50 procent och en alltigenom korrumperad civilförvaltning i kris. Det gäller att också att kunna förändra befrielserörelser som befunnit sig i ständig kamp, men som plötsligt inte har någon fiende att kämpa emot längre. Något som vare sig Mandelas Sydafrika eller Mugabes Zimbabwe hittills lyckats med.

Suzanne Collins romanfigur Katniss, blir genom sitt eget hjältemodiga uppträdande i Hungerspelen symbolen för det förtryckta folket. Även om det inte är hon som initierar revolten, är det hon som likt Mandela skapar folkets kampvilja. Till slut inser hon att en revolt är det enda som återstår, för att kunna förändra tillvaron, för alla de som blir förtryckta och utnyttjade och straffade med döden, så fort de försöker opponera sig.

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen
Ordförande i Sveriges Bankkunders Riksförbund

Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida