[Hemsida] [Skicka vykort]


Spanien under Francoregimens mörka år
2019-08-02 av Mats Lönnerblad 

Carlo Ruiz Zafón, född 1964 i Barcelona, men är numera bosatt i Los Angeles. Hans första romansvit på fyra böcker Vindens skugga en av världens mest lästa författare, översatt till 40 språk, följd av Ängelns lek (2009), Himlens fånge (2012) och den sista delen Andarnas labyrint i översättning av Yvonne Blank och Elisabeth Helms som utkom på Albert Bonniers förlag 2018.

Författare: Carlos Ruiz Zafón
Översättning: Yvonne Blank och Elisabeth Helms
Förlag: Albert Bonniers förlag

För att inte kunna åtalas för förtal påpekar författaren i inledningen av romanen att den är ett fiktivt verk vars inspiration han hämtat från inbördeskriget i 1900-talets Barcelona. Ibland har utformningen och tidsplaceringen av vissa miljöer, märken och omständigheter ändrats för att passa in i berättelsen.

Bakgrunden till inledningen av den sista delen av romansviten i Andarnas labyrint är inbördeskriget och bombningen av Barcelona 1938 och de hundratals barn som blev mördade eller bortrövade från sina föräldrar som försvunnit. Francoregimen förföljde många av föräldrarna till de förlorade republikanerna - som inte längre förmådde göra motstånd - Många av de krigsoffer som överlevde sattes i stället i fängelse, under och efter inbördeskriget, rånades eller mördades.

I den avslutande delen får vi inblick i det politiska spelet under Francos regim och om det djupa hat som råder på grund av de plundringar och övergreppen som ägde rum under inbördeskriget och de politiska skeendet mot förlorarna som skedde både under och efter freden.

De olika delarna i romansviten kan läsas i vilken ordning som helst, eller var för sig, något som i sin tur ger innebär att läsaren kan ge sig in och utforska labyrinten av historier via olika ingångar och vägar som alla leder in i berättelsens hjärta.

I centrum för romansviten står familjen Sempere som har drivit bokhandeln Sempere i flera generationer under Francos regim. I vindens skugga får vi följa Daniel Sempere som är sonson till grundaren. I de andra böckerna får vi följa personer som har med varandra att göra och som på olika sätt korsar varandras livsvägar.

I Andarnas labyrint ger chefen för säkerhetstjänsten Leandro som är verksam i Madrid år 1959. Han arbetar tillsammans med den egensinniga och självständiga Alicia Gris som han arbetat med sedan länge i uppdrag i uppdrag av att hitta och ta reda på vad som har hänt en av Spaniens mäktigaste kulturpersonligheter Mauricio Valls och hans livvakt som har försvunnit under mystiska omständigheter efter en maskeradbal för att fira sin dotter Mercedes. Han har ett förflutet som ökänd chef för Montjuice-fängelset i Barcelona.

Alicia är krigsbarn, Hon är 29 år och förlorade sina föräldrar när hon var åtta. Hon växte upp på Ribas-stiftelsen - ett barnhem - som hon blev utkastad från på grund av olydnad när hon var femton. Efter en turbulent barndom blev hon upplockad och utbildad till agent av Leandro och var den bästa agent han värvat under sina tjugo år i tjänsten.

Uppdraget som hon får är inte lätt och leder henne tillbaka till Barcelona tillsammans med kriminalkapten Vargas som mot hennes vilja blir utsedd att vara hennes följeslagare.

I Barcelona träffar Alicia på nytt sina gamla vänner och börjar umgås med bokhandlarfamiljen Sempere och söner som hon känner sedan tidigare och vill skydda.

Samtidigt försöker hon finna Mauricio Valls och föra honom tillbaka till sitt skyddade palats i Madrid där han omges av sina livvakter efter som han utsatts för ständiga hot. Valls dotter är förtvivlad efter försvinnandet. Alicia har lovat att göra allt för att hon skall få tillbaka sin far så snart som möjligt eftersom polisen misslyckas med att finna Valls. Hennes motståndare gör allt för att hon och Vargas skall misslyckas i sitt sökande. Men det största problemet är att inte veta vilka motsåndarna är och vilken makt de besitter.

För att hitta nyckeln till orsaken till Valls försvinnande måste de gå tillbaka till det förflutna. Det förflutna försvinner ju inte, hur mycket enfaldigt folk än anstränger sig för att radera bort det, och hur mycket skojarna än lägger ner på att förfalska det och sälja det om ingen som nya varor. Därför måste de veta mer om Mauricio Valls agerande under och efter inbördeskriget, vilka som är hans verkliga fiender. Inbördeskriget förde Spanien till ruinens brant, samtidigt som det gjorde ett fåtal som redan var rika, ännu rikare.

Carlo Ruiz Zafóns romansvit handlar om kampen mellan det godas kamp mot det onda. Om vinnare och förlorare. Hur svårt det är att utreda sanningen när den falang som vinner ett krig förvränger och förfalskar sanningen enbart till sin fördel för att det skall passa in i ett historiskt skede som senare blir svår att avslöja, vilket Alicia med alla medel försöker göra med stora konsekvenser för alla inblandade.

Svaren som Alicia finner i bokhandeln sätter inte bara hennes eget liv på spel, utan riskerar också att utsätta de människor hon älskar mest för fara. I böckerna knyts trådarna ihop. Vi får inblick i politiska ränksmiderier, djupt hat, människohandel. Men också kärlek som kan försätta berg. Zafóns har lyckats skapa ett mästerverk som förtjänar all den internationella uppmärksamhet som de fyra romanerna redan fått.

Mats Lönnerblad


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida