[Hemsida] [Skicka vykort]


Selma Lagerlöf - folkkär och världsberömd författare.
2020-03-25 av Mats Lönnerblad 

Selma Lagerlöf var en av Sveriges främsta författare, Nobelprisbelönad, älskad och berömd långt utanför landets gränser. Hösten 1881 lämnade Selma Lagerlöf Mårbacka, där hon var född och uppvuxen, för att påbörja sina studier i Stockholm för att utbilda sig till lärare. Hon var 22 år gammal och nu skulle hon börja bygga sitt eget liv.

Bokens titel: Jag vill sätta världen i rörelse
Författare: Anna-Karin Palm
Förlag: Albert Bonniers förlag

I boken Jag vill sätta världen i rörelse, Albert Bonniers förlag, 2019, skriver författaren Anna-Karin Palm med författarens blick på Selma Lagerlöf och hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon redogör på ett berömvärt sätt för Lagerlöfs vänskaper och kvinnokamp och tidens frågor och sammanhang.

Selma Lagerlöfs dröm var att bli författare och leva ett självständigt liv. Äktenskap, man och barn var redan långt borta ur hennes livsplan. Steget från lärare till författare var för henne nödvändigt. Selma Lagerlöf visste att hon måste ägna all sin tid åt skrivandet för att nå dit hon ville i sitt författarskap. Avgörande var förstås att hon kunde försörja sig på sitt skrivande.

Med tanke på att Lagerlöfs lön som heltidsanställd lärare låg på tusen kronor om året, måste hon kunna öka sina arvoden ordentligt för att kunna försörja sig som författare och det skulle därför dröja länge tills hon vågade ta steget.

Hennes genombrott lät vänta på sig tills hon skrev: Gösta Berlings saga som är en kollektiv roman som sjunger individens lov; en roman där hjälten och hans anhang av luggslitna kavaljerer ska vara centralfigurer, men där kvinnogestalterna ofta stjäl scenen. En roman vars register spänner över hela skalan - romantiska äventyrsskildringar, vardagsrealism, lyriska landskapsmålningar, burleska karnevalsupptåg och inre själsstrider.

Gösta Berlings saga kom ut i Danmark kring jul 1892 och där blev mottagandet överlag tydligare positivt än det varit i Sverige. De danska kritikerna tycktes mer öppna för bokens originalitet och nyskapande konstfullhet.

Åren efter Gösta Berlings saga präglades av ett sökande i många riktningar. Litterärt försökte Selma Lagerlöf delvis anpassa sig till kritikernas råd att begränsa sin fantasi och vända sin förmåga mot omdiktning av legender och sagor i novellens mer begränsade format.

Hennes bok Antikrists mirakler som utkom den 6 december 1897 var hennes nästa betydande bok som fick mycket god, nästan översvallande kritik. Selma Lagerlöf hyllades nu som en av de viktigaste författarna i den nya generationen, hon var nu inte längre bare ett löfte utan hade definitivt befäst sin position.

Några år senare utkom en av hennes vackraste kärleksromaner, En herrgårdssägen. Tankarna kring kärlekens väsen och dess kraft som estetisk proncip hade Selma Lagerlöf levt med länge.

Själv var hon god vän med Sophie Elkan som blev Selma Lagerlöfs närmaste vän och mentor och som hon tillsammans med Elkan genomförde många resor i världen. Bland annat besökte de tillsammans Palestina som skulle bli boken Jerusalem som hon tillägnade henne.

Jerusalem blev omedelbart en stor framgång hos såväl kritiker som den läsande allmänheten och såldes slut med en gång. Sammanlagt sålde boken på bara några månader 25.000 exemplar, vilket förläggaren Karl Otto Bonnier var ett enastående rekord i ny svensk litteratur på den tiden. Även den andra delen av Jerusalem med undertiteln I det heliga landet sålde bra både i Sverige och utomlands. Hennes rykte växte de kommande åren även utomlands.

Under 1903 skrev hon förutom flera noveller för tidskrifter också långnovellen Herr Arnes penningar för Idun som är en koncentrerad berättelse om synd, skuld, dygd och hämnd från 1500-talets Marstrand, otäck och isande vacker med drag från både spökhistoria och folkviseballad.

Den faktiska händelsen rörde ett brott, då den rike herr Arnes skattkista stals av tre män. De mördade alla i hushållet utom en ung flicka, som senare kunde identifiera mördarna och bidra till att de infångades. Till detta diktade Selma Lagerlöf en kärlekshistoria och en moralisk konflikt, som fördjupade brottshistorien bortom döden.

Men Selma Lagerlöfs verkliga genombrott kom med en helt ny typ av läsebok för skolan: Idén  till boken kom då hon mindes en gammal historia om den vita tamgåsen hemma på Mårbacka som rymde för att följa en flock grågäss norrut. Nu kom hon på att hon kunde föra in en pyssling, en pojke som red på gåsens rygg.

Med denna historia som utgångspunkt, och inspirerad av Kiplings populära djurhistorier, där djuren förmänskligas till personligheter, började hennes arbete med en ny bok äntliga växa fram. Boken skulle heta: En resa genom Sverige. Men den titeln tyckte förläggaren Karl Otto Bonnier inte om. Lagerlöf återkom då med förslaget: Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Den titeln nappade Bonnier omedelbart på.

I november 1906 låg så äntligen första delen av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige på bokhandelsdiskarna. Under första halvåret 1907 trycktes fantastiska 100.000 exemplar till- en succé utan like. Boken rönte stora framgångar utomlands och blev hennes mest kända bok i utlandet, Den revolutionerade synen på barnlitteratur världen över.

Hennes framgång som författare hade nu nått sin höjdpunkt. Hon fick råd att köpa tillbaka sitt barndomshem och renovera bostadshuset från grunden. Vid sitt sammanträde den 11 november 1909 beslöt Svenska Akademien att ge årets nobelpris i litteratur till Selma Lagerlöf. Motiveringen löd: "På grund av den ädla idealitet, den fantastiska rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning." Hon var den första svensken som fick priset, liksom den första kvinnan.

Anna- Karin Palm har tillägnat sin biografi över Selma Lagerlöf, till sin dotter Selma, vilket jag har stor förståelse för. Själv har vi döpt våra två yngsta barn, Gabriel och Isabel efter två förnamn på författare. Hennes bok är ett imponerande arbete där hon lyckas med bedriften att spegla Selma Lagerlöfs privata och författarliv på ett intresseväckande sätt som göra att jag själv gärna vill läsa om flera av Selma Lagerlöfs böcker. 

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen
Ordförande i Sveriges Bankkunders Riksförbund


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida