[Hemsida]


Brott utan gränser
2020-07-29 av Mats Lönnerblad 

Under en exklusiv svensexa på den franska rivieran i Juan-les-Pins hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin, vars föräldrar emigrerat till Sverige från Irak, mitt i ett blodigt attentat på en bar och blir frihetsberövad, misstänkt för mord vilket är inledningen till Malin Thunberg Schunkes debutroman Ett högre syfte, utgiven av Piratförlaget 2019.

Malin Thunberg Schunke är docent i straffrätt vid Uppsala universitet och har arbetat som åklagare. Hon är född i Skövde men bor nu i Hannover och Sardinien med sin familj. Ett högre syfte vann Svenska Deckarakademins pris för årets deckardebut år 2019 och nominerades till Crimetime Award för det årets deckardebut.

Ett högre syfte är en roman om svek, fördomar och ondska, men även om tillit, vänskap och kärlek. Om internationell rättsskipning där kampen mot brottslighet ställs mot en enskild människas rättssäkerhet. Om en brutal maktlöshet och en familj på väg att bryta samman. Romanen är den första i en serie. Ett högre syfte är fiktion, men det som hände Amir Yasin skulle kunna hända vem som helst.

Nu för tiden samarbetar länder allt oftare för att gripa misstänkta eller få tag i bevisning utomlands. Det finns en alldeles särskild dynamik i utredningar som bedrivs gemensamt av polis och åklagare från olika länder som Malin skildrar i sin bok. Skillnader i språk, kultur och inte minst rättssystem som både inspirerar och försvårar. Eurojust i Haag, som är EU:s organ för straffrättsligt samarbete, var för Malin en självklar utgångspunkt för hennes berättelser där både svenskan Ester Edh och italienskan Fabia Moretti arbetar.

Boken är en spännande och våldsam och början till en originell serie där åklagaren Ester Edh och hennes chef Fabia Moretti, blir tilldelade uppgifter att hjälpa till med att utreda olösta fall som innefattar flera länder, men inte tillåts att ingripa i själva förundersökningen i utredningsdomarens beslut som fattas i de olika fallen.

Vad hennes debutroman handlar om är hur man inom rättsväsendet är skyldig att ta ansvar för sakliga eller processuella fel så att den anklagade som är oskyldig blir sittande med Svarte Petter och dömd för ett brott som han aldrig har begått.

Inom EU har vi ratificerat den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna som fortfarande inte följs i hennes roman och i många fall som jag själv skrivit om i mina egna böcker, som till skillnad mot hennes böcker är sakprosa och handlar om verkliga fall. När det finns bevis för att den anklagade inte skulle vara skyldig till brott som begåtts är också rättsväsendet skyldig att fria och kan inte längre hävda att det som skett handlar om "ett högre syfte" när oskyldiga döms för brott som de aldrig begått.

Att ändamålet inte alltid helgar medlen är att domstolarna inte äger rätten att undanhålla bevisning, som talar för att en person kan vara oskyldig, måste detta framgå av domskälen och får aldrig undanhållas, även om det föreligger något som undersökningsdomaren själv betecknar som "ett högre syfte".

Malin Thunberg Schunke berättar att hennes debutbok föddes när hon själv hade skrivit en juridisk fackbok som heter Whose Responsability? Boken ställer frågan vem som egentligen tar ansvar för att mänskliga rättigheter upprätthålls när flera stater tillsammans utreder brott över nationella gränser.

Romanen har följts upp av den andra och fristående delen, som också ges ut av Piratförlaget 2020, som jag också läst,  med titeln: De rättslösa som handlar om en fristående journalist och några unga  utländska säsongarbetare som försvinner på den italienska landsbygden och på nytt startas en internationell brottsutredningsgrupp med Esther Edh och Fabria Moretti i spetsen.Snart leder spåren till en enskild gård ägd av en välkänd maffialedare och den italienska polisen fattar det kontroversiella beslutet att skicka dit en undercoveragent för att försöka utreda vad som kan ha hänt.

De rättslösa är en berättelse om ett cyniskt spel där oskyldiga människor skoningslöst offras och utnyttjas utan någon möjlighet att försvara sig. Där en europeisk rättsskipning ställs mot brottslingar som inte skyr några som helst medel för att nå högsta möjliga profit med hjälp av de människor man utnyttjar.

Hur det är att stå helt utanför samhällets skydd och vara rättslös handlar hennes andra spänningsroman. Vad som utspelas i denna roman sker bland annat i "dödens triangel" söder om Rom där den italienska Maffian har sitt säte och driver sin verksamhet både i södra Italien och i stora delar av världen. "Dödens triangel" kallas ett område mellan Caserta och Neapel. Hårt drabbade byar på grund av maffians härjningar är också Acerra, Nola och Marigliano.

Vad romanen handlar om är att det finns mycket stränga regler om hur man använder kemiska produkter inom lantbruket som bryts i både Italien och i resten av världen. Det gäller även lantbrukare som påstår sig sälja ekologiska livsmedel som bara får spruta med icke-syntetiska medel som är tillåtna enligt både nationell och EU-lagstiftning.

Många lantbrukare står i dag under ett massivt tryck för att överleva. Det verkar därför som det finns en enorm efterfrågan på illegala medel på den svarta marknaden som den italienska maffian inte är sena att utnyttja både i Italien och i andra länder. Det är samma personer som utnyttjar den enorma efterfrågan på illegala medel som smugglar både människor och narkotika.

Europol uppskattar att den årliga omsättningen globalt är runt fyra miljarder euro. Inom området att sälja ekologiska livsmedel med hjälp av illegala bekämpningsmedel. Därtill kommer en låg risk för att bli upptäckt. Med den kolossala mängd varor som skickas över hela världen varje dag kontrolleras bara en liten del.

Följden blir föroreningar av vårt grundvatten, hormonstörningar, missbildningar, missfall, cancer. Snart finns det ingen humla i sikte, vi kan inte odla någon mat mer, Naturen dör. Alla vi dör. Vi dör. Därför anser jag att bägge romanerna har ett lovärt syfte genom att beskriva vad som sker inom både inom terrorverksamhet, medan denna typ av brottslingar som Malin Thunberg Schunke beskriver som dödar för sin egen vinnings skull gör tusentals sjuka genom att förstöra vår miljö förbli ostraffade.

När det gäller medveten miljöförstöring har straffskalorna höjts i flera EU-länder, men i sitt sammanhang måste de betraktas som löjligt låga med tanke på den stora skada de orsakar för all framtid.

Samtidigt riskerar de som avslöjar dessa grova brott att mördas av maffian vilket vi sett flera praktiska exempel på i både Italien och resten av världen. Malin Thunberg Schunke imponerar med sin realistiska berättelse, både med sitt juridiska kunnande och sitt sätt att redogöra för faktiska förhållanden i sina spänningsromaner. Hon skildrar vad som i dag sker både i Italien och i resten av världen när det gäller maffians härjningar, som innefattar både mord, terrorbrott och medveten miljöförstöring.

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen
Ordförande i Sveriges Bankkunders Riksförbund


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida