[Hemsida]


Pascal Engman skildrar hotbilden mot det svenska samhället 
2021-02-17 av Mats Lönnerblad 

Änkorna av författaren och journalisten Pascal Engman (Bookmark förlag) är den tredje och fristående delen i serien om polisinspektör Vanessa Frank. I denna dramatiska thriller - fördjupar Pascal Engman sin fortsatta berättelse - om den egensinniga hjältinnan Vanessa Frank - samtidigt som han skriver om ytterligare en skrämmande aktuell hotbild, som kan drabba vårt eget svenska samhälle. 

Pascal Engman (född 1986) är både författare och journalist. Han har på kort tid vuxit till en av de mest lästa författarna i sin generation sedan debuten med Patrioterna (2017) har han hyllats av kritikerna för sin vassa iakttagelseförmåga och höga relevans i vår allt brutalare framtid som han på ett mästerligt sätt skildrar i sina 3 först utgivna böcker. 

Vad denna bok handlar om är hur minst 400 IS-terrorister har tränats för att utföra dåd i Europa, vilket riskerar att utlösa nya terrordåd både i Europa och Sverige. De har organiserats i flera celler för att orsaka en våg av blodiga attacker som redan skett i Paris. En högt uppsatt irakisk underrättelseofficer uppger att cellerna som utförde Parisattacken nu har spritts ut till Tyskland, Storbritannien, Italien, Danmark och Sverige. 

Efter masskjutningen på Stockholms stadion i somras, som Pascal Engman skildrat i sin förra bok, Råttkungen, där 11 kvinnor hade dödats, var det ingenting som bekom Vanessa Frank längre. Hon levde på sparlåga. Det hade gått ett halvår, men scenerna hon mötte då bleknade inte. Kanske var det därför hon inte kunde ta till sig vad som nu skulle kunna hända i Stockholm. Hon visste att BBC:s undersökande nyhetsprogram Panorama uppger att IS har ett nätverk av totalt 1.500 terrorutbildade rekryter som mycket väl kunde planera nya attacker i både Europa och Sverige. 

Sverige var inte beredd på vad som skulle kunna ske. IS-terroristerna var redo att gå in i Sverige med nya våldshandlingar. Vad de religiösa fundamentalisterna nu ville åstadkomma var största möjliga skada och uppmärksamhet. Det betydde att skrämseleffekterna för deras upptrappade våld i Mellanösten hade minskat och de små attacker som IS-terroristerna åstadkommit inte längre gav de politiska effekter de önskat sig. Nu sökte de efter frivilliga självmordsbombare och trogna fundamentalister, för att kunna främja deras sak. 

Terroristerna tvingades vara hemlighetsfulla från förrädare vars tro inte var tillräckligt stark - för att kunna utföra de våldsdåd som krävdes - och rekrytera andra för att kunna slåss för Kalifatet var ingen lätt uppgift. Visserligen finns det tusentals av muslimer utspridda i Europa, men det är få som var villiga offra sig - bara för att muslimiska fundamentalister världen över - skall kunna tillskansa sig den politiska och religiösa makten. 

Vissa av Kalifatets kvinnor, änkorna, vars män stupat, gifte om sig med andra krigare. Andra, särskilt kapabla och troende, hade valts ut, satts i träningsläger och därefter blandats med flyktingströmmarna som rörde sig norrut mot Europa och Sverige. Väl i Europa hade deras uppgift varit att ta sig in i samhället. Hålla låg profil. Skaffa arbete. Inte väcka misstankar. Föra en slumrande tillvaro tills de blev kallade att utföra de terrorbrott de blev tilldelade. Vad som väntade dem visste de aldrig i förväg. 

Två döda kroppar att återfunnits i ett råkallt Stockholm. Den ena är en manlig polis, den andra är en kvinna av okänd identitet. Dubbelmordet leder Polisinspektör Vanessa Frank in i en snårig utredning - som visar sig allt mer komplicerad. När spåren pekar mot islamistiska fundamentalister startar ett infernaliskt kapprustning, mot tiden för att utreda vilka som är skyldiga, vad som kommer att hända, som snart visar sig beröra en skrämmande aktuell bild mot vårt samhälle som visar, hur fundamentalistiska terrorister agerar, utan en tanke på att de samtidigt dödar och skadar helt oskyldiga människor. 

Mordet på kvinnan kan vara ett tecken på att en terrorcell i Sverige har aktiverats och ett ett större attentat kan vara nära förestående. Huvudsaken var att terrorplanerna, om de nu fanns några, stoppades i tid. Men hur skulle de kunna få reda på vad som var på gång ? 

Den islamistiska terrorcellen tycktes hela tiden ligga ett steg före den svenska polisen för att kunna förhindra vad som skulle kunna ske. Allt tydde nu på att ett nytt attentat var nära förestående. Vad som kommit fram visade att terrorcellen systematiskt eliminerade de svaga länkarna för att minimera faran för att avslöjas innan nästa terrordåd skedde. 

Vad som sedan sker är en spännande upplösning i ett spännande drama, som jag inte har förväntat mig och som jag heller inte vill avslöja. Pascal Engman har för tredje gången i rad - lyckats med bedriften att skriva en spänningsroman som tar andan ur mig.  

Genom att hålla sig till dagsaktuella ämnen, där verkligheten vad som redan hänt och fortfarande händer, både i Sverige och övriga världen bekräftar hans teser att verkligheten är värre en dikten. Till skillnad från många andra deckarförfattare förblir han trovärdig. Han har en osviklig förmåga att i spänningsromanens form, illustrera vad som hela tiden händer, runt omkring om, utan att vi själva kan agera för att försöka stoppa händelser som blir alltmer våldsamma och påverkar alla våra liv. 

Mats Lönnerblad  

 


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida