[Hemsida]


En spänningsroman om mord och mobbning
2021-03-04 av Mats Lönnerblad 

Författaren Harlan Cobens böcker har sålt i över 70 miljoner exemplar och översatts till 43 språk. Hans senaste thriller: Pojken från skogen i översättning av Peter Samuelsson, Bookmark förlag, är lika gripande och spännande som några av de tidigare böcker som jag läst av samma författare.

Bokens titel: Pojken från skogen
Författare: Harlan Coben
Översättning: Peter Samuelsson
Förlag: Bookmark förlag

Han är den enda författare som tilldelats samtliga av de tre litterära utmärkelserna: Edgar Allan Poe Award, Anthony Award och Shamus Award. Harlan Coben är även verksam som manusförfattare till TV-serier och hans bok The Stranger (Främlingen) är nu aktuell som hyllad Netflix-serie.

Ett barn hittas i skogen på USA:s östkust. Han har överlevt ensam utan mänsklig kontakt och har inget minne var han kommer ifrån. Det är en liten pojke med spretigt långt hår, som uppskattningsvis är mellan sex och åtta år gammal. Ännu märkligare är att vare sig polisen eller andra myndigheter varken vet vem han är eller hur länge han befunnit sig ensam i skogen. Pojken - som både talar och förstår engelska - men inte vet vad han heter. Han adopteras därför bort och får nya föräldrar som tar väl hand om honom. Trots detta känner Wilde ett främlingskap till andra människor.

Pojken får namnet Wilde. 30 år senare har Wilde återvänt till skogen där han bor isolerad och utstött från den stad som han senare vuxit upp i. Han visar sig snart var mycket begåvad och har lämnat en lovande karriär inom militären bakom sig och föredrar ett avskilt liv utan några nära relationer, men är verksam i ett säkerhetsföretag tillsammans med sin syster Rola Naser.

Men när en tonårsflicka, Naomi Pine, försvinner spårlöst blir Wilde indragen i fallet, genom att han är gudfar till Matthew - och har tidigare varit god vän med hans far David som omkommit i en bilolycka som även varit hans klasskamrat. Matthew är förtvivlad för att Naomi är försvunnen. Wilde tvingas återvända till det samhälle han aldrig passat in i och upptäcker att staden och dess maktelit döljer mörka hemligheter som kan förstöra otaliga liv.

Naomis liv är ett helvete. Hon mobbas av både sina klasskamrater och lärarna som inte bryr sig längre om för att hjälpa henne, utan att agera när hon öppet mobbas i klassrummet av hennes klasskamrater. Hennes mor som har lämnat sin make och är omgift och vill inte längre veta av sin dotter som är adopterad. Pappan får ensam ta ansvaret för henne. Tills en dag - en vecka efter en samling i aulan - då är hon inte längre där.

Efter efterlysning i TV och ett stort polisuppbåd lyckas de inte hitta henne, men till slut lyckas Wilde hitta henne där hon hållit sig gömd. Men när hon återvänder till skolan blir hon mobbad ännu värre en tidigare, men lyckas fly undan på nytt.

När även Naomis klasskamrat Crash Maynard även försvinner uppstår panik på nytt. Wilde får tillsammans med en advokat som visar sig vara Matthews farmor uppdraget att försöka hitta bägge två, samtidigt som ett utpressningsbrev kräver att få svaret på vad som är sanningen bakom några som de tror veta att det är ett ouppklarat mord som en oskyldig färgad man, Raymond, blivit dömd för, blivit svårt misshandlad i fängelset där han suttit i 30 år.

Utpressningsbrevet har kommit från en anonym mejladress ställt till Delia Maynard och hennes make Dash som är en mycket rik TV-producent och dokumentärfilmare som bor i en palatsliknande villa med en stor trädgård. Deras livvakt Gavin Chambers - säger sig tro att Wilde är inblandad på något sätt - och att han håller barnen gömda, vilket snart visar sig inte vara sant. Men vem som har skrivit utpressningsbrevet förblir en gåta.

Föräldrarna till Crash är förtvivlade. De vågar inte anlita polisen i sitt sökande och gör allt för att uppfylla villkoren i utpressningsbreven. Wilde och den 70-åriga advokaten Hester Crimstein som var en av de mest berömda och envisa försvarsadvokaterna i landet som även arbetar för TV känner Wilde sedan tidigare genom hennes avlidna son och barnbarn Matthew får den svåra uppgiften att försöka hitta både Naomi och Crash och samtidigt se till att uppfylla villkoren för att Crash skall kunna befrias ur sin fångenskap och hitta Naomi.

Spåren leder till en åklagare som kan ha förfalskat bevis och att Raymond som sitter fängslad för ett mord som han kanske inte har begått. Det är en intensiv och spännande jakt som börjar för att hitta både de försvunna barnen och samtidigt uppfylla villkoren i utpressningsbreven.

Hester Crimstein som förlorat sin make tidigt i livet och sin son i en bilolycka, blir kär i en poliskommissarie, Oren Carmichael, vet samtidigt inte hur hon skall få ordning på sitt eget kärleksliv efter hennes makes och sonens Davids död har hon svårt att hitta någon annan som betyder lika mycket för henne deltar samtidigt i jakten på de försvunna barnen och försöker lösa vem som har skrivit utpressningsbreven, tillsammans med Wilde och Rola.

Wilde vill lösa sina egna problem sitt eget kärleksliv och samtidigt försöka lösa gåtan vem som mördade presidentkandidaten Rusty Eggers gode vän. Rusty som är despoten in spe som kandiderade till president och som var på väg upp i opinionen. Kan han vara inblandad i mordet på sin gode vän ? Spaningen leder fram till den mest oväntade lösningen på såväl det ouppklarade mordet, Crash försvinnande och vad som hade hänt med Naomi. I likhet med Harlan Cobens tidigare böcker är det en brilliant konstruerad thriller - som uppslukar mig helt - när jag läser boken och väntar på vad som kommer att hända.

Mats Lönnerblad

 


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida