[Hemsida]


Ett samhälle i sönderfall
2021-03-24 av Mats Lönnerblad 

Vad är det som händer med Sveriges framtid? Kommer segregationen att löpa amok? Och motsättningarna att explodera? Hotar politisk härdsmälta? Kommer polisen att stå handfallen? Svaret på dessa frågor ger advokaten och författaren Jens Lapidus i hans nya spänningsroman: Paradis city (Albert Bonniers förlag) 

För att skydda resten av samhället mot kriminella har man byggt murar runt "no-go" zoner där invånarna kontrolleras genom "särområdeslagar" Största området är Järva, även kallat Paradis city. När inrikesministern, vågat sig in i området för att hålla valtal händer det som inte får hända.

Inrikesminister Eva Basarto Henriksson är på väg till Paradis city i en panasarförstärkt Volvo. Operatörerna i Personskyddet har intagit sina platser, information och instruktioner har delats ut redan på högkvarteret. För alla som deltog i denna insats, det skottsäkra skyddet var på plats, de tekniska skyddsåtgärderna var igångsatta, Säpos polis Fredrika Falck är utsedd att skydda inrikesministern. Eva Basarto Henriksson tänker göra sitt jobb extra bra i dag för att locka till sig nya väljare, i ett bostadsområde där få vågar sig in och polisen redan hade lämnat området i sitt öde.  

Kravallstaketen har byggts upp för hennes säkerhet. Skottlossning utbryter utan att någon kan ingripa. Inrikesministern förs bort av maskerade män. Jens Lapidus är tillbaka med en skildring av ett land som håller på att falla isär och där terrorister försöker ta makten, genom att ta till våld och utpressning för att nå sina egna syften. Järva hade förvandlats till en inverterad form av folkhemstanken. Där allt kan hända. Järva hade blivit en paradisstad - för de kriminella - där det går att få härja fritt utan att någon vågar ingripa. 

För många var Eva Basarto Henriksson en hjältinna, en förebild - en champion. Hon tog ingen skit och skämdes aldrig över att hon ville bli landets nästa ledare, som nu var försvunnen. Ingen visste var hon befann sig. Fredrika, som skulle skydda henne, när hon höll sitt valtal, har också blivit kidnappad, och hotad att bli avrättad, men lyckades till slut slippa undan med blotta förskräckelsen. Medan kidnapparna behöll inrikesministern i sitt våld. 

Samtidigt pågår olika gänguppgörelser i Järva där kriminella styr verksamheten. Bara de starkaste överlever. Polisen står handfallen eftersom områdets utfarter inte längre fungerar för att hindra kriminella att infiltrera övriga samhället. Nu behövs allomfattande åtgärder för att befria inrikesministern i form av specialregleringar för husrannsakningar, visitationer och andra tvångsåtgärder. 

Fredrika får uppdraget att försöka nästla sig in i området på nytt, trots att kaos råder. Bilar brinner, butiker, elskåp, allt attackeras. Till och med skolor och daghem har angripits. Polisen har fått in rapporter om hundratals sexuella överfall. Upploppsmakarna har byggt väghinder på ett stort antal platser i Järva. Kista centrum verkar vara helt övergiven. Butiksdöden har träffat centrumanläggningen snabbt och skoningslöst på grund av pågående plundringsvåg. 

Att försöka hitta gärningsmännen som kidnappat inrikesministern verkar vara ett hopplöst företag. Den helikopter som skulle ha rädda Eva Basarto Henriksson vid tidigare försök att rädda hennes liv, blir nerskjuten, sju poliser och helikopterföraren dödades. Nu fick Fredrika börja om med sitt sökande på nytt. Fredrika tror att det är den nynazistiska gruppen Svenska frihetsfronten (SFF) som försökte skjuta inrikesministern, när de poliserna försökte befria henne och rädda hennes liv. 

Hon får oväntad hjälp av sin lillasyster Nova som är influencer och som upptäckt vem som kan ligga bakom kidnappningen, som själv kan råka illa ut genom sitt eget agerande och sin upptäckt. Fredrika själv är fröken duktig i kvadrat medan hennes syster var raka motsatsen trots sina framgångar som influencer. Men Nova visste att hon kunde lita på sin storasyster. 

I jakten på gärningsmännen får de också hjälp av Emir Lund som hjälper dem att lotsa sig in i området och riskerar livstids fängelse för de brott som han tidigare begått. Jakten på vem som kidnappat och försöker utpressa politikerna att betala en stor lösensumma och samtidigt riskerar att mörda inrikesministern om de inte får igenom sin vilja fortsätter därför i ett allt hastigare tempo då man inte vet hur allting kommer att sluta.  

I sin nya thriller Paradis city har Jens Lapidus ännu en gång lyckats visa i sin actionladdade och gastkramande bok hur Sverige befinner sig i en svår situation som blir allt svårare att hantera vilken regering det än är som sitter vid makten. 

Mats Lönnerblad  

 


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida