[Hemsida]


Pascal Engman skildrar hotbilden mot det svenska samhället.
Sundsvalls tidning 2021-05-17 av Mats Lönnerblad 

"Änkorna" av Pascal Engman är den tredje och fristående delen i serien om polisinspektör Vanessa Frank. 
Recension I denna dramatiska thriller fördjupar Pascal Engman sin berättelse om den egensinniga hjältinnan Vanessa Frank, samtidigt som han skriver om ännu en skrämmande aktuell hotbild mot vårt eget svenska samhälle. 

Bokens titel: Änkorna 
Författare: Pascal Engman 

Pascal Engman har på kort tid vuxit till en av de mest lästa författarna i sin generation. Sedan debuten med Patrioterna (2017) har han hyllats för sin vassa iakttagelseförmåga och höga relevans i vår allt brutalare framtid, som han på ett mästerligt sätt skildrar i sina tre första böcker. 

I denna bok har minst 400 IS-terrorister tränats och organiserats i flera celler för att utföra dåd i Europa; en våg av blodiga attacker liknande den som redan skett i Paris. Enligt en högt uppsatt irakisk underrättelseofficer har cellerna spritts till Tyskland, Storbritannien, Italien, Danmark och Sverige. Skrämseleffekterna av de religiösa fundamentalisternas upptrappade våld i Mellanöstern har minskat, och deras attacker där ger inte längre de politiska effekter de önskar. Nu söker de sig till Europa för att åstadkomma största möjliga skada och uppmärksamhet, och letar efter frivilliga självmordsbombare och trogna fundamentalister för sin sak. 

Det är ingen lätt uppgift att rekrytera dem vars tro är tillräckligt stark för att utföra de våldsdåd som krävs. Av alla tusentals muslimer i Europa är det få som är villiga att offra sig för att fundamentalister ska kunna ta över den politiska och religiösa makten. 

Men vissa av Kalifatets kvinnor, änkorna vars män stupat, har gift om sig med andra krigare. Nu har särskilt kapabla och troende personer satts i träningsläger och därefter blandats med flyktingströmmarna som rör sig norrut mot Europa och Sverige. Väl där har deras instruktioner varit att ta sig in i samhället, skaffa arbete och hålla låg profil, tills de blir kallade att utföra de brott de blivit tilldelade. Vad det är vet de inte i förväg. 

För Vanessa Franks del har det gått ett halvår sedan masskjutningen på Stockholms stadion som Pascal Engman skrev om i "Råttkungen", där elva kvinnor dödats. Scenerna bleknar inte. Kanske bidrar det till att hon vet, men inte riktigt kan ta till sig, att IS enligt uppgift har ett nätverk av 1500 terrorutbildade rekryter som mycket väl kan planera attacker även i Stockholm. 

Nu har två döda kroppar återfunnits i ett råkallt Stockholm. Den ena är en manlig polis, den andra en kvinna av okänd identitet. Mordet på kvinnan kan vara ett tecken på att en terrorcell i Sverige har aktiverats och att den systematiskt eliminerar de svaga länkarna för att minimera faran för att avslöjas. Det tyder på att ett större attentat kan vara nära förestående. Och terrorcellen tycks hela tiden ligga ett steg före polisen. 

Pascal Engman har för tredje gången i rad lyckats skriva en spänningsroman som tar andan ur mig. Dessutom berör han en skrämmande aktuell bild av vårt samhälle och visar hur fundamentalistiska terrorister agerar, utan en tanke på att de dödar och skadar helt oskyldiga människor. Genom att hålla sig till fenomen som redan hänt och fortfarande händer, både i Sverige och övriga världen, bekräftar han tesen att verkligheten är värre än dikten. Till skillnad från många andra deckarförfattare förblir han trovärdig, och han har en osviklig förmåga att i spänningsromanens form illustrera vad som händer utan att vi själva kan stoppa det, men som påverkar våra liv. 

Mats Lönnerblad 


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida