[Hemsida]


Deras framtid står skriven i stjärnorna          
2022-06-09 av Mats Lönnerblad 

Månsystern är den femte delen i en unik, storslagen serie om familj som handlar om, Tiggy DAplièse arbete, familj, förlust, kärlek, rädsla och smärta, som delvis är baserad på legenden om stjärnkonstellationen Plejaderna. Lucinda Riley har skrivit alla sina romaner, som handlar om sju adopterade systrar. Henner romaner har blivit ett globalt fenomen, där varje del av serien toppar bästsäljarlistorna runt om i världen. 

Lucinda Riley föddes på Irland och efter tidig karriär som skådespelerska inom film, teater och TV, skrev hon vid 24 års ålder sin första bok. Hennes romaner har översatts till 37 språk, sålts i 20 miljoner exemplar världen över och legat på både Ney York Times och Sunday Times bästsäljarlistor. Böckerna om de sju systrarna är löst baserade på stjärnkonstellationen Plejarderna som kallas just De sju systrarna. Om karaktärernas namn - Maia, Ally, Star, CeCe, Tiggy och Electra - anagram eller smeknamn för systrarna i den grekiska mytologin. Man behöver inte känna igen dessa myter och historier för att förstå böckerna. 

Bokens titel: Månsystern 
Författare: Lucinda Riley 
Översättning: Gabriella Andersson 
Förlag: Strawberry förlag 

Alla delarna om de sju adopterade systrarna kan läsas var för sig. Månsystern handlar om Tiggy DÁplièse som just har förlorat sin älskade adoptivfar Pa Salt. Efter begravningen återvänder hon till Skottland för att kunna fortsätta med sitt arbete som hon älskar mest: att ta hand om vilda djur. Hon lyckas få ett jobb på det ensligt belägna godset Kinnaird, som ärvts av den gåtfulle och grubblande Charlie som arbetar som läkare. En tid efter hon kommit till godset träffar hon Chilly som bor i en enslig stuga inte långt från godset så länge någon kan minnas. Chilly hävdar att Tiggy bär på en gåva, som består av helandets förmåga vilken är medärvd sedan generationer tillbaka, och att det har förutspåtts att Chilly är den som skall föra henne hem tillbaka till Granada i Spanien. 

När Tiggy träffade Chilly, en urgammal romsk man, upptäckte hon att hennes egen bakgrund, samhörighet och öde på något sätt hör samman med de romer som blev vräkta från de magnifika grottorna där de bodde under det spanska inbördeskriget och framför allt med "La Candela", en av de främsta flamencodansöserna i sin generation. Men på vilket sätt får hon inte reda på.

Tiggy kände sig isolerad på godset och upplevde till en början Kinnaird som en helt annan värld. Hon kände på sig - att hennes systrar skulle säga att hon var galen - som avskärmade sig på godset för att ta hand om några vildkatter som skulle anpassas till en ny omgivning i den nya omgivningen och hon fått i uppdrag att ta hand om svara för. Men hon tyckte det här var det perfekta stället för Igor, Molly, Posy och Polson - alias de fyra vildkatterna - att kunna trivas i sina nya inhägnader på godset i Skottland. 

Tiggy upplever stor dramatik på godset som berör - både hennes egen, hennes arbetsgivares och anställdas ställning på godset som står på spel. Hela Charlies familj kan drabbas. Till slut beslutar hon sig för att lämna godset - och bege sig själv på en resa - för att förstå mer och försöka utröna vad som har hänt henne och hennes familj, innan hon blev adopterad och om sitt förflutna. Till slut måste hon bestämma sig för om hon skall stanna hos sin nyfunna familj i Spanien och sina släktingar - eller om hon skall återvända till Kinnaird och Charlie, som är orolig för vad som kan ha hänt henne, sedan hon sagt upp sig och försvunnit, utan att någon visste var hon hade tagit vägen. Men till slut hittar han henne och försöker övertala henne att komma tillbaka till godset och arbeta för honom. 

Lucinda Riley har - för att kunna skriva sina romaner om de sju systrarna - som har kunnat ske genom att själv resa jorden runt, i fotspåren av hennes faktiska och fiktiva karaktärer, för att utforska deras bakgrund historier. Hon har slagits av beundran inför den orubblighet och det mod tidigare generationers kvinnor hade. Vare sig de kämpade mot dåtidens sexuella eller rasistiska fördomar; Hon såg framför sig, sina älskade falla offer för krig eller sjukdomar, eller tvingades skapa förutsättningar för ett nytt liv på andra sidan jorden, har dessa kvinnor banat väg för oss och en värld där vi själva lever i Sverige, där vi har både tanke - och handlingsfrihet. Något vi ofta tar för givet i vårt eget land. 

I Sverige där vi själva lever, och tar demokratin för givet har vi nu på nära håll se vad som händer i grannlandet Ukraina och i Syrien där Ryssland i bägge länderna i samband den urskillningslösa bombningen av civila och alla krigsbrott som begås, som för närvarande pågår, har vi lättare att förstå - vad som kan hända i vårt eget land - som redan tidigare har skett, som hände under den tid som Karl XII, var härskare över Sverige och inledde krig, som aldrig höll på att ta slut, och pågick under 20 år. Vi har också kunnat lära oss vilket förtryck i Sverige som skedde mot fattiga svenskar som till slut ledde den svenska emigrationen till Amerika, under 1800-talet. Därför känns Lucinda Rileys böcker om de sju systrarna dubbelt aktuell, väl värda att läsa för att förstå, för att vi skall kunna lära oss den svenska demokratins stora betydelse i vårt land. 

Mats Lönnerblad


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Besöksräknare:


Hemsida