[Hemsida]


Flykten från Kuba till friheten i USA.          
2023-01-23 av Mats Lönnerblad   

Flykten från Kuba till friheten i USA.

Författaren Cecilia Samartin föddes på Kuba 1961 - mitt under revolutionen - och tvingades fly med hela sin familj till Los Angeles. Hon arbetar som författare och psykoterapeut. Många av hennes patienter upplevelser är en stor inspirationskälla i hennes romaner, där frågor om rotlöshet, immigration och identitet har en framträdande roll. 

Bokens titel: Drömhjärta
Författare: Cecilia Samartin
Översättning: Torun Lidfeldt Bager
Förlag: Bazar förlag

Hennes bästa roman "drömhjärta" i mitt eget tycke - i översättning av Torun Lidfeldt Bager - Bazar förlag, är en underbar roman fylld av poesi och hemlängtan till ett Kuba som inte längre är författarens land. Cecilia Samartins skildring av Havanna förvandling som stad efter Fidel Castros maktövertagande av hela landet för läsaren över Floridasundet och överskrider gränsen mellan nostalgiska minnen och verklighetens Kuba. Hennes prosa ger romanen en poetisk rytm till ett land i förvandling från ett rikt och välmående land till en ekonomisk mardröm. Drömhjärta är en rörande hyllning till ett land i förvandling från demokrati till diktatur och två kvinnors kärlek till sin familj och närstående släktingar och vänner. 

"Drömhjärta" handlar om kusinerna Nora och Alicia som växer upp på 1950-talets Kuba. En paradisö för två små flickor från välbeställda familjer. De är bästa vänner och delar lekar och drömmar, men när Fidel Castro griper makten förändras allting hastigt. Familjerna splittras och tvingas skiljas åt. Nora flyr med sin familj till USA. Alicia och hennes familj väljer att stanna kvar eftersom de i sin naiva tro litar på att Fidel Castros löften om att landet skall befrias från all korruption. Alla kommer att få en bra utbildning och bättre ställt.

I stället får Alicia och hennes familj, som valt att stanna kvar i Kuba efter revolutionen uppleva att hur deras en gång lyckliga liv förvandlas till ofattbar fattigdom och nöd. Till en början är Alicia lycklig eftersom hon kan gifta sig med Tony som hon blev hjälplöst förälskad i så första gången de träffades. Hon älskar honom över allt annat. Men snart upptäcker de bägge två hur Kuba förvandlas till ett ofattbart fattigt land - där varje dag blir en kamp för mot hungern och deras överlevnad - som driver människorna till desperata handlingar.  

Flykten från Kuba till friheten i USA - som tar emot alla flyktingar - som väljer att försöka fly från Kuba är gripanden skildring vilka umbäranden de som flyr tvingas genomlida innan de kan få visum och kan lämna landet, där de inte får ta med sig sina egna tillgångar. Det fanns ingenting att packa eftersom de bara fick ta med ett ombyte av kläder, inga foton eller böcker eller smycken, eller någonting som kunde påminna om hemmet de lämnade bakom sig - Många av dem som aldrig får något visum - väljer ändå att fly från Kuba.

Många av de som lyckas fly har svårt att anpassa sig till de nya landet, men väljer ändå att stanna kvar i USA för att undslippa Fidel Castros ekonomiska vanstyre i ett land där de flesta inte längre känner igen sig och helst av allt vill lämna. Många som tidigare framgångsrikt etablerat på på Kuba och lyckas lämna Kuba minns hur livet gestaltade sig för dem när de fortfarande bodde och verkade på Kuba och landet styrdes av en högerregering innan Castros tillträde.

Det kommunistiska maktövertagandet 1959 ledde till att hundratusentals kubaner lämnade landet. Närmare en miljon människor emigrerade eller flydde mellan 1959 och 1980.De flesta av dem under åren närmast efter revolutionen. Fidel Castro som styrde Kuba med järnhand var född den 13 augusti 1926 och dog den 25 november 2016 i Havanna. Han var kubansk advokat, revolutionär, politiker och militär 90 år och ledde efter revolutionen Kubas Kommunistiska parti med ekonomiskt stöd från Sovjetunionen.

Innan Fidel Castros makttillträde leddes landet av Fulgencio Batista som även han var en kubansk politiker, president, diktator och militär, då han grep makten i en militärkupp. Han förlorade makten över landet 1 januari 1959, då han tvingades fly yr landet under tryck från Fidel Castros revolutionsarmé. Det var Efter ett flertal militära bakslag för Batista och ett alltmer internt motstånd, som bland annat föranledde stängningen av Havannas universitet som Batista valde att fly landet. Han passade på att ta med sig 300 miljoner dollar i kontanter. 

Fulgencio Batista hölls i fångenskap av Dominikanska republikens diktator Rafael Truillo till han betalat avsevärda summor och lyckats finna tillflykt i Portugal, vars regim accepterad att ge honom asyl. Återstoden av sitt liv tillbringade Batista på Madeira och i Spanien, och han uppgav aldrig definitivt sina planer på ännu en återkomst till Kuba med amerikanskt stöd. 1973 avled han i Spanien i sviterna av en hjärtinfarkt. Batista hade författat åtskilliga böcker, och undkom genom sin död därmed, med ett par dagars marginal, ett attentat planerat av kubanska agenter utsända av Castroregimen. 

Nora och Alicia brevväxlar efter Noras flykt till USA. Vi får veta hur livet gestaltar sig för bägge de bägge väninnorna. Det är ingen rolig läsning. Nora lyckas bra med sin egen utveckling och koncentrerar sig på sina studier och försöker anpassar sig till sitt nya land. Även om hon saknar sitt tidigare liv på Kuba. medan både Tony som efter revolutionen gift sig med Alicia tvingats delta i kriget mot Angola. De lider av att vara ifrån varandra. Tony får inte längre träffa vare sig sin dotter eller fru som han älskar över allt annat. Alicia tvingas att ensam ta hand om sin dotter. Till sist får Nora veta att Alicia blivit sjuk. För att kunna hjälpa sin sjuka väninna måste hon återvända till ett ofattbart fattigt Kuba där varje dag är en kamp för överlevnad. Nora får stöd av sin man som hon tidigare varit förtjust i och på nytt har träffat, men hennes familj vill inte att hon skall återvända till Kuba. 

Nora väljer att återvända till Kuba. De bägge väninnorna återser varandra och vill med alla medel försöka att skapa en ny framtid tillsammans. Nora får veta att folk som åkt tillbaka för att hälsa på sin släkt och sina vänner beskskriver det som en kyrkogård full med vandrande lik, som att vara levande död. De som återvänder önskar att Kuba på nytt kunde få uppleva frihet och demokrati och att det rätta sättet är att ta avstånd från Castro, som numer inte lever längre. Men Kuba är fortfarande kommunistiskt. Kommunistpartiet betraktar fortfarande alla religiösa böjelser som en svaghet, som bryter mot kommunismens okränkbarhet och hotar revolutionen. 

Mats Lönnerblad


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Besöksräknare:


Hemsida