[Hemsida]


”Avtal skall hållas” 
Av Mats Lönnerblad - Ledaren  - 2024-09-01

I ett tvistemål som pågått under 10 år och som fortfarande inte är avgjort har ett skriftligt avtal träffats mellan två parter. (I detta fall: En handelsagent och hans huvudman). Redan i det första avtalet som undertecknats och godkänts av bägge parter framgår - vilka regler som gäller -  och vilka nya regler som gäller i samband med förlängningen av det första avtalet. Avbildad: Mats Lönnerblad

Innan det första avtalet gått ut är parterna ense om att det första avtalet skall förlängas, med den enda skillnaden att agenten äger rätten att fakturera i eget namn, eftersom huvudmannen aldrig följt det första avtalet mellan parterna - vare sig hur stor provision som skall utbetalas - eller hur uppdragen skall orderbekräftas.

Bägge avtalen har bevittnats av agenten och hans huvudman, anställda hos huvudmannen och agentens jurister. För att vara tydlig vill jag understryka att avtalen är en överenskommelse mellan två parter och där bägge avtalen och överenskommelsen mellan parterna är nedskrivna och godkända. I juridiskt språk förekommer uttryck som att börja och sluta bägge avtalen vilket betyder att avtalen är styrkta, och inte får ifrågasättas. Huvudregeln är ju att det är fritt för var och en att ingå avtal och att avtal skall hållas. Det skulle bli kaos i både näringslivet och för privatpersoner om man inte kan lita på vad man kommit överens om och vilka villkor som verkligen gäller. Kan inte parterna komma överens är det är domstolen, där svaranden och käranden har sitt säte  som skall besluta om avtalens giltighet när det uppkommer en tvist.

Anbud + accept betyder att avtal skall gälla. Grundmodellen för hur ett avtal ingås finns ju också reglerat i avtalslagen, EU:s direktiv och rättegångsbalken som Sverige förbundit sig att följa. För att ett avtal skall komma till stånd krävs tre saker- För att ett avtal skall vara juridiskt bindande  och inte går att ifrågasätta i domstol, krävs tre saker. 1: Parterna har skrivit under och godkänt avtalen. 2: Avtalen skall vara  bevittnade av bägge parterna 3: Avtalen skall ange uppsägningstid,  och när avtalen går att säga upp eller kan förlängas. Vad som gäller för skriftliga avtal är ju att parterna skriver ner vad de kommit överens om, och att parterna sedan följer avtalet. vad som är överenskommet om svarande inte godkänner vad man kommit överens om.

Den som påstår något i en rättegång måste kunna styrka det. Därför finns det bestämmelser i EU:s direktiv i avtalen mellan en agent och hans huvudman vilka regler som gäller för att agenten eller huvudmannen skall kunna styrka vad som gäller i det avtal  som parterna har skrivit under och kommit överens om. Det gäller vilka kunder agenten har rätt att få provision för, hur huvudmannen förbundit sig att anpassa sin prisbild så att agenten har möjlighet att utfå den provision som parterna är eniga om.

Det gäller också agentens rätt att få granska huvudmannens bokföring för att kontrollera om agenten erhållit all provision som han är berättigad till om detta är fastställt i både avtal och EU:s direktiv. Om dessa villkor inte är uppfyllda äger agenten rätten att granska huvudmannens bokföring, antingen ensam eller tillsammans med sin revisor vilket vare sig någon domstol eller huvudmannen äger rätten att neka till.

Våga fråga vad olika klausuler betyder. Om man är osäker på en formulering i ett avtal är det bra att be motparten bekräftar att de delar tolkningen av formuleringen innan avtalen skrivs under. Är avtalen underskrivna och bevittnade går det ju inte längre att ifrågasätta betydelsen av ingångna avtal som bägge parter godkänt.

När man ingår ett avtal med ett bolag är det  viktigt att kontrollera att det är en behörig firmatecknare som undertecknar avtalet. Det går att kontakta Bolagsverket för att kontrollera vem som är behörig firmatecknare. Kontrollera behörig firmatecknare på bolagsverket.se Om det finns bilagor till avtalet ska det alltid finnas tydliga hänvisningar inne i avtalet. Ange i vilken ordning bilagorna ska gälla eftersom det kan finnas uppgifter som är motstridiga. I vissa avtal finns även bestämmelser hur orderbekräftelser skall ske till varje uppdrag,

Har en gemensam broschyr producerats,  som också bevisar hur samarbete skall utföras, är detta att betrakta som skriftliga  bevis för hur parterna skall agera tillsammans genom till exempel upprättande av en gemensam hemsida, som bägge parterna äger rätten att utnyttja under hela avtalstiden. Det är alltid bra att inhämta juridisk rådgivning innan ett avtal undertecknas. Genom att ta hjälp för att säkerställa att man verkligen är överens skriftligen, kommer samarbetet att löpa smidigare. Det är billigare att anlita hjälp och få ett bra avtal redan från början än att senare behöva gå igenom långdragna och kostsamma tvister. Det är särskilt viktigt att skriva ett avtal som man inte är van vid eller ett avtal av stor betydelse.

Om parterna i ett skriftligt avtal blir oense  och inte kan komma överens -  trots vad man redan skriftligen kommit överens om -  kan tvisten prövas i allmän domstol eller skiljenämnd, om parterna föredrar detta. Det är då viktigt att välja rätt domstol. Den som inleder tvisten via Kronofogden, måste då kunna styrka att man följt gällande avtal, om inte detta kunnat ske återstår bara för huvudmannen att återkalla sina fordringsanspråk i den domstol där svarande har sitt säte. Svarande får då betalt för alla rättegångskostnader. När målet sedan överförts till den domstol i den stad där den förre kärande har sitt säte skall endast kärandens bevisning prövas, eftersom svaranden redan lagt ner sina fordringsanpråk  äger han inte rätten  inte att ta upp sina anspråk på nytt i något annat  forum än var svaranden har sitt säte.

Mats Lönnerblad
Författare och skribent i finansrätt 


Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


  

Läs vidare: "System 3R-affären" - Ett verk av manschettbrottslingar

 


Tack besöket och välkommen åter!>
 Hemsida