[Hemsida


Män som inte får sex är det nya terrorhotet
Sundsvalls tidning 2020-03-01- Av Mats Lönnerblad

I svallvågorna av feminismens framgångar internationellt breder ett digitalt nätverk av kvinnohatare ut sig. De kallar sig "incels", får sin livsluft i internets mörkaste vrår och förenas i viljan att söka upprättelse, från de kvinnor som aldrig mött deras blickar

Recension När idéer till upprättelse ska omvandlas till konkreta handlingar står många liv på spel. - i författaren Pacal Engmans spänningsthriller Råttkungen. Bookmark förlag. Den är är den andra, fristående boken i serien om polinspektör Vanessa Frank, efter den första delen Eldslandet som kom ut 2018. Incels är förkortningen av den engelska "involuntary celibate" och betyder helt enkelt ofrivilligt celibat. Det handlar om frustrerade män som inte hittar en kvinna som vill ha sex med dem - sex de anser sig har rätt till.

I boken hittas en ung kvinna död i sin lägenhet i Täby, knivhuggen över tjugo gånger i bålen. Polisinspektör Vanessa Frank får i uppdrag att ta sig an ärendet med en känsla av att det är något som inte stämmer. Hon kommer då på nytt i kontakt med elitsoldaten Nicolas Peredes som hon också samarbetade med i förra boken.

I dag svämmar Stockholm över av skjutvapen som unga killar är beredda att använda för att ta andelar av kokainmarknaden eller för att hämnas en upplevd oförrätt. Ett automatvapen av typen Kalasjnikov säljs på Stockholms gator för tjugofemtusen kronor. En pistol kostar tiotusen. En handgranat går att få för tusen kronor Tillsammans får de i uppdrag att försöka hitta mördarna av flera flyktingkvinnor och barn som försvunnit och försöker finna orsaken bakom både försvinnandena och morden.

Råttkungen är lika spännande välskriven som hans tidigare två böcker Patrioterna (2017) och Eldslandet (2018) - men mer trovärdig - eftersom bakgrunden till Incelsrörelsen är på riktigt. . I dag svämmar Stockholm över av skjutvapen som unga killar är beredda att använda för att ta andelar av kokainmarknaden eller för att hämnas en upplevd oförrätt. Ett automatvapen av typen Kalasjnikov säljs på Stockholms gator för tjugofemtusen kronor. En pistol kostar tiotusen. En handgranat går att få för tusen kronor.

Pascal Engmans nya thriller handlar både om den svenska narkotikahandeln en grupp män som har hittat en gemenskap i sitt intensiva hat mot de kvinnor som de anser sig svikna av. Deras hat bottnar i en ofrivillig ensamhet och att allt snurrar för fort. De hinner inte med i samhällsutvecklingen och anser sig kränkta av feminismen.

Precis som i högerextrema kretsar handlar det om män som saknar ett sammanhang. De har, enligt sig själva, inget värde i sig själv utan försöker hitta sitt värde i att de är antifeminister, på samma sätt som man i högerextrema kretsar brukar hitta sitt värde i att man är nationalist.

Råttkungen följer samma berättarteknik som Eldslandet och handlar om den värsta formen av droghandel och kvinnoförtryck med poliskommissarien Vanessa Frank som förgrundsfigur. Hon bär på en tung börda, eftersom något har hänt hennes dotter Adeline som inte överlevt. Livet blir inte lättare för henne, sedan hon också övergivits av sin man som träffat och skaffat barn med en yngre kvinna.

Vanessa tar det hårdare när kvinnor drabbas av våld än då kriminella gängmedlemmar hittas skjutna i interna gänguppgörelser. Möjligen beror detta på att hon i unga år förlorade sin dotter Adeline. Kanske är det inte kvinnornas död i sig, som påverkar henne, utan föräldrarnas förlust. Vanessa visste vad för sorts liv de dömdes till.

Män som inte har sex - det nya terrorhotet. I såväl USA som i Kanada har ett flertal terrordåd utförts av män som lämnat efter sig manifest och filmer på sociala medier där de berättar att det är kvinnorna de hämnas på. De här männen har blivit hjältar och martyrer för många andra "incels" Men alla kanaliserar inte det genom att vilja mörda sina medmänniskor.

Unga män som inte får ha sex - "incels" har mördat 45 människor i USA. När Pascal Engman skriver om samma fenomen i sin thriller, om samma sak kan hända  i vårt land,  svarar han ja. "Vi pratar om dåd som görs i syfte att sätta skräck bland kvinnor", säger han.

Mats Lönnerblad

Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


Dags för sanningen - Dags för sunda värderingar - Nu får det vara nog!

 

Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida