[Hemsida


Åter till den ikoniska kärlekssagan Twilight 
Sundsvalls tidning 2021-03-16 av Mats Lönnerblad

Jag har recenserat alla Stephenie Meyers tidigare böcker i Twilightsserien, i Sundsvalls tidning. Böckerna som har fascinerat miljontals människor över hela världen, som inte bara innefattar hennes böcker utan även filmerna som återspeglar alla hennes tidigare böcker. Men, fram till nu har vi bara fått läsa hur Bella upplevde sin relation med hennes första stora kärlek Edward.  

Bokens titel: Midnattssol 
Författare: Stephanie Meyer 
Översättning: Åsa Kempe 
Förlag: B Wahlströms bokförlag 

I Stephenie Meyers nya bok: Midnattssol, B Wahlströms bokförlag, i översättning av Åsa Kempe, är det Edwards tur. För första gången får vi lära känna hennes vampyrvän och stora kärlek Edward, på djupet. Han slits mellan sin mänskliga sida och det rovdjur han faktiskt är. När han möter Isabella Swan (Bella) och hennes far Charlie utmanas han på ett sätt som han aldrig upplevt förut. Stephenie Meyer tar oss tillbaka till den lilla staden Forks i USA. Den här gången är berättelsen, utifrån Edwards eget perspektiv, mörkare, hetare och mer komplex.  

Efter ett tag tillsammans, känner Edward att han att måste lämna Bella, för att inte skada henne, Han älskar ju henne över allting annat, men han är ständigt rädd för att själv kunna för att både han själv och andra vampyrer kan göra henne illa. Till slut känner att han har något annat alternativ utan att han till varje pris måste lämna henne, vilket han också gör. Bella slits av förtvivlan, och vet inte hur hon skall kunna gå vidare med sitt eget liv, och utsätter sig obetänkbart sig själv för fara i olika sammanhang.  

Efter ett tag, får Edward får höra av sin syster att Bella är död. Han blir förtvivlad och vill ta sitt liv. Han återvänder till Italien och till den mäktiga familj som styr vampyrernas liv i Volterra en liten stad i regionen Toscana i Italien. Staden ligger på en bergstopp med storslagen utsikt över landkapet. Platsen har varit bebodd från 1000-talet före Kristus. Staden Volterra anlades av etruskerna redan på 300-talet före Kristus. En liten vacker stad som jag besökt under en av våra vistelser i Italien, där vi brukar tillbringa somrarna. 

Det är en passande plats för familjen Volturi som gjort bott där i åratal för att kunna styra alla lagarna i vampyrvärlden. Men Edwards syfte med resan dit är för att låta sig själv förintas genom att dödas och brännas av Aro, som är huvudman för "Kungafamiljen" Volturi, som enväldigt bestämmer i sin egen värld. 

Av en slump får Bella som bor kvar i Forks, och i sista stund blivit räddad av sin vän Jacob Black för att drunkna får hon reda på vad Edward tänker göra genom Edwards syster Alice som kan se in i framtiden. Bägge skyndar sig till Italien för att kunna hindra Edward att ta sitt liv. Tills slut räddas han av Bella och sin syster från att förintas. Han känner sig därför på nytt tvungen att komma tillbaka till henne, eftersom han nu ser det som sin plikt att skydda henne från att dödas vad som en händer. Som Edwards fästmö - har hon har blivit ett eftertraktat byte - för andra vampyrer.  

Som vampyr är Edward ju själv odödlig. Han vet att ingen dödlig människa kan utöva någon makt över vare sig honom eller hans familj. De har skapat sina egna liv och den enda kraft som kan stoppa honom eller någon i hans familj är attacker, från andra vampyrer, som ser Bella som ett åtråvärt byte. 

Edward Cullens far Carlisle har skapat sig ett eget liv och sin familj och dödar bara djur som föda. Medan de flesta andra vampyrer, utanför denna fredliga vampyrfamilj, lever utanför alla lagar och på människoblod som föda.  

Ingenting kan krossa vampyrerna, förutom deras egna vampyrfiender. Jordbävningar kan inte krossa dem, översvämningar kan inte dränka dem, bränder är för långsamma för att fånga dem. Helvetets eldar är irrelevanta eftersom de är odödliga. De betraktar sig själva som gudar i deras eget alternativa universum. De befinner sig visserligen i de dödligas värld, men de står över den. De var inte slavar under de dödliga och deras regler, bara under sina egna lagar och bestämmelser som styrs av klanen Volturi.  

Bella anser att en man och en kvinna måste på något sätt vara varandras jämlikar. En av dem, som Eward tvingas gör kan ju inte alltid rädda den andra. De måste rädda varandra. Edward menar att hon inte har fel, men att hon glömmer det viktigaste. Han upplever att han aldrig kan bli henne jämlik, eftersom han inte är människa och han vill inte förvandla henne till vampyr. Men eftersom han älskar henne över allt annat är det nu omöjligt för honom att gå tillbaka. Och det hade varit det enda sättet för dem att bli jämlikar, utan att Bella kom till skada. 

När Bella blir anfallen av en vampyr, och nästan avlider, är det Edward som räddar henne och hans far Carlisle som är läkare tvingas operera henne för att hon blir frisk. Men Edward vet inte hur de skall kunna fortsätta sina liv tillsammans, vilket till slut löser sig, vilket också framkommer av Stephenie Meyers tidigare böcker och filmer på hennes böcker. 

För Edward står kampen inte mellan människor och vampyrer. Den kamp han och hans familj tvingas utkämpa - är att kunna anpassa sig till människornas samhäller - utan att skada någon människa. Medan de flesta vampyrer i Stephenie Meyers värld, som bara är despoter, endast vill erkänna sina egna brutala lagar, framför människornas, lagar som de inte vill kännas vid och anser att de aldrig tycker behöver följa och ständigt missbrukar, utan att kunna straffas. 

Mats Lönnerblad  

 

Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


 

Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida