[Hemsida


Spänning skildrar Norrland i onödigt mörka färger
Sundsvalls tidning 2021-11-01 av Mats Lönnerblad

Två nyligen utkomna spänningsromaner handlar om brutala våldtäkter och mord – i Stockholm någon gång, men mest i Norrland. Det här är en recension. Analys och värderingar är skribentens egna. 

Bokens titel: Återvändaren 
Författare; Anders Sundkvist: 
Förlag: Modernista förlag 

Bokens titel: Blodskam 
Författare Caroline Engvall
Bokförlaget Forum 

Anders Sundkvist, uppvuxen i Arvidsjaur och Luleå och numera bosatt i Stockholm där han verkar som journalist och redaktör på SVT Nyheter, har debuterat med "Återvändaren". Caroline Engvalls "Blodskam" inleder en ny serie om kvinnors utsatthet i flera generationer. 

I "Återvändaren" hittas en pojke död i Luleälven sensommaren 1983. Mycket talar för att 13-årige Johnny Fachs har tagit sitt eget liv. Nästan ett kvarts sekel senare återvänder polisen Erik Borg till sin hemstad för att närvara vid en begravning. Besöket väcker minnen och han ber sin gamle klasslärare om ett samtal – om vad som egentligen hände med Johnny. Klassläraren hinner dock avlida innan de ses igen. Borg börjar nysta i fallet och utredningen för honom tillbaka till klassrummets slutna hierarki; till högstadiets obs-klass där endast två av fem elever är kvar i livet. Han upptäcker till slut en mörk hemlighet som legat dold i över två decennier, och han förstår att det finns krafter som är beredda att göra vad som helst för att stoppa hans vidare undersökningar. 

Caroline Engvall har tidigare bland annat skrivit den uppmärksammade och verklighetsbaserade romanen "14 år till salu", och skriver ofta om sexuellt utnyttjande av unga. 2017 gav hon ut sin första deckare, "Ärren vi bär". Den nya boken utspelar sig i den fiktiva byn Ormvattnet. Där växer systrarna Elizabeth och Sofia upp med sin mamma Britta, som kört ut sin make från hemmet. I skogen intill finns en mörk tjärn där människor, enligt sägnen, dras ner i djupet om de har otur. Man får inte reta sjörået. 

Många år senare semestrar de i Thailand: mamma Britta, Elizabeth och Sofia med man och barn. Sofia försvinner och när hon senare hittas död får katastrofen Elizabeth att tvingas ta itu med sin sedan länge förträngda barndom i Ormvattnet och de dunkla hemligheter som legat gömda sedan dess. För tragedin på paradisön och uppväxten i Norrlands inland hänger . 

Caroline Engvall skriver om vad tystnaden gör med människor i en bygd i Norrland; Anders Sundkvist undersöker en mystisk drunkningsdöd. Bägge böckerna uppfyller alla krav på vad en spänningsroman bör innehålla. Vad jag saknar är positiva skildringar av Norrland, som jag själv upplever som positivt när jag hälsar på, får tillfälle att vandra Kungsleden från Saltoluokta ner till Kvikkjokk i ett spännande gränslandskap mellan Sareks höga berg i väster och skogslandet österut , när jag går mellan öppna hedar och slättlandskap, vandrar genom natursköna fjällskogar och åker båt över stora sjöar. 

Norrland utgör 60 procent av Sveriges totala yta, och den fastboende befolkningen uppgår till lite över en miljon och härifrån får hela Sverige sin gruvdrift och vattenkraft. Vi som i dag besöker de större och mindre norrländska städerna får också uppleva den får också uppleva den moderna tidens ankomst till norra Sverige, som blivit den rikaste del av vårt land när det kommer till nyttjande och bevarande av naturresurser. De som är uppvuxna i Norrland och skriver om sin hembygd återvänder i dag till områden med en natur och en industriell utveckling som borde skildras i positiva ordalag i stället för det elände och den fattigdom som fanns tidigare, och som för delen förr existerade i hela vårt land. 

Mats Lönnerblad 

 

 

Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


 

Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida