[Hemsida


ABBA gör comeback med helt ny musik 
Sundsvalls tidning 2022-06-13 av Mats Lönnerblad

ABBA lyckades med det som ingen svensk popgrupp gjort tidigare – erövra en hel värld med sin musik. Det var 40 år sedan, och nu gör ABBA comeback med helt ny musik som inte alls påminner om den tidigare. Och en heltäckande biografi finns på svenska. 

Författare: Carl-Magnus Palm 
Bokens titel: ABBA The Story
Förlag: Wahlström & Widstrand 

Carl Magnus Palm är den som känner kvartetten och dess tidigare manager Stikkan Andersson bäst. Han har redan skrivit om ABBA i flera böcker på engelska, men ”ABBA-The Story” är hans första och hittills enda svenskspråkiga bok. 

Boken tecknar ett porträtt av den färgstarke och kontroversielle Stikkan Anderson, som vågade tro att världen var redo för en popgrupp från Sverige medan den internationella musikbranschen skrattade bakom hans rygg. Vi får också följa Agnetha, Björn, Benny och Frida från barndomsåren fram till i dag. 

Björn Ulvaeus inledde sin karriär i den folkmusikaliskt färgade gruppen Hootenanny Singers i Västervik, som Stikkan Andersson var manager för. Under hans ledning nådde Hootenanny Singers stora framgångar på topplistorna och genom folkparksturnéer. 

Benny Anderssons lycka var gjord, när han 1965 anslöt sig som gitarrist till popgruppen Hep Stars, som hade stormat in på topplistorna. Han hade lärt känna Björn Ulvaeus och de ville gärna samarbeta, men under 1966-67 blev Hep Stars alltmer populära och allt annat fick vänta tills både Hep Stars och Hootenanny Singers beslöt sig för att lägga av. 

Agnetha Fältskog var bara 17 år när hon spelade in sin första singel "Jag var så kär" som blev en stor hit. Kär på riktigt blev hon några år senare när hon träffade Björn Ulvaeus. Benny Andersson träffade Anni-Frid Lyngstad, som då redan var etablerad artist, var gift och hade fått barn redan när hon var 17 år. Men hon skilde sig sedan hon mött Benny. Grunden till ABBA var lagd. 

Gruppen firade enorma triumfer. Filmaren och regissören Lasse Hallström engagerades för att regissera gruppens banbrytande musikvideor, som distribuerades runt om i världen tillsammans med musiken. ABBA fick snart fler guldskivor än någon annan och blev en av världens populäraste popgrupper.

Men deras turné i Nordamerika, Europa och Japan hösten 1979 och våren 1980 blev deras sista. Agnetha skulle senare minnas USA-delen av turnén som "fasansfull". 

Björn och Agnetha hade just skilt sig och Agnetha saknade deras barn och ville bara hem till Sverige. Snart skilde sig också Benny och Frida, men gruppen förblev ändå intakt och upplöstes inte formellt, men medlemmarna drog åt olika håll. 

Stikkan Andersson dog redan vid 66 års ålder och hans musikbolag såldes. Björn och Benny skrev musik och text till musikalen ”Chess” som blev en internationell succé, och ”Kristina från Duvemåla” som byggde på Vilhelm Mobergs böcker och blev en stor framgång i Sverige, men hade svårt att nå ut utomlands. Teaterföreställningen och filmen Mamma Mia blev dock en stor internationell framgång. 

Den musik ABBA skapade lever fortfarande kvar, efter alla dessa år, och ny musik har tillkommit. 2021 presenterade ABBA nya låtar och i slutet av maj i år presenterades den nya ABBA-showen i London med digitala ”Abbatarer”, en visuell representation ABBA-kvartetten så att de själva slipper turnera. Genom skapandet av ett ABBA-hus i London, och ett långsiktigt avtal med ett av världens ledande företag för specialeffekter hoppas man kunna återskapa ABBA:s gamla musik och skapa ny. 

Carl Magnus Palm lyckas sammanfatta allt vad ABBA har åstadkommit under karriär och privatliv på ett bra sätt i sin bok, och skildra all den beundran och dramatik som fortfarande omger gruppen. Min förhoppning är att man lyckas skapa samma fortsatta intresse för ABBA-musik som tidigare gjorts med uppsättningen av ”Mamma Mia”, som fortfarande visas över världen både som teaterföreställning och filmer. 

Mats Lönnerblad 

 

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


 

Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida