[Hemsida


De sju systrarna gjorde global succé 
Sundsvalls tidning 2022-08-20 av Mats Lönnerblad

Deras antal och namn är härledda från den grekiska legenden om Plejaderna. De sju systrarna (som också gett namn år en stjärnhop i Oxens stjärnbild.) Den irländska och i fjol avlidna författaren Lucinda Rilelys spännande romanserie om de sju adopterade systrarna har blivit ett globalt fenomen. Varje del toppar bestsellerlistorna när den kom ut, och tillsammans har de översatts till 337 språk och sålts i mer än 30 miljoner exemplar. 

Recension Innan deras adoptivpappan avlider klargör han att han vill att var och en av de adopterade systrarna skall söka sitt ursprung. Romanerna handlar om deras sökande efter sin bakgrund och sina ursprungliga familjer, och förluster, kärlek, smärta och rädsla. Böckerna speglar var och en systers nutida och dåtida liv och kan läsas var för sig: De speglar ju samma familj och dess liv, och faderns verksamhet som Maia, Ally, Star, CeCe, Tiggy och Electra (den sjunde systerns namn är hemligt till sjunde boken) har svårt att greppa. Men det är en fördel att börja med den första boken. 

Böcker: Lucinda Riley 
De sju systrarna 2017: 
Stormsystern 2018. 
Skuggsystern 2018. 
Pärlsystern 2019. 
Månsystern 2020. 
Solsystern 2020. 
Den saknade systern 2021

Översättning: Gabiella Andersson. 
Utom "Stormsystern"(Översatt av Johanna Svartström) och
"Den saknade systern" (Översatt av Gabriella Andersson och Mia Ruthman) 

Bazar förlag.

De böcker som jag tycker bäst om är: De sju systrarna, Månsystern och Den saknade systern. "De sju systrarna handlar bland annat om Maya DÁpliese. Maya och hennes syskon bor i ett vackert slott vid Geneévesjön, och de avgudade sin far och sörjer hans bortgång. Till skillnad från systrarna har Maya hela tiden bott där hon är uppvuxen. Men hennes ledtråd för att finna sitt förflutna leder henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro. 

Med hjälp av en brasiliask författare börjar hon nysta i sitt förflutna som visar sig utspela sig i både Brasilien och i Paris. I Rio upptäcker Maya vad som hänt hennes familj 80 år tidigare, under Rios "Belle Epoque". En av hennes nära släktingar, Bel, har blivit bortlovad som hustru till en man ur den brasilianska högadeln där hennes far vill komma in socialt, fast Bel älskar en annan. Maya själv ställs inför ett svårt val: Hon har blivit kär i den brasilianska författaren. Ska hon åka tillbaka hem efter att hon lärt känna sin bakgrund, eller bosätta sig i Brasilien ? 

"Månsystern" handlar om systern Tiggy, som efter begravningen av sin far reser tillbaka till Skottland för att fortsätta sitt arbete med att ta hand om vilda djur. Hon får arbete på godset Kinnaird, hos den gåtfulle och grubblande läkaren Charlie. Efter en tid där träffar hon den romske enslingen Chilly, som säger sig känna till Tiggys baktrund. Chilly hävdar att Tiggy bär på en nedärvd gåva, helandets förmåga, samt att det förutspåtts att han, Chilly, är den som som ska föra henne tillbaka hem till Granada i Spanien. Tiggy upptäcker att hennes egen bakgrund och hennes öde på något sätt hör samman med de romer som blev vräkta från de magnifika grottorna där de bodde under spanska inbördeskriget, och framför allt om hennes släkting "La Candela", en av de främsta flamencodansöserna i sin generation. Till slut måste även hon välja om hon ska stanna hos sina släktingar i Spanien eller återvända till sitt arbete på godset och Charlie, som oroat sig för att hon sagt upp sig utan att meddela någon vart hon tänkte resa och bara försvunnit. 

"Den saknade" systern speglar den sjunde systerns bakgrund och handlar om det irländska inbördeskriget och kriget mot England. Det råder fattigdom, krig och död i det gamla Irland, och handlar även om Påskupproret och hur Irland till slut fick fred och blev en delad nation med den katolska södra delen och den protestantiska delen i norr. Den är Lucindas mest personliga roman eftersom hon själv flyttade till den södra delen, som den saknades systern knyts till. Här hjälps alla de andra de sex systrarna åt att hitta henne genom att förstå hennes bakgrund och var hon kommer ifrån. Den spännande jakten på den sjunde systern för dem över hela världen i gemensam strävan för att få familjens döttrar att bli komplett. 

Serien om de sju systrarna är storslagen; i mitt eget tycke en av de bästa moderna romanserier jag någonsin läst. Ett tema är alla systrarnas strävande efter självständighet med kunskapen om det land, de upptäcker att de ursprungligen kommer ifrån. För att skriva serien reste Lucinda Riley själv jorden runt i sina romankaraktärers spår. Hon slogs av beundran inför den orubblighet och det mod tidigare generationers kvinnor hade, vare sig de kämpade mot dåtidens sexuella eller rasistiska fördomar eller mot dem som hade tillskansat sig makten. 

Hon såg framför sig sina egna älskade släktingar fall offer för krig och sjukdomar, eller hur hon skulle ha tvingats fly, till ett nytt liv på andra sidan jorden. Dessa kvinnor har ju också banat vägen för oss, och för det samhälle vi har till exempel i Sverige där vi numera har fritt religionsutövande och tanke - och handlingsfrihet. Något vi i demokratiska länder alltför ofta tar för givet. 

Mats Lönnerblad 

 

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


 

Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida