[Hemsida


Omskakande händelser vid skånska kusten
Sundsvalls tidning 2022-12-19 av Mats Lönnerblad

Anna Breitholtz Monséns debutbok Stranden, en spänningsroman, utspelar sig i Norge och Sverige, vid 80-talets slut och i nutid. 

I de här böckerna möter vi den före detta polisen och livvakten Lina Lantz och hennes egensinniga morfar, som hon lär känna på nytt när hon flyttar tillbaka till sin barndoms skånska Sandinge och blir tvingad att hjälpa till med att lösa ett mordfall. Inspirationen till morfadern kommer från författarens egen farmor, berättade hon för recensenten i en intervju. Liksom att hon redan sålt 100 000 exemplar av sin första bok, vilket inte många debutanter får erfara.

Böcker: Stranden och slottet 
Författare: Anna Breitholtz Monsén 
Förlag: Bokfabriken

Anna Breitholtz Monsén är född i Stockholm, uppväxt i Kramfors, och har i dag själv flyttat från Stockholms innerstad till skånska kusten, närmare bestämt Ängelholm.

Sommaren 1988 fördriver sextonåringarna Erik och Peter de långa sommarlovsdagarna vid stranden och havet. Men en dag är Peter försvunnen, och enda spåret är några blodiga klädesplagg på stranden. 

Drygt 30 år senare kommer Lina Lantz flyttande för att börja nytt liv. Hon har fått ärva ett katthotell och en skånelänga av sin avlidna vän Majken, och hon har saknat sin morfar. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i ett nytt ärende fast hon inte längre vill vara polis. Både morfar, som själv är pensionerad polis, och Madde, färgstark närpolis, vill att hon ska hjälpa till att hitta mördaren så hon ställer motvilligt upp - och blir själv förföljd, trakasserad och hotad till livet. 

När Lina var barn och tonåring upplevde hon Sandinge som både spännande och magisk liten ort, och nu är skimret på något vis kvar. Men hon vet inte hur hon ska förhålla sig till sitt gamla liv, som innehåller ett trauma hon var med om när hon arbetade som livvakt i Norge, och det barn som hon skulle ta hand om kidnappades.. 

Det är en annorlunda roman, och Anna Breitholtz Monsén har en stark förmåga att bygga upp dramatik och skriva spännande berättelser. ”Slottet” är den fristående uppföljaren till ”Stranden”. Lina Lantz morfar och Madde ber än en gång om hjälp från Lina, sedan en svart sopsäck påträffats med liket av en okänd person på slottet Sindstaholms marker. Slottet ligger utanför Sandinge och den åttioåriga ägaren, Tyra Söderhielm, anmäls samtidigt försvunnen av sina barn och barnbarn. 

Lina vill helst bara fira en lugn jul med morfar och katterna. Hon har varit i Norge för att avveckla sitt boende och hon har gjort slut med sin pojkvän där, men hon har fortfarande inte bestämt vad hon vill göra med sitt liv. Hon har också fått ett erbjudande om fortsatt jobb som livvakt, som hon måste ta ställning till över julen. I botten ligger också det gamla traumat med den kidnappade ynglingen som hon skulle ha skyddat. Så hon är allt annat än taggad på ett nytt fall.

Men morfar och Linas bortgångna mormor har varit goda vänner med Tyra, och själv har Lina lekt som barn på slottet. Så hon blir indragen i sökandet efter Tyra, och efter en dramatisk jakt lyckas de hitta henne före polisen. Men fortfarande återstår många frågor att få svar på. Vem är offret i sopsäcken? Vad har hänt Tyras svärson Johannes, som reste till Amerika och inte gick att få tag i? Och Lina själv blir åter hotad till livet för att hon hjälper till. 

Händelserna följer slag i slag och upplösningen är lika spännande som i Anna Breitholtz Monséns första bok. Bägge böckerna var mycket värda att läsa med stora dramatiska händelser och oväntade slut. 

Mats Lönnerblad 

Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


 

Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida