[Hemsida


Fotografisk hyllning till Avicii
Sundsvalls tidning 2024-08-19 av Mats Lönnerblad

Avicii var en av världens snabbaste stigande housestjärnor, som började sin karriär redan i tonåren när han tillsammans med likasinnade ville förändra musiksmaken i grunden.

Bok Avicii: Tim Bergling – hans liv och musik
Författare: Måns Mosesson
Max Ströms förlag

Redan 2011 när Tim Bergling var 22 år var han ute på en till synes evig succéturné, skriver författaren och journalisten Måns Mosesson i förordet den nyutkomna boken "Avicii: Tim Bergling – hans liv och musik"

Måns Mosesson, som för tre år sedan skrev den officiella biografin om Tim Bergling, har nu också gett ut en fotobok som är en fotografisk hyllning till Tims musikaliska gärning. Vi får följa hans liv i bilder, från barndomen via några av hans största konserter till en betydligt mer privat Tim.

Tim hade mycket att brås på. Mamma Anki var en välkänd skådespelare, som bland annat haft en bärande roll i den svenska filmen Mitt liv som hund. Pappa Klas älskade musik och ägnade gärna en ledig förmiddag att valsa runt i morgonrocken till tonerna av soul och blues. Tim kände tidigt att han var kreativt lagd, och använde ofta sin gitarr han fått av sin pappa. Men han ville inte, som storebror, spela i ett rockband. Det var melodin som skulle bära låten.

Han provade sig på tolkningar av välkända verk, men det var på scenen Tim skulle förvandlas till en verklig artist och produktionsmässigt blev han alltmer självsäker. Han gjorde sig känd för att kombinera sina egna elektroniska beats med gammal finstämd soul. Hela tiden arbetade Tim för att göra fansen nöjda genom nya versioner av låtarna som han skapade tillsammans med sina medarbetare, när det gällde både texterna och musiken. Bara ett par år efter de första stapplande stegen bar Tim Bergling en hel industri på sina axlar: bokare i olika världsdelar, turnéledare, skivbolag och festivalarrangörer, vilket nog till slut visade sig vara en övermäktig uppgift.

I mars 2013 var det dags att visa omvärlden var skåpet skulle stå. Tim premiärspelade en handfull av sina nya låtar på det som hade blivit den moderna housemusikens tummelplats, Ultra Music Festival i Miami. Men det var debutplattan True som förändrade allt. Den var nyskapande, publiken förstod, recensenterna hyllade och Avicii började alltmer ses som en modig artist, någon som vågat ta akustiska instrument in en annars hårt mallad dansvärld.

Nu var Avicii inte bara en angelägenhet för klubbesökare, utan en av de mest eftertraktade producenterna i världen. Nu följde stora jobb och Tim Bergling syntes på reklampelare världen över som ansiktet utåt för Ralph Laurens senaste klädkollektion. Det var en alldeles ny tillvaro, och samtidigt som Avicii fick symbolisera en generation gömde sig Tim alltmer.

De smärtstillande pillren fick han ta allt större doser av för att de skulle få effekt. Han avskydde dem, men för att orka leverera och göra fansen nöjda tog han ännu ett. I samband med att hans andra album kom ut var han slutkörd av allt turnerande och tog in på ett behandlingshem på Ibiza. Där kom han fram till att han skulle sluta turnera, hur inkomstbringande hans framträdanden än var och vad alla andra än skulle säga. Av dem blev han bara stressad. Musik ville han fortsätta skapa, men på sina egna villkor. Han ville också hitta ett syfte med sitt liv.

Trots att han kom från behandlingshemmet full av tillförsikt hände det oväntade. Under några mörka dagar försvann Tim Bergling in i de skuggor som från och till hade funnits där hela tiden, och han tog sitt liv, 28 år gammal. Men hans musik finns fortfarande kvar. Tims föräldrar ser till att vi inte glömmer deras berömda sons gärning och nyskapande musik, genom att de förvaltar hans arv på bästa möjliga sätt.

Mats Lönnerblad

Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


 

Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida