[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

"Moderaterna ignorerar lagarna"
Av Mats Lönnerblad - SvD nätdebatt -29 januari 2001

Moderaterna ignorerar juridisk kritik, skriver Statsrådet Mona Sahlin ( s ) i Dagens Nyheter ( DN ) den 27.4. Enligt henne betyder det inget om en lag står i vägen för deras politik. Det verkar vara det pris som de styrande får betala. Allt fler reagerar mot den ekonomiska politik i det "smash and grab-samhälle" som Moderaterna i Stockholm skapat hävdar Mona Sahlin.

Det som Mona Sahlin framför allt reagerar på är att Moderaterna i rask takt sålt ut gemensam egendom. "Sådant som i årtionden byggts upp med gemensamma resurser." Vad hon talar om är att "allmännyttan" som skattebetalarna årligen tvingas subventionera med miljarder kronor, säljs ut till de boende, för att det skall kunna finansiera den påtvingade utjämningsskatten som de välskötta kommunerna tvingas betala till de mindre välskötta, och att privatiseringen har ökat inom vård skola och omsorg, i syfte att öka valfriheten och minska statens utgifter.

För min egen del reagerar jag inte mot dessa förändringar som syftar till att minska statens utgifter, eller att de boende får större inflytande över sina bostäder. I Singapore, som har en blomstrande ekonomi gör myndigheterna allt för att de boende skall få köpa sina lägenheter. för att de boende innebär detta ett reellt medinflytande och de samtidigt kan minska sina boendekostnader.

Vad jag däremot håller med Mona Sahlin om är att politikerna vare sig får eller kan ignorera lagarna. Där är Mona och jag helt överens. Det gäller både den f d "bankministerns Bo Lundgrens ( m ) rättsvidriga behandling av företagen under den svenska bankkrisen, när han tillät krisbankerna att säga upp krediterna för 60.000 friska företag alldeles i onödan. Det gäller också den f d finansministern ( s ) Allan Larsson som tillät Gota Bank och Nordbanken att driva verksamhet, trots att bägge bankerna var konkursmässiga.

Ett samhälle där politikerna börjar ignorera lagarna är ett samhälle i utförsbacke. Det framgår att både stora och små företag flyr Sverige och att den svenska kronan sjunker som en sten mot omvärlden.

Mona Sahlin har således rätt i sak när hon reagerar mot lagbrott. Men i sin artikel förmår hon inte att uttrycka vad som är lagbrott. Att de styrande Moderaterna i Stockholm privatiserar bostäder, vård, skola och omsorg, kan knappast vara lagbrott. Det är följden av de politiska val, som gjort det möjligt för det borgerliga styret i Stockholms Stadshus att genomföra förändringar ! De verkliga lagbrott som begicks av moderata och socialdemokratiska företrädare under bankkrisen nämner hon inte ens.

Mona Sahlins artikel i DN utgör således politisk retorik, snarare än juridisk kritik. Allvarliga ekonomiska brott som begås, och där den svenska staten är involverad, som Kreugerkraschen 1932 och den senaste bankkrisen 1987 - 1993, sopar politikerna gärna under mattan och hemligstämplar.

Mats Lönnerblad
Skribent i finansrätt

Svenska Dagbladet
Copyright

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida