[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

"Bodström bör agera för höjda domarlöner"
Av Berith Söderberg - Dagens Nyheter -19 augusti 2001

Under rubriken "Domare juristernas B-lag" har tre tingsfiskaler skrivit en välkommen artikel om rekryteringen till domarbanan mot bakgrund av lönesättningen för tingsfiskaler (DN Debatt 1/8).

Läget är dock än värre än vad som framgår av artikeln. I en rättssal i underrätt i dag är domaren den lägst betalda juristen, eftersom både åklagare och advokater har högre inkomster. Detta påverkar givetvis nyutexaminerade juriskandidater i deras val av yrke.

Att man som 60-årig chefsrådman personligen kan känna sig nöjd med sin lön intresserar knappast du unga juristerna, som jämför domares löner med andra yrkens och väljer därefter. Detta har på senare år haft till följd att ansökningarna till tingstjänstgöring - den inledande tvååriga utbildningen - har minskat vad gäller såväl antal som betygsnivå. Därutöver väljer många tingsnotarier - under tingstjänstgöringen och efter bort domaryrket till förmån för advokatyrket.

I stället för en tingsnotarielön på 16000 kronor i månaden kan man då få 25000 kronor med löfte om 30 000 efter ett år och 40000 kronor (= rådmanslön) efter ytterligare ett år. Eftersom detta inträffar i en ålder då man bildar familj är löneskillnaden inte ointressant, för att utrycka sig försiktigt.

Samhället har givetvis inte råd med att domare tillhör juristernas B-lag. Justitieministern, som rimligen förstår vikten av att domare är skickliga, har det övergripande ansvaret för att domstolarna kan locka de skickligaste juristerna. Det är hög tid att han försöker förmå Domstolsverkets generaldirektör att börja intressera sig för domarlönerna.

Berith Söderberg
Chefsrådman vid Stockholms tingsrätt

Dagens Nyheter
Copyright

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida