[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Lita inte på mäklarhusen
Av Henrik Hallenborg - Dagens Industri - 30 maj 2001

Jag vill med detta upplysa allmänheten om att våra mäklarhus inte alltid står för vad de säger utåt till medierna.
   I slutet på förra sommaren släpptes en analys till allmänheten om börsutsikterna. Rapporten var framarbetad av en av de amerikanska storbankerna som spådde en strålande framtid för både konjunkturen och börsen i USA.
   Tyvärr blev det inte så. Kurserna och konjunkturen har fortsatt att falla. Hur kunde de ha så fel? Varför lämnade de ut en gratis analys till hela världen?
   Det som storbankerna i USA tjänar de största pengarna på är så kallad "pitching", vill jag hävda. (Vilket de naturligtvis bestämt förnekar.) När en analys är klar, ska den påverka en aktie så att det berörda företaget väljer att anlita banken för sin nästa affär.

För att ta del av mäklarhusens verkliga analyser bör du vara en storkund med flera miljoner i insatt kapital.

Om mäklarna beslutar sig för att sälja en aktie är det smidigt att ge köprekommendation som håller uppe kursen när de säljer. Eller tvärtom.
   Ni kanske tänker att detta inte håller i längden. Förtroendet för sådana aktörer måste ju gå i botten.
   Men när alla aktörer agerar likvärdigt, är det lätt att skylla ifrån sig på räntan och konjunkturen.
   Under förra sommaren hade intresset för IT-aktier mattats av. Kurserna hade backat kraftigt, och analytikerna gick ut med köpråd på aktier som i dag har minskat ytterligare 70-90 procent.
   Åtta av tio mäklare lämnade köprekommendationer på Icon Medialab.

När Nokia inte var värd mer än l krona var intresset svagt, få köprekommendationer gavs till allmänheten. Men när Nokia var skyhögt värderat på nivåer kring 400-500 kronor, då haglade köprekommenda- tionerna. Samtidigt började våra vänliga mäklare att blanka Nokia.

Rekommendationerna på Ericsson gör den mest erfarna förbryllad. Som högst noterades aktien på 230 kronor. När aktien sjunkit till 100 kronor var den billig. På cirka en vecka rasade den sedan ner till 60 kronor - nu heter det helt plötsligt att aktien är dyr och säljrekommendationerna blir allt fler.
   Även här började våra stora mäklare att blanka vid 200-kronors nivån.

Jag undrar, varför lämnar våra mäklarhus ut gratis råd till pressen/allmänheten när de agerar i motsatt riktning?
   Ett nytt test har tagits fram för att godkänna dem som jobbar med finansiella instrument. Vi kan inte mer än hoppas på att agnarna sållas från vetet

Vad jag vill se är ett mäklarhus som tar mig och mina surt förvärvade ören på allvar. Den fondkommissionär som ställer upp på de villkoren, att jobba för kundens bästa måste i en rättvis värld ha goda förutsättningar att lyckas.
   En av Sveriges största mäklare erkände lagom till jul att deras råd inte var något vidare.
   Med deras julhälsning låg en lapp till tröst i julfirandet, där man bad om ursäkt för årets usla råd.
   Hoppas kunderna kände sig väl omhändertagna och förlät sina mäklare.
   Ge mig ett oberoende och seriöst analyshus som bara har mitt bästa för ögonen. En sån tjänst är jag villig att betala några kronor för. Tror säkert fler är det.

Henrik Hallenborg
Daytrader, Kumla

Copyright


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida