[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Den stora banken mot den lilla människan
Av Carlösten Nordmark - Exepressen - 26 oktober 2001

Rättegången mot den 34-åriga kvinnliga Nordbanken-mäklaren har fått en intressant start, nästan sensationell i sin uppvisning av motsägelser, oklara regler och blottandet av det cyniska profittänkandet i mäklar-världen. Tala om vardagsdrama. Champagne ena veckan, sparken nästa.
   Nordbanken anser att kvinnan orsakat banken förluster mellan 260 och 300 miljoner. Kanske är det så, men är hon skyldig till brott? Aktiemarknaden är ett riskfyllt spel med höga insatser. Den viktigaste frågan är nu om hon kan få en rättvis prövning eller om Nordbanken ska tillåtas dominera rättegången på samma sätt som man tycks ha styrt förundersökningen.
   Intrycket från gripandet, häktningen den 4 februari 1999, omhäktningarna och nu rättegången efter mer än två och ett halvt år, är att Nordbankens utredare och jurister har drivit polis och åklagare framför sig. Bara en sån sak som att det är banken som gjort urval och utskrifter av de bandinspelningar från mäklarbordet som anförs som bevis, borde räcka för att den delen av bevisningen ska falla.

Under åklagarens sakframställning framstod bankens advokater mer som biträdande åklagare än som målsägarrepresentanter. Ständiga inbrytningar bidrog till att förstärka bilden av "dåliga bevis, svaga argument, här gäller det att höja rösten".
   Rättegången har redan utvecklats till en demonstration av makt - den stora och starka banken mot den enskilda människan som redan har förlorat allt.
   Rättegången kostar givetvis multum. Skulle den åtalade mäklaren mot alla odds fällas, kommer ändå banken att framstå som den stora förloraren. Offentligheten kring röriga regler, dålig organisation och okunnig personal har kostat mångdubbelt fler miljoner i minskad trovärdighet än det man anser sig ha förlorat på mäklarens affärer.
   Vinnarna, hur rättegången än slutar, kanske blir den ekonomiskt noggranna allmänhet som redan efter fem rättegångsdagar har fått en inblick i den vårdslösa casinoekonomin. Och skäl att " åter ställa sig frågan: kan vi verkligen lita på bankerna?

Carlösten Nordmark
Thrillerförfattare som regelbundet följer rättegångar om ekonomiska brott

Expressen
Copyright


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida