[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Rekord i stämningar mot USA-analytiker
Av Göran Jonsson - Dagens Industri - 4 augusti 2001

Redan efter sju månader har antalet stämningar riktade mot analytiker och investmentbanker på Wall Street satt rekord. Hittills i år har 238 stämningar lämnats in till domstol.

Den senaste i den långa raden av stämningar riktas mot sex investmentbanker - Credit Suisse First[ Boston, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Robertson Stephens och Salomon Smith Barney.
   Anklagelserna är desamma som i andra uppmärksammade fall: analytiker ska ha utfärdat köprekommendationer i syfte att generera andra affärer till firman och berika sig själva. Analytiker anklagas för att ha köpt aktier i onoterade bolag på ett tidigt stadium till en bråkdel av den kurs som aktierna sedan sålts för tilll allmänheten när företagen introducerats på börsen.
   Stämningen mot de sex investmentbankerna kom dagen efter det att Mary Meeker, en av de mest kända internetanalylikerna på Wall Street, stämts av arga aktieägare i Amazon.com och Ebay.

Vilseledda

Aktieägare som känner sig lurade har tidigare stämt företagen och företagsledningarna för att de gett vilseledande information. Att stämningarna riktar sig mot analytiker är lite speciellt - och gör det svårare att nå framgång i domstol, säger experter på området till Wall Street Journal.

Göran Jonsson
USA/New York
+1-203 226 39994
Pgjonsson@aol.com

Copyright


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida