[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Småspararna rasar mot blankningsaffärer
Av Fredrik Kullberg - Metro - 25 augusti 2001

Småsparare rasar mot storhandlarnas så kallade blankningsaffärer med Teliaaktier. Affärerna bidrar till att pressa ner kursen, säger Aktiespararnas Gunnar Ek.
   - Det här går ut över de småsparare som måste sälja, säger Ek.

Blankning innebär försäljning av aktier som säljaren inte äger, utan lånar. Säljarna, främst de stora mäklarhusen, spekulerar i att kursen ska gå ned. Blir det så, tjänar de pengar på att köpa tillbaka aktierna till en lägre kurs än vid säljtillfället. Mellanskillnaden blir vinst.
   Folkaktien Telia är det papper som är överlägset mest utnyttjat för blankningsaffärer just nu. Sammanlagt är drygt 50 miljoner Teliaaktier utlånade till ett värde av drygt 2.6 miljarder kronor. enligt statistik från Stockholmsbörsen.
   - Säljtrycket som skapas trycker ned aktiekursen. Att Telia utnyttjas så mycket för blankning beror dels på att det finns många aktier i bolaget, dels på det allmänt låga förtroendet för telekomsektorn, säger Gunnar Hk.
   Småspararna har den senaste tiden kritiserat blankningsaffärerna i skarpa ordalag på Internets aktiechattar:
   "Blankarna är börsens värsta parasiter. Det är svinaktigt att de får hålla på med detta."
   "Det är skandal att tillåta blankning. Men det är inte underligt att det tillåts när det är de höga hönsen som tjänar på det.", är några inlägg som citerats av Dagens Industris nätupplaga.

Fredrik Kullberg

METROFAKTA/TELIABLANKING

• Blankning betyder att man säljer aktier som man inte själv äger. Aktierna återlämnas sedan genom ett sÅ kallat täckningsköp, där man lämnar tillbaka samma papper till en lägre kurs och därmed gör en vinst på affären. Det är fonder, stiftelser och utländska investmentbanker som lånar ut aktierna till en kostnad av 1 procent av marknadsvärdet.

• Blankning av aktier var tidigare förbjudet i Sverige då affärerna ansågs för utpräglat spekulativa och Stockholmsbörsen för liten. Förbudet hävdes 1991.

Källa: Finansinspektionen & Svenska Dagbladet

 

Metro
Copyright

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida