[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Vem törs lita på en fondmäklare?
Av Lars Anders Karlberg - DagensIT - 29 augusti 2001

Fondmäklare och aktieanalytiker har numera lägre samhällsstatus och förtroendekapital än journalister, visar nya undersökningar. Båda kategorierna anses tumma på sanningen - men effekterna blir större av dåliga aktieråd än av en slarvigt skriven artikel, vilket skickat aktiefolkets status ner i källaren efter en av de längsta börsnedgångarna i historien.

Men likt den fallskärmsbestyckade, sparkade direktören, som gråter hela vägen till banken, så kan analytikerna och mäklarna genom tårarna se en tröst i sina tjocka lönekuvert, vilket inte är journalister förunnat.

Journalister har gjort sitt yrkesval på grundval av ett samhällsengagemang och ett behov av söka sanningen i en falsk värld. Dessutom har de i regel en lång och krävande utbildning på Journalisthögskolan. Det borde trots allt rendera dem ett visst mått av förtroendekapital. Det är svårare för aktiemäklarna att hävda motsvarande stabila bakgrund. "Alla vet ju" att de drivs av snöd, privat vinning och hoppet om snabba klipp - gärna med hjälp av insidertips eller blankningsaffärer.

Spiken i kistan kom häromdagen när statistiken över Fondhandlarföreningens börskörkortsutbildning presenterades. Bara 144 av de 242 som vågade sig på en uppkörning klarade provet, trots att flera av dem gjorde flera försök. Efter första försöket var det bara 70 av de 242 som klarat sig. "Typiskt", säger de aktiesparare som förlorat alla sina pengar på nyintroducerade IT-företag, vars aktier de köpt efter att ha läst de positiva tongångarna i börsprospekten.

Körkortstestet innehåller 125 frågor i fem olika delmoment, till exempel aktielagstiftning och portföljteori. För att få godkänt krävs minst 50 procent rätt i alla de fem momenten. Enligt DN har bankerna, som fått se sina anställda bli kuggade i testet, börjat knorra över att frågorna är för svåra, trots att man får testa sig hur många gånger som helst fram till år 2004. Inte undra på att förtroendet hos allmänheten sjunker. Det börjar likna det svenska skolsystemet - sänk kraven så att alla kan ta studenten.

Den drygt 100-åriga tidningen Affärsvärlden skrev i början av 1900-talet om fondmarknaden, som aktiemarknaden hette då, och det var inga nådiga ord: - Om vår fondmarknad kan ej sägas någonting som har något som helst bestående värde, ty den skiftar med hvarje ögonblick som går, med hvarje ringning i mäklartelefonerna. Och fondmäklarna, som i de flesta fall fabricerat ryktet själva, le i sitt skägg - om de ha något skägg att le i, ty de äro mestadels så unga - stryka in vackra vinster och köpa sig en ny automobil, en ny lustjakt.

Lars Anders Karlberg
lars.anders.karlberg@dagensit.


DagensIT
Copyright

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida