[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]


När tänker Moderaterna rensa i eget bo ?
Av Mats Lönnerblad - Ledaren - 3 november 2002

Så egendomligt; utrensningarna inom moderaterna har givit resultatet att de som främst ledde partikatastrofen sitter kvar, medan de mest kompetenta veteranerna lämnar, skriver Svenska Dagbladet i sin ledare den 1 november.

Jag håller med Svenska Dagbladets ledarskribent, men vill gärna gå steget längre, genom att förklara den verkliga orsaken till den moderata valkatastrofen, som gjorde att en tredjedel av väljarna flydde partiet.

Svenska tidningar har hittills inte skrivit så mycket om orsakerna till valförlusten, som har att göra med att så väl svenska företagare som den stora allmänheten numera känner till, vilka oegentligheten som skedde under den borgerliga valperioden 1991 - 1994. Detta trots att både den borgerliga och socialdemokratiska regeringen gjorde sitt bästa för att hemligstämpla hela den politiska handläggningen av bankkrisen.

Vad det var som hände var att den f d statsministern Carl Bildt och den dåvarande ”bankministern” Bo Lundgren godkände nedvärderingen av hela Sveriges fastighetsbetstånd

( FFFS 1991:10 ) och tillät bankerna att säga upp krediterna för livskraftiga företag.

Att därför sätta in i riktig kapitalist som Gustaf Douglas i moderaternas ledning tycker jag var ett klokt drag av valberedningen. Douglas bör förstå sammanhangen vad som hände under bankkrisen bättre än de flesta, och verka för att Bo Lundgren till slut får betala för sitt agerande under krisen genom att försvinna från både partiet och riksdagen !

Självfallet kan vi i Sverige inte ha ett konservativt parti som godkänner planekonomi, som Carl Bildt och Bo Lundgren införde i fastighetssektorn under bankkrisen. Därför borde dessa herrar avgått för länge sedan. Ändå lyckades Carl Bildt hänga sig kvar i riksdagen, trots att han var verksam i Bosnien.

Att Bo Lundgren blev vald som partiledare för moderaterna, visar vilken monumental okunskap i ekonomiska frågor som råder inom den moderata valberedningen. Konkurrenterna kan ännu en tid gotta sig åt att moderaterna fortsätter på den inslagna vägen som skadeskjutet villebråd, fortsätter Svenska Dagbladet i sin ledare. Detta låter valberedningen ske, bara för att man inte lyckas hitta en värdig efterträdare till Bo Lundgren, som redan förlorat hela sitt förtroendekapital !

Glöm borgerlig valseger 2006, skriver samhällsvetaren Folke Berglund under Synpunkt i Svenska Dagbladet samma dag, och anger i huvudsak andra politiska orsaker än de ekonomiska, till att moderaterna förlorade så stort i årets val. Samtidigt som han ber Lundgren, Leijonborg och Svensson att svara hur de tänker agera i framtiden.

Men svaret ligger i vad som redan skett. Företags Sverige och ekonomiskt medvetna väljare känner numera känner till vad den borgerliga fyrklövern ställde till med under Carl Bildt och Bo Lundgrens ledning under den borgerliga regeringsperioden. Därför måste moderaterna en gång för alla göra upp med sitt förflutna.

Bo Lundgren borde i stället svara på hur man tänker kompensera alla de 60.000 livskraftiga företag som dog sotdöden alldeles i onödan under den svenska bankkrisen 1987 - 1993.

Kanske vore det en uppgift för Lundgren att arbeta med i framtiden. Han får då får tillfälle att reparera en del av den stora skada han gjort sig skyldig till som ”bankminister” !

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida