[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]


Vänsterns rätta ansikte
Av Mats Lönnerblad - Ledaren - 30 januari 2004

I Sverige är det bara vänsterpartiet som av någon underlig anledning symboliserar socialism och vänstervridning. Men vänsterpartiet har aldrig suttit i regeringen. Och gör det fortfarande inte. Huvudansvaret för den förda socialistiska politiken, har sedan länge socialdemokraterna.

Politik handlar om förtroende. Hur majoriteten av svenska folket fortfarande kan ha så stort förtroende för den svenska vänstern, har länge varit en gåta för mig. Ett parti som vinner sin samtid, borde vara ett parti som kan presentera den bästa ekonomiska politiken och försvara företagen. Men så är det inte i Sverige. Därför urholkas den svenska ekonomin i allt snabbare tempo. Företagen flyr landet.

Vad är det då som den svenska vänstern har ställt till med ? Jo, efter hand har man har höjt marginalskatterna, som nu är världens högsta i alla kategorier. Man har samtidigt försämrat villkoren för företagandet i landet.

Det har bl a skett genom en närmast konfiskatorisk förmögenhetsskatt som gör att storföretagen redan sålts till utlandet och de medelstora familjeföretagen i praktiken har försvunnit från Sverige, i samband med arvsskiften och överlåtelser.

Resultatet av den förda socialistiska politiken ser vi i dag. Sysselsättningen har minskat dramatiskt i Sverige från 1990 - från 83,1 till 74,9 procent - också det i motsats till andra länder. Allt fler föredrar att sjukskriva sig i stället för att arbeta.

Det är bara statsskulden som fortsätter att öka stadigt. Den statsskuld på ofattbara tusen miljarder kronor som uppkom genom bankkrisen, har man fortfarande inte betalat av en krona på. För 2004 tvingas nu Sverige att låna ytterligare ca 50 miljarder för att klara budgeten.

När den borgerliga oppositionen någon gång får makten, (vilket sällan händer) har ambitionen varit att bedriva en bättre administration och politik än socialdemokraterna. Det har man grundligen misslyckats med. Det märktes framför allt under perioden 1991 - 1994, när moderaterna med bankminister Bo Lundgren gick socialisternas ärenden, och förde en rent socialistisk politik som tillät bankernas plundring av företagare, och konfiskation av privat egendom. Det skedde i en utsträckning, som Sverige tidigare aldrig tidigare sett maken till.

Efter den bravaden, borde Bo Lundgren ha sparkats ut från moderaterna, redan för fyra år sedan. I stället blev han vald till moderaternas partiledare, som han lett de senaste fyra åren.

Så lång tid tog det för de moderata väljarna att förstå vad han ställt till med. Följden blev att moderaterna förlorade stort i valet 2002. Positionen som landets största oppositionsparti var hotad. Moderaterna sparkade ut Bo Lundgren och valde i stället Fredrik Reinfeldt till ny partiordförande.

När moderaterna nu vänder blad, borde detta ske genom att ta avstånd från sitt mörka förflutna. Det kan endast ske genom att se till att alla de företagare som orättfärdigt fick sina krediter uppsagda under bankkrisen kompenseras. Den idékollaps som moderaterna genomled under bankkrisen, genom att föra en socialistisk politik, måste nu omprövas. Om vi skall få en opposition i landet som orkar krypa ur den politiska vanmakt, som präglat den borgerliga oppositionen under det senaste seklet.

Mats Lönnerblad

 

Bankrättsföreningen


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida