[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]


Börje Hörnlund saknar självkritik
Av Mats Lönnerblad - Ledaren  - 21 maj 2007

I en uppmärksammade debattartikel i Dagens Nyheter (DN Debatt 2007-05-21) går den förre arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund hårt ut mot den borgerliga Alliansen. Han menar att den är både blind och okänslig för hur verkligheten ser ut. Han känner därför förtvivlan inför de fyra nyvalda partiledarna sätt att hantera sin regeringsmakt.

Som egen företagare, författare och skribent i finansrätt håller jag inte med honom. På kort tid har Alliansen fått bort den diskriminerande förmögenhetsskatten och den godtyckliga fastighetsskatten som kommer att ersättas med en kommunal avgift. Förhoppningsfullt kommer detta att ske enligt med den ”likabehandlingsprincip” som EU eftersträvar.

Annat var det när Börje Hörnlund var arbetsmarknadsminister i den borgerliga regeringen 1991 – 1994. Det var då som den moderate statsministern Carl Bildt och bankministern Bo Lundgren fortsatte att diskriminera företagen och tillät bankerna att säga upp krediterna för alla bolag som inte längre passade in i bankernas ”portfölj”. Det var ett drama som jag hittills har beskrivit i fem omtalade böcker. Den senaste med titeln: Falskspel i affärer och politik. (Bankrättsföreningens 2006)

Även när Börje Hörnlund påstår att förtroendet för regeringen är borta hos småföretagarna, låginkomsttagarna och pensionärerna har han fel. Jag är övertygad om att både små och medelstora företagare ser Alliansen som ett klart bättre alternativ än den regering som Carl Bildt presenterade 1991 och där Börje Hörnlund var arbetsmarknadsminister.

Hörnlund tycks redan ha glömt hur arbetsmarknaden kollapsade under regeringen Bildt när 400.000 människor kastades ut i permanent arbetslöshet och 60.000 friska företagare fick behålla skulderna men blev plundrade på alla tillgångar under den förra borgerliga regeringen vars arbetsmarknadsminister inte lyfte ett finger för att skydda företagarna mot bankerna.

Skall Alliansen ha chansen att bryta det socialdemokratiska maktinnehavet, får man inte göra som förra gången som var att behandla företagarna på samma sätt som socialisterna gjort under de 65 år man suttit i regeringsställning under de senaste 75 åren.

Om Alliansen vill regera vidare efter nästa val måste den snabbt som ögat ändra profil, skriver Hörnlund. Där hoppas jag också Hörnlund har fel. Den nya Alliansen har ju ännu inte hunnit sitta mer än några månader vid makten och redan har den hunnit visa sig mer regeringsduglig än den förra borgerliga regeringen där Hörnlund var arbetsmarknadsminister och uträttade mindre under hela mandatperioden än vad Alliansen gjort på bara några månader.

Vad Sverige behöver är inte en fortsatt socialistisk politik som driver företagarna bort från Sverige. Vi behöver en handlingskraftig regering som genomför de reformer som den förra borgerliga regeringen aldrig mäktade med att genomföra.

Börje Hörnlund vill att vi skall tänka på att det var överhettningen i ekonomin som var den stora anledningen till att arbetslösheten i början på 90-talet blev så stor och som det tog ett tiotal år att kämpa sig ur. Uttalandet visar vilken stor naivitet som finns hos honom. Det var inte alls överhettningen som orsakade arbetslösheten. Det var att krisbankerna var på obestånd och med regeringarnas goda minne sade upp krediterna för friska företag.

Det var det som gjorde att svenska folket inte ville ha kvar den moderatstyrda regeringen under ledning av Carl Bildt. Man hade helt enkelt fått nog av regeringens sätt att hantera bankkrisen.

I stället för att i en öppen artikel kritisera den nya Alliansen borde Hörnlund och hans kollegor från den förra borgerliga regeringsperioden analysera vad som gick snett under samarbetet inom borgerligheten när det begav sig förra gången.

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen
Ordförande i Sveriges Bankkunders Riksförbund

Mina böcker:
Från bankkris till börskris
Från folkhem till fattigstuga
Nollkoll
Härdsmälta
Falskspel i affärer och politik

Informera en kollega:

Bankrättsföreningen


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida