[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]


Blåst på arvet - av rådgivaren
Av Aftonbladet 2012-12-08

Först en rejäl blåsning av Banken.
Och sedan när du ropar på Rättvisa och kräver dina Pengar tillbaka – tja då blir du blåst av...Advokaten.

I sin bok ”Arvodkaterna” berättar journalisten Lars Ohlson om några förlorare, som alla kan berätta om det första mötet med sin ekonomiske rådgivare.

Ett optimistiskt möte som skulle dra in dem i ett händelseförlopp som de inte fullt ut förstod och som de inte heller kunde kontrollera.

Och när deras pengar var bortspekulerade i skyn, så har de vänt sig till en advokat, som har varit mer intresserad av att förhala och fakturera än att driva och vinna ett mål.

Barnmorskan Eva är en av förlorarna. Hon ärvde 2,6 miljoner av sin morfar. Pengar som hon såg som en ”säkerhet” om något skulle hända.
Och visst hände det något: En dag tyckte Evas rådgivare på SEB-banken att det var dags att ”förvalta” aktiedepån på ett mer ”aktivt sätt”. Hon talade om ”strategier” och ”möjligheter” och ville börja handla med optioner. Nej, det fanns inga risker.
I alla fall inga större. Och om det skulle dyka upp några, så skulle det finnas tid att agera.
Efter tre affärerhade Eva förlorat 1 262 016 kronor, mer än halva värdet av aktiedepån. Nytt råd av rådgivaren: ”Ta ett lån på en miljon, så fixar jag det här.” Det blev en ny förlust på 601 795.

Efter drygt två år ligger Eva risigt till. Hon har bara kvar 200 000 av en portfölj på 2,7 miljoner. Hon har en skuld till banken på 1,2 miljoner. Hon har förlorat 3,7 miljoner på bankens optionsaffärer.
Hon sätter ner foten. Eva hävdar att hon aldrig gett klartecken till de risker som banken har utsatt henne för och kräver att SEB ska ersätta
henne för förlusterna.

Hon anlitar en advokat. En känd advokat, som enligt journalisten Lars Ohlson förhalar, skjuter upp och sjabblar och som aldrig glömmer bort att arvodera.

Efter fem år och en advokaträkning på 532 000 inser Eva att hon är tillbaka på ruta ett. Och hon tvingas nu till en förlikning som den alltid arvoderande advokaten hade sagt nej till i början av den fem år långa processen. Barnmorskan Eva: ”Jag följde advokatens råd på samma sätt som jag hade följt rådgivarens råd. Jag vet inte vilka som var sämst.”

Monica Gunne

Informera en kollega:


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida