Följ Börje Ramsbros tvist med den statliga Stiftelsen Industrifonden!


En riktig soppa
Av Marie-Anne Olsson  - 28 aug. 2012

Det här börjar likna en riktig soppa, en riktig ”banansoppa”. Ju mera jag sätter mig in i och lär mig om ”fallet Börje Ramsbro” i förhållande till Industrifonden (och till den s.k. riskkapitalisten Håkan Nordquist men det blir en senare historia), desto mer bestört och förvånad blir jag. Är detta verkligen sant? Kan verkligen sånt här ske i Sverige, där vi skriver under på begrepp och värderingar som solidaritet och rättvisa?

Visst har vi kriminalitet och ljusskygg verksamhet även här. Så naiv är jag inte att jag inte förstår det, men att det sätts i system på ett så utstuderat och skrupelfritt sätt, det hade jag ingen aning om. Att det skulle backas upp av en statlig stiftelse som Industrifonden och dess jäviga advokater, det kunde jag inte ens tänka mig. Man tror från början att det här inte kan vara sant. Jag förstår om folk kan tvivla på att det finns personer, framför allt inom statligt bildade och finansierade stiftelser, som kan agera på ett så rättsvidrigt sätt. Jag hade i alla fall hoppats, att så inte skulle vara fallet.

Men det här fallet börjar ”Go Bananas”. Det påminner faktiskt om svensken Fredrik Gerttens film ”Bananas” och hans kamp mot bananjätten Dole. Se länken - Storföretag går bananas i uppföljningen till "Bananas". Liknande saker händer ju bara i Amerika, inte sant? Tyvärr, tyvärr, här har vi liknande fall fast, förhoppningsvis, i lite mindre skala, mitt i det svenska samhället.

Industrifondens VD och advokater har antagligen räknat med att Ramsbro ska tappa sugen, ge upp. Kanske hoppas de på att han, precis som alla andra, ska åldras och bli för kraftlös för att fortsätta att driva det här ärendet, om de förhalar tillräckligt länge. Där har de hittills gått bet. Nu är en stämning utfärdad av Stockholms Tingsrätt. Och frågan är nu hur Industrifonden ska kunna stå upp med rak rygg och försvara sitt tidigare, och nuvarande, agerande där de påstår att de förvärvat aktierna i System 3R på ett juridiskt giltigt och korrekt sätt. Det ska bli intressant att se.

Men jag förstår inte hur Industrifonden har mage att kalla detta juridiskt giltigt och korrekt, samtidigt som två fristående kvalificerade jurister, advokat Percy Bratt och professor Per Samuelsson, fullständigt sågar förfarandet i varsitt rättsutlåtande. Sammanfattningarna från dessa visar en häpnadsväckande respektlöshet för svensk lagstiftning och affärsmoral.

Är Sverige på väg att bli en Bananrepublik?

Det är nu snart 20 år sen Ramsbro tvingades lämna sitt företag System 3R efter 25 år och utan giltiga avtal och utan ersättning. Och turerna därefter har varit hisnande, som i en skräckfilm. Det som är mest otäckt, är att filmen finansieras med hjälp av våra gemensamma skattemedel.

Marie-Anne Olsson
Friaskribenter

Läs vidare: Ramsbros tvist med Stiftelsen Industrifonden

Bankrättsföreningen


Tack för besöket och välkommen åter!
Hemsida