[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Vad vet Bo Lundgren egentligen om ekonomi? Av Mats Lönnerblad - Dala Demokraten, 6 sept. 1999

I sin bok "När bubblan brast" (DN:s förlag 1998 ) skildrar Bo Lundgren den svåraste finanskrisen i Sveriges historia: "Så tog det slut. Bubblan brast - som den alltid gör, förr eller senare. Men han undviker noga orsaken till varför det tog slut: att bankerna lånat ut för mycket pengar och inte längre var likvida och att den borgerliga regeringen därför beslutade sig för att generellt nedvärdera säkerheterna i fastigheter med över 50% och säga upp krediter, efter löpande bandprincipen.

- Lundgren skriver att hans grundläggande inställning var att staten borde undvika att gripa in när enskilda företag får problem men han nämner inget om att det var regeringen tillsammans med Finansinspektionen som i själva verket skapade problemen för företagen genom att godkänna bankernas nedvärderingar av säkerheter i fastighetsbolag.

Om regeringens beslut om garantier och lån till de krisdrabbade bankerna skriver Lundgren att det första alternativet - att låta en bank gå i konkurs - egentligen inte fanns i det läge som Sverige befann sig i. Därmed tar han också på sig ett personligt ansvar för att sätta hela svenska banklagen och konkurslagstiftningen ur spel genom att ensidigt gynna bankerna på bankkundernas bekostnad, utan att vilja ta på sig de juridiska konsekvenserna!

- Finanskrisen kom att påminna om en svårsläckt skogsbrand, skriver Lundgren. Men självfallet utbryter en väldig skogsbrand när regering och finansinspektionen tillåts att manipulera så att 60.000 friska företag försvinner, genom uppsägning av krediter, så som skedde under den svenska finanskrisen.

När Riksbanken den 16 september 1992 höjde marginalräntan till 500%, erkänner Lundgren i kapitlet "500% " att det samma dag som räntan höjdes till detta astronomiska belopp, fortfarande fanns ett starkt stöd inom hela den moderata partiledningen, för att försvara den fasta växelkursen, trots att kronan borde fått flyta långt tidigare.

- "När bubblan brast" ger en klar insikt om att vare sig Lundgren eller den moderata partiledningen förstått vad som skedde under finanskrisen och därför bidrog till att den svenska statsskulden nu uppgår till inte mindre än 1.400 miljarder kronor.

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida