[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Alltmer av Sverige ägs av utlandet
Av Mats Lönnerblad - Expressen - 7 mars 2000

Sverige har tvingats sälja ut alltfler värdefulla svenska tillgångar till utlandet för att rädda de efter finanskrisen 1987-1993 konkursmässiga svenska bankerna. Det är inte bara Volvo som säljer sina personbilar till amerikanska Ford och Saab som säljer sina personbilar till GM. Nästan hela den svenska läkemedelsindustrin är i dag såld till utlandet, vilket resulterar i att både forskning och utveckling på sikt också kommer att försvinna från Sverige.

Sedan 1950-talet har direktägandet i Sverige minskat från 70 procent till knappt 15 procent. Utländska ägares totala andel av börsen har sedan 1991 ökat dramatiskt. 1991 var det utländska ägandet i svenska börsbolag endast 8,3 procent. Prognosen för i år pekar mot en ökning till över 40 procent! Snart finns det inte mycket kvar av det svenska ägandet i svenska bolag.

Såväl privatpersoner som bolag har fråntagits sitt ägande, genom bankernas uppsägning av krediter och indragna kreditlöften under finanskrisen. Samtidigt har regeringen inte gjort det lättare för vare sig privatpersoner eller bolag att behålla svenska aktier. Den svenska skatten på förmögenheter och reavinster samt dubbel-beskattning gör att det svenska ägandet i svenska bolag fortsätter att minska i allt snabbare tempo, bara för att svenskarna diskrimineras i förhållande till utländska ägare.

Ska Sverige i fortsättningen kunna hävda sig internationellt, måste lagstiftningen anpassas till EU för att skydda företag och privatpersoner från nästa finanskris. Annars dräneras Sverige på all företagsamhet. När nästa kris inträffar är det redan för sent att skydda det lilla som finns kvar. Det har de största före detta svenska privatägda bolagen redan förstått. Familjeägda bolag som Alfa-Laval, Ikea och Tetra Pack har inte längre kvar någon ägarandel i Sverige. Vad som händer när alla ägarna försvinner från Sverige, är att hela Sverige kommer att styras från utlandet. Det tror jag inte att våra politiker ännu förstått.

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida