[Hemsida]

Projekt 30/85 tillägnat: Regeringen och regeringskansliet, Sveriges Advokatsamfund,  Stiftelsen Industrifonden, klanen Nordquist m.fl.


Varning!
 för
manschettbrottslingar och vänskapskorruption 

Sverige går mot en mycket svår period där många friska företag riskerar att utsättas för manschettbrottslingarnas lagstridiga övergrepp och girighet. Detta sker i samverkan med vänskapskorruptionens bröder, som i olika former och grad delar på stöldgodset och "framgångarna".

   Jag skall nedan ge exempel på hur illa det kan gå om man är okunnig om hur manschettbrottslingarna begår sina lagstridiga gärningar och går fria från att bli anhållna och dömda.
   Erfarenheterna är hämtade från bank- och finanskrisen (1987 – 1993) där mitt företag, System 3R, kapades i samverkan med krisande banker.
   Bankerna handlade i panik för att skydda sig själva och lät sig luras och manipuleras av manschettbrottslingar och vänskapskorruptionens vapendragare och medlöpare.
   Under denna krisperiod gick ca. 60 000 företag förlorade och ca fyrahundratusen (400 000) medarbetare förlorade sina jobb. Under krisen gjordes många bedrägliga affärer av manschettbrottslingarna som såg möjligheten till klipp och rena stölder av i grunden friska företag.

2. Manschettbrottslingar

Från Brottsförebyggande rådets offentliga rapport (BRå-rapport 2000:23) står det följande att läsa om manschettbrottslingar och deras ställning i samhället, citat:

”Manschettbrottslingar har ofta en betydande politisk och finansiell makt som skyddar dem från att bli anhållna och dömda. Än viktigare är de regler och administrativa rutiner som samhället tillämpar gentemot dessa gärningsmän. Personer som bryter mot lagar som har att göra med patent, marknadsföring, produktion och liknande affärsverksamhet ”prövas” sällan av straffrättsliga domstolar utan av administrativa instanser eller inom civilrättens ram. Eftersom lagöverträdelserna i de sistnämnda fallen inte definieras som kriminella".

Denna beskrivning stämmer väl in på den efterlyste och välklädde herren på bilden, Håkan Nordquist, som lurade mig, bankerna och skatteverket.
Jag träffade en överenskommelse med Håkan Nordquist och Företagskapital AB (då 50% ägt av Staten) om ett delägarskap i mitt dotterbolag System 3R International AB (International). Se grafisk bild nedan.

De två delägarna skulle tillföra vardera 10 Mkr i nytt kapital för vardera 1/3-delsägande i International. Jag som ensam ägare till moderbolaget System 3R Holding AB (Holding) skulle reducera ägandet i International till 1/3-del. De immateriella rättigheterna, skulle som min insats, överföras kostnadsfritt till International och därtill skulle den löpande royaltyn om 3% från International till Holding upphöra.

System 3R-koncernen omsatte ca 285 Mkr och hade ca 285 medarbetare varav ca 100 medarbetare vid marknadsbolagen world wide. Export ca 97%.

Ägarförändringen introducerades under oktober 1993 för marknadsbolagen, bankerna och de fackliga representanterna inom International. Allt slutade med att Håkan Nordquist inledde hemliga förhandlingar med företagets två krisdrabbade banker för att själv ta kontrollen över företaget utan någon som helst ersättning till mig som grundare och ägare. Han var inte ens kar för sin hatt att informera mig om sveket. Det fick jag höra via omvägar.

Håkan Nordquists beteende är urtypen för manschettbrottslingar, som saknar respekt för annans egendom och är i alla sammanhang först, störst och smartast.

1.1. Hemligt anbud

Håkan Nordquist lämnade den 8 november 1993 ett hemligt anbud till bankerna där förutsättningen skulle vara ett övertagande av International till substansvärdet och för de immateriella rättigheterna skulle följande gälla, citat:

”Ytterligare en förutsättning är att samtliga immaterialrätter – patent, varumärken, produkträttigheter, firma etc – vilka för närvarande tillhör moderbolaget System 3R Holding AB, utan vederlag överförs till System 3R International AB.”

Jag ägde moderbolaget Holding till 100% och Holding ägde samtliga immateriella rättigheter samt 91% av aktierna i dotterbolaget International.

1.2 Hemligt avtal

Medan jag äger Holding träffade, Håkan Nordquist och Företagskapital, ett hemligt avtal med bankerna om villkoren för övertagande av System 3R-koncernen. Detta avtal fick jag ta del av först ett år senare, den 22 november 1994.

Ingen part hade fullmakt att träffa avtal om mitt ägande och bankerna hade inte påropat någon pant. För övrigt hade jag som privatperson inga lån hos någon bank. D.v.s. jag var skuldfri.

I det hemliga avtalet återkommer villkoren vad avser de immateriella rättigheterna, citat:

”Nordquist och Företagskapital skall tillse att de för International nödvändiga patent- och övriga immaterialrätter som ägs av Holding kostnadsfritt överförs till International.”

Håkan Nordquist kunde inte ens följa avtalet med bankerna vad avser villkoret ”kostnadsfritt”, vilket förmodligen hade tillkommit för att pressa bankerna till avskrivning av ett lån till Holding.

Bankerna förstod förmodligen inte marknadsvärdet och betydelsen av  immateriella rättigheter och immateriella tillgångar för ett igång varande företag.

1.3. Svek

Håkan Nordquist fastställde ett symboliskt värde för patenträttigheterna till 17 300 000 kr. Han undanhöll marknadsvärdet för det globalt inarbetade varumärket, system 3R, som var den värdefullaste immateriella rättigheten. Marknadsvärdet för samtliga immateriella rättigheter och tillgångar uppgick i vart fall till 50 000 000 kr (50 Mkr).

Medan jag ägde Holding såldes de immateriella rättigheterna den 27 dec. 1993 till International för 17 300 000 kr, vilket gav Holding en försäljningsintäkt. Av denna intäkt återfördes 15 537 000 kr som koncernbidrag till International.

Det skall noteras att motiveringen till varför jag ej fick kvarstå som 1/3-delsägare var att jag inte hade de 10 Mkr som de två andra delägarna skulle tillföra. Min insats skulle vara de immateriella rättigheterna. I ett brev från Håkan Nordquist den 23 mars 1994 har följade version lämnats, citat:

"Ditt krav att få behålla en tredjedel även efter en rekonstruktion med nyemission skulle innebära att Företagskapital och jag de facto skulle skänka Dig en tredjedel av vår nyemission. Vi har inte varit beredda att göra detta."

I verkligheten fullföljde jag min insats med råge genom koncernbidraget 15 537 000 kr som lämnades efter den 3 december 1993 och noterats i Holdings årsredovisning 1993. Nyemissionen gjordes först efter den 25 februari 1994.

1.4 Aktierna i International "såldes" för 3 kr.

Efter försäljningen av de immateriella rättigheterna fastställdes värdet på Holdings aktiepost i International till 22.761.253 kr enligt Holdings årsredovisning 1993. Inte en (1) kr hade tillförts från några nya delägare. System 3R-konceernen togs över med företagets egna tillgångar enligt årsredovisning 1993.

Enligt ett brev till Kammarrätten i Stockholm den 2 juli 1999 har Håkan Nordquist i en tvist med Skatteverket försäkrat följande angående mitt ägande, citat:

"Vid årsskiftet var Börje Ramsbro alltjämt ägare med rätt att kalla till och rösta på bolagsstämma när helst han önskade. Han hade alltjämt rätt till utdelning på aktierna.....
Håkan Nordquist m.fl. kan inte anses ha fått ett med ägande jämställt inflytande då Håkan Nordquist m.fl. trots avtalen den 3 december 1993 inte skulle kunnat genomdriva ett ägarbyte mot bankens vilja."

Den 28 januari 1994, medan jag fortfaranden är ägaren, beslutade den ej giltigt tillsatta styrelsen i Holding att sälja aktierna i International till intressenterna Håkan Nordquist, Företagskapital AB och Stiftelsen Småföretagsfonden i tre delposter till priset 1 kr per delpost. D.v.s. totalt 3 kronor för aktier som var bokförda till 22.761.253 kr.

Försäljning av aktierna i International har ej fullföljts genom köpeavtal eller aktieöverlåtelseavtal undertecknade av mig som ägaren till Holding. Håkan Nordquist, lyckades med företagskapningen tillsammans med Företagskapital och den redan avvecklade Stiftelsen Småföretagsfonden, som efter den 12 november 1993 var förhindrad att förvärva aktier i System 3R för Industrifondens räkning.

För övrigt var Stiftelsen Småföretagsfonden redan avvecklad den 31 december 1993 men fick tjäna rollen som täckmantel och målvakt för den statligt kontrollerade Stiftelsen Industrifonden, som genom förordning 1993:31 var förhindrad att själv investera i ägarkapital d.v.s. aktier.

1.5 Holdings aktier

Efter att moderbolaget Holding hade plundrats på sina tillgångar, aktier och immateriella rättigheter, överfördes aktierna moderbolaget Holding till dotterbolaget International den 25 februari 1994. Allt utan att Håkan Nordquist och Företagskapital hade förvärvat en enda aktie från mig enligt villkoren i det hemliga avtalet med bankerna, citat:

"Nordquist och Företagskapital skall denna dag dels förvärva 10% av Ramsbros aktier i Holding, dels få fullmakt från Ramsbro, att kalla till, och utan begränsningar företräda Ramsbro vid, bolagsstämma i Holding. Nordquist och Företagskapital har vidare för avsikt att under januari 1994 förvärva Ramsbros återstående aktiepost i Holding."

Någon fullmakt har jag inte lämnat till någon enskild person och inga avtal har fullföljts utan allt hänger i luften än i dag.

1.6 Förlikning med bankerna

De båda bankerna, Sparbanken Sverige AB och Nordbanken AB, fann sig grundlurade av, Håkan Nordquist, och valde senare att ingå kännbara förlikningar med mig för brott mot banklagstiftningen. Dock ingen ersättning för mitt ägande till aktierna och de immateriella rättigheterna.

Det skall noteras att Sparbanken Sverige AB hade den 22 juni 1993 upprättat en värdering av System 3R International AB som var konfidentiell. Denna värdering hade utan mitt medgivande överlämnats till Håkan Nordquist hösten 1993.

Beviset för att Håkan Nordquist haft tillgång till värderingen finns i ett brev till Sparbanken/Sveatornet den 12 oktober 1993, citat:

"Värdering av System 3R International-koncernen.

Vi tackar för översänt underlag rörande rubricerade företag.
Utgångspunkten för ett övertagande har varit en substansvärdering. I bolagets nuvarande läge torde  det vara utomordentligt svårt att diskutera avkastningsvärde."

Själv fick jag ut värderingen efter ett editionsföreläggande i tingsrätten mot Sparbanken, som drog ärendet till Högsta Domstolen där  prövningstillstånd ej beviljades. Jag fick ut värderingen först januari 1998. I detta fall ägnade sig Sparbanken åt en vänskapskorruption för att skydda Håkan Nordquists bedrägliga affärsupplägg.

Enligt Sparbankens värdering var avkastningsvärdet för dotterbolaget International 115 miljoner kronor exklusive de immateriella tillgångarna, som i vart fall hade ett marknadsvärde om 50 Mkr. Av detta framgår att marknadsvärdet för System 3R-koncernen låg närmare 165 Mkr än 3 kronor.

Utan någon som helst värdering genom en seriös due diligence kapades System 3R-konceernen under ledning av, Håkan Nordquist. Den 4 december 1993 kallade Håkan Nordquist in företagets ekonomidirektör och för honom dikterade flera protokoll från bolagsstämmor och styrelsemöten som inte hade hållits, allt är fejkat och vilda fantasier. För att förhindra en utpressningskonkurs av Holding tvingades jag justera ett protokoll från extra bolagsstämma i Holding utan någon som helst kännedom om det hemliga avtalet mm. Ekonomidirektören har lämnat sina noteringar om händelsen som ledde fram till företagskapningen den 4 december 1993.

1.7. Personligt om Håkan Nordquist

Genom en styrelseledamot i Holding, som hade varit verksam i Belgien och hört talas om en svensk som ville flytta hem efter 5 års skattekarantän och sökte investeringsobjekt. Svensken i fråga spårades och visade sig vara Håkan Nordquist.

Jag träffade Håkan Nordquist första gången 9 september 1993. Han visade sig vara en positiv, snabbtänkt och erfaren person. Hans bakgrund motsvarade vad jag sökte för att ta företaget vidare för en börsintroduktion.

Den 12 september 1993 hade jag ett nytt möte med Håkan Nordquist, nu tillsammans med styrelseledamoten, som hade spårat Nordquist. De fortsatta diskussionerna om ett delägarskap resulterade i att det skulle göras en introduktion till banken om de pågående diskussionerna om ägarförändringen.

Håkan Nordquist åtog sig att upprätta ett introduktionsbrev och satte sig i enrum och självständigt formulerade brevet utan min påverkan. Hans svårtolkade skrivstil ledde till att jag bad honom diktera brevet på ett fickminne, vilket han gjorde och kassetten finns kvar. Innehållet är helt Håkan Nordquists ord och värderingar. som finns här för avlysning: Ljudinspelning från Håkan Nordquist den 12 september 1993. Utskrift av: Håkan Nordquist upprättat introduktionsbrev.

Vidare överlämnade Håkan Nordquist sin CV, som var mycket omfattande och gav intrycket av att han kunde vara rätt man för uppdraget som VD och delägare i dotterbolaget International. CV från Håkan Nordquist.

Tyvärr visade det sig att Håkan Nordquist inte vara den person som han sålde in vid våra möten. Han hade från första stund bestämt sig för att lura allt och alla. Han betedde sig helt enkelt som en manschettbrottsling som det inte går att lita på i något avseende. Hans främsta verktyg är lögner och vilda fantasier när han blir avslöjad och ställd mot väggen.

Det har varit mycket svår att komma över Håkan Nordquist bedrägliga beteende och även här finns svaret. Från en artikel i Svenska Dagbladet den 15 maj 2000 med rubriken - Psykopaten är tillbaka -SÅ upptäcker du "den". Här finns svaret på Håkan Nordquist på Håkan Nordquist agerande som resulterade i "system 3r-affären"

Håkan Nordquist, har inte varit ensam om "system 3R-affären" utan han har haft hjälp av ett koppel mer eller mindre kompetenta hantlangare som dansat runt guldkalven i vänskapskorruptionens brödraskap.

2. Vänskapskorruption

Även inom vänskapskorruptionens område finns en offentlig rapport upprättad av Riksrevisionsverket med rubriken -  ”Statliga myndigheters skydd mot korruption (RiR 2013:2)”.  Ur denna utredning har följande text hämtats, citat:

”Korruption handlar dock inte bara om pengar. En offentligt anställd kan vara partisk i myndighetsutövandet utan att få betalt. Det kan till exempel ske genom att en tjänsteman tipsar en bekant om ett kommande tillslag som Polisen eller Tullverket ska göra. Eller att en handläggare på en myndighet handlägger ett ärende till en vän eller familjemedlem på ett partiskt sätt. Detta kallas ofta vänskapskorruption. Som Statskontoret påpekar utnyttjar den anställde genom korruptionen sin ställning för egen vinnings skull, oavsett om det är för pengar eller inte. Men korruptionen syftar även till att gagna motparten, genom ekonomisk eller annan vinning”

Manschettbrottslingen är ofta en akademiskt bildad person (civ. ek, civ. ing.) som står för upplägget hur kuppen skall genomföras. Manschettbrottslingen opererar inte ensam utan omger sig med en skyddsmur av proffs som verkar i vänskapskorruptionens anda. Manschettbrottslingen är en fegis som gömmer sig bakom andra i förhoppning att själv gå fri när bedrägerierna avslöjats. Det händer även att manschettbrottslingen gömmer sig bakom målvakter för att själv komma undan.

Först i vänskapskorruptionens led står advokatkårens ”svarta får” som vägrar följa det mest elementära kravet att en ”Advokat får ej främja orätt”. Detta krav är inskrivit i Svenska Advokatsamfundets  ”Vägledande regler om god advokatsed” under rubriken "1. Advokatens roll och främsta skyldigheter"

Kombinationen regelbrytande advokater, manschettbrottslingar och vänskapskorruption leder till metoden ”Kill the Inventor” i rättsliga processer.

Till varje pris skall motparten knäckas oavsett rättsläget. För ytterligare information om metoden ”Kill the Inventor” föreslår jag att studera uppsatsen – ”En konsekvensanalys av manschettbrottslighet” av Lise-Lotte Palmgren

Enligt nedan punkt "4 Regeringskansliets och Regeringens delansvar i ”system 3R-affären”" redovisar jag hur ett kansliråd från regeringskansliet har gått manschettbrottslingens ärende genom att uppträda som vänskapskorruptionens vapendragare och medlöpare.

2.1 Dansen runt guldkalven - System 3R

Jag erbjöd Håkan Nordquist och Företagskapital ett mycket generöst delägarskap då jag i första hand såg till företagets bästa. I min vildaste fantasi kunde jag inte föreställa mig bli tvingad lämna allt efter 25 år utan någon som helst ersättning. Det var ett lönsamt företag som stod inför en positiv utveckling efter den svåraste lågkonjunkturen sedan andra världskriget.

Parten Hans Dirtoft VD Företagskapital har i ett inspelat möte avslöjat hur de lurade Sparbankens förhandlare, Lars-Ove Håkansson, citat:

Jag utgår från att han hade mandat att förhandla för den här räkningen. Han var en tuff förhandlare och det är klart att vi försökte göra vår hederliga och ärliga analys på vårt sätt. Och det är klart att när man gör en due dilligence  och gör en analys av ett bolag och är köpare då fokuserar man naturligtvis på det negativa. Det finns det positiva också men det behöver man ju inte i en förhandling skänka liksom motparten."

Den tuffe förhandlaren var f.d. byggdirektören Lars-Ove Håkansson som sålde skinnet innan björnen var skjuten. Han hade inte ens besökt system 3R i Vällingby utan överlämnade till Håkan Nordquist och Företagskapital att själv sätta prislappen. Lars-Ove Håkanssons agerande är ett exempel på ett förlopp som går i vänskapskorruptionens anda. Läs vidare: Sålde skinnet innan björnen var skjuten.

Han hade inget mandat och rätt att förhandla om värdet på mitt företag och pantsatta egendom. Motparten var således jag som ägaren till System 3R-koncernen, som blev bestulen på alla positiva värden.

Flera år senare framkom det att Håkan Nordquist hade vänt sig till företagets ekonomidirektör och revisor med begäran att det skulle upprättas en justerad subsansväring grundat på antagandet att dotterbolaget International var försatt i konkurs. Alltså det skulle fastställas ett justerat substansvärde för ett nedsläckt företag utan immateriella tillgångar d.v.s. (skrotvärdet). Resultatet av den justerade subsatansvärderingen överlämnades till Håkan Nordquist den 29 oktober 1993. Ekonomidirektören, Mats Staffas, har lämnat notering om uppdraget från Håkan Nordquist.

Av detta framgår att Håkan Nordquist och hans vapendragare har gjort allt för att komma över företaget. Någon hänsyn till mina intressen finns det inga spår av utan jag skull rensas till sista blodsdroppen för att inte kunna hävda min rätt framöver. Det går inte att föreställa sig med normalt tänkande att en grupp akademiskt bildade kan uppträda så kränkande och bedrägligt som jag utsatts för i fallet "system 3R-affären".

Läs vidare: Kaparna klippte och klistrade.

Inför den ekonomiska kris som är under uppsegling gäller det att gallra bort  manschettbrottslingarna och hålla vänskapskorruptionens medlöpare och vapenbärare på avstånd. Det gäller att hålla huvudet kallt när krisen slår till och söka hjälp där etik, moral och samhällsansvar värderas högt. Gör en sammanställning av vilka immateriella rättigheter och immateriella tillgångar som finns i företaget och som är helt avgörande för verksamheten. Se grafisk sammanställning och förklarande text Totalt marknadsvärde.

3. Immateriella tillgångar och rättigheter.

På senare tid har Näringsdepartementet insett värdet av de immateriella tillgångarna och har låtit göra en mycket omfattande utredning om – Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar.

För den som blir överfallen av smarta manschettbrottslingar kan följande text från utredningen vara av värde för att inte stå tomhänt i försvaret av det egna livsverket.

"Immateriella tillgångars betydelse ökar

En immateriell rättighet ger innehavaren ensamrätt till resultatet av en intellektuell prestation, vilket kan vara en uppfinning, ett varumärke, en design, en roman, en bild m.m. Till de immateriella rättigheterna räknas upphovsrätt, patent, varumärkesskydd, designskydd, firmaskydd och växtförädlarrätt, men även t.ex. licenser till nämnda skydd. Immateriella tillgångar är ett bredare begrepp som innefattar alla tillgångar som inte är fysiska. Det kan utöver immateriella rättigheter även vara kundregister, företagshemligheter, arbetsmetoder, goodwill m.m.

Individer, organisationer och företag behöver vara medvetna om vilka immateriella tillgångar de har och använder, och hur de ska hantera dessa tillgångar för att skapa affärsvärde och nytta. I en värld där företagens värdekedjor är globala, där innovationsprocesser alltmer sker i samarbete med andra, där tjänsteinnehållet i produkter ökar och där företagen strävar efter unika erbjudanden till sina kunder är en strategisk hantering av immateriella tillgångar central. Under det senaste decenniet har frågor som rör immaterialrätt och immateriella tillgångar kopplat till innovation fått ett ökat utrymme i svensk politik. Det finns också flera exempel på länder som har tagit fram nationella strategier för immateriella tillgångar."

Håkan Nordquist, undanhöll det ekonomiska värdet av samtliga immateriella tillgångar och immateriella rättigheter och lurade bankerna till att han och Företagskapital skulle överta System 3R-koncernen till substansvärdet (skrotvärdet). Detta trots att det var ett globalt igång varande lönsamt företag. Se system 3R företagspresentation, som publicerades juni 1994. D.v.s. kort tid efter att Håkan Nordquist tillträdde som VD och delägare.

Hur kan det vara möjligt att regeringskansliet och Industrifonden kan blunda för att jag tvingats lämna samtliga mina immateriella rättigheter och immateriella tillgångar utan en (1) kronas ersättning. När sedan värdet av dessa tillgångar används för att lägga beslag på företaget då borde Näringsdepartementet reagera. Detta inte minst när dåvarande näringsminister Mikael Damberg slagit på stora trumman att en verksamhets värde är till 80% immateriella tillgångar.

Jag byggde upp System 3R-koncernen under 25 år och tvingades den 3 december 1993 lämna allt utan en (1) kronas ersättning. Efter några år såldes företaget vidare för ca 350 Mkr till en utländsk ägare. Företaget fortsätter sin verksamhet i Vällingby och utnyttjar mina patent och varumärken..

4. Regeringskansliets och Regeringens delansvar i
    ”system 3R-affären”

Dåvarande VD och styrelse vägrade svara på hur hade den av staten ensam bildade och kontrollerade Stiftelsen Industrifonden blivit ägare till 30 000 aktier i International enligt årsredovisning 93/94.

Enligt årsredovisningen för Industrifonden fanns i styrelsen kanslirådet, Lars Häggmark, från Näringsdepartement. Jag kontaktade vederbörande och begärde svar på HUR och NÄR hade Industrifonden blivit delägare i System 3R. Häggmark svarade med en faxförsändelse med noteringen – ”Här några papper som inte kan bedömas vara hemliga”. Något svar på de begärda frågorna lämnades inte varför jag lade materialet åt sidan för att koncentrera mig på de pågående rättsliga processerna.

Först efter att jag hade träffat förlikningar med bankerna och att Holdings ägande till de immateriella rättigheterna hade fastställts i domslut, stod Industrifondens tvivelaktiga ägande på tur för vidare efterforskningar.

Efter alla försök att komma till en fredlig lösning med Industrifonden hade misslyckats bestämde jag för att studera de handlingar Lars Häggmark hade överlämnat till mig i rollen som kansliråd inom näringsdepartementet och tillika ledamot i Industrifondens styrelse. Det fanns misstankar att han hade något att dölja genom blankade paragraferna och utlämnade sidor i ett avtal mellan Företagskapital och Industrifonden. Avbildad: Lars Häggmark

Efter en längre tids sökande i statliga arkiv fann jag slutligen det kompletta avtalet vid Riksarkivet i Arninge den 30 maj 2011. Avtalet gällde mellan Företagskapital och Stiftelsen Industrifonden. Den blankade paragrafen visade att förvaltaren Företagskapital var FÖRHINDRAT att investera i System 3R, som ej redan fanns i portföljen citat:

"2§ Investeringsmedel
Till portföljen skall knytas ett belopp likvida medel om 45 miljoner kronor. Dessa medel får användas för att utveckla och förädla portföljen genom att gör kompletterande engagemang i berörda - men inte andra - företag. För nytillkommande investeringsbelopp högre än 5 miljoner kronor per företag skall Industrifondens medgivande inhämtas."

Industrifondens dåvarande VD, Bo Lundqvist, har i en skrivelse av den 3 december 1993 gjort en tolkning av "Överenskommelse med Företagskapital" ur vilken det med all tydlighet framgår att såväl Småföretagsfonden som Industrifonden är uteslutna från förvärv av aktier i System 3R efter den 12 november 1993, citat:

"Avtal

Företagskapital och Industrifonden tecknade ned Näringsdepartementets välsignelse den 12 november 1993 ett femårigt avtal, se bilaga 2, vilket bland annat innebär följande:

*  Företagskapital förvaltar portföljen av onoterade aktier i likhet med
   förut.
Några ägarengagemang i nya företag görs ej".

Det är således entydigt att vare sig Småföretagsfonden eller Industrifonden aldrig varit giltiga har ägare några aktier i System 3R med hänvisning till avtalen från den 3 december 1993. Det föreligger vare sig köpeavtal eller aktieöverlåtelseavtal.

Vidare fann jag i arkivet ett brev av den 3 december 1993 från Industrifondens VD till regeringen Näringsdepartementet, som avlutades med följande rader, citat.

"Industri- och nyföretagsfonden (Industrifonden) förbinder sig därvid även att svara för de kostnader som kan uppstå till följd av Småföretagsfondens eventuellt kvarvarande skulder eller andra förpliktelser."

Efter upptäckten vad Industrifonden förbundit sig till fann jag att kanslirådet, Lars Häggmark, i svaret till mig den 2 juni 1997, hade bifogat ett dokument från NÄRINGSDEPARTEMENTET som var ett utdrag från ett protokoll fört vid regeringssammanträde den 9 februari 1995. Här bekräftades vad Industrifonden förbundit sig till, citat:

Industri- och nyföretagsfonden har i skrivelse till regeringen den 3 december 1993 förbundit sig till att svara för de kostnader som uppstått till följd av Småföretagsfondens eventuellt kvarvarande skulder eller andra förpliktelser ..”

”kvarvarande skulder eller andra förpliktelser” finner tillämpning på den aktiepost om 30 000 aktier i International, som Industrifonden aldrig förvärvat och ägt då det gällde ett INVESTERINGSFÖRBUD för förvaltaren Företagskapital att förvärva aktier i System 3R för Industrifonden räkning efter den 12 november 1993.

Samtliga berörda parter har tagit del av vad Industrifonden förbundit sig till, vilket framgår av  kopian som skickats till berörda parter dock inte till mig.

5. Regeringskansliet

När man vänder sig till en tjänsteman inom Regeringskansliet förväntar man sig ett svar som är sakligt, opartiskt och korrekt. I detta fall har tjänstemannen, Lars Häggmark, avsiktligt undanhållit fakta för att dölja Industrifondens förbjudna och ogiltiga ägande av 30 000 aktier i mitt företag System 3R.

Kanslirådet, Lars Häggmark, var styrelseledamot i Industrifonden och tillsatt av Staten. I den rollen har han låtit vänskapskorruptionen ta över för att dölja Industrifondens förbjudna ägande.  Hade han den 2 juni 1997 överlämnat det kompletta avtalet hade hela ansvaret legat på mig. Nu ligger hela ansvaret på Regeringen, regeringskansliet och Industrifonden.

Jag förväntar mig att Regeringen/Regeringskansliet tillsammans med Industrifonden tar sitt ansvar och ställer allt till rätta då Stiftelsen Industrifonden har förbundit sig att svara för kostnaden enligt ovan.

Under Fakta i korthet redovisas Regeringskansliets ansvar i "system 3R-affären"

Det skall noteras att Stiftelsen Industrifonden inte i något avseende medverkat till System 3R-koncenesns uppbyggnad och etablering på den globala marknaden. Industrifonden har inte ens gjort ett förvärv av de 30 000 akter i International, som jag kräver ersättning för.

Stiftelsen Industrifonden är en verksamhet som skall stödja innovatörer och entreprenörer för samhällets bästa på affärsmässiga villkor och inte medverka till kapning av företag, som planerats och genomförts av manschettbrottslingar, som skyddas av vänskapskorruptionen ända upp i maktens korridorer - regeringskansliet.

Jag kan inte acceptera att regeringskansliet med alla till buds stående medel avsiktligt och aktivt medverkat till att jag som innovatör och entreprenör tvingats bort från mitt livsverk utan ersättning. När sedan fakta läggs fram  blir svaret att regelverket inte inte tillåter inblandning i en enskild affär. Detta är just vad som skett i "System 3R-affären" och jag begär hjälp av regeringskansliet för att ställa allt till rätta.

6. Projekt 30/85

När jag den 3 december 1993 tvingades lämna mitt livsverk efter 25 års slit utan en (1)kronas ersättning bestämde jag mig för att söka svaret då något måste vara fel i det svenska rättssamhället.

6.1. Skadeståndstalan mot bankerna

Skadeståndstalan mot Sparbanken och Nordbanken resulterade förlikningar utan att tvisterna fördes till huvudförhandlingar. Bankerna uppträdde saklig och korrekt och jag hade under förberedelsen av målen direkt kontakt med bankledning, vilket resulterade i ett samförstånd uppnåddes mellan parterna utan ombudens inblandning. Efter  samförstånd lades grunden för att parterna kan träffa skäliga förlikningar och därefter glömma vad som varit.

Förlikning med Sparbanken Sverige AB träffades den 8 mars 2000 enligt utdrag.

Förlikning med Nordea AB (Nordbanken AB) träffades den 25 mars 2002 enligt utdrag.

6.2. Regeringskansliet/Stiftelsen Industrifonden

Under mer än 25 års tid har jag försökt komma till en konstruktiv dialog med Industrifondens styrelse och ledning på samma sätt som med bankerna. Alla försök har misslyckats då ombuden har tagit full kontroll över Industrifonden. De svar som lämnats av ombuden om hur Industrifonden blivit delägare i System 3R stämmer inte med verkligheten.

Det gäller i första hand aktieposten 30 000 aktier i dotterbolaget System 3R International AB, som Industrifonden påstår sig ha förvärvat från Stiftelsen Småföretagsfonden. Småföretagsfonden har icke förvärvat och ägt några aktier i vare sig moderbolaget System 3R Holding AB eller dotterbolaget System 3R International AB före den 12 november 1993.

Den 12 november 1993 träffade Företagskapital och Industrifonden ett förvaltningsavtal om att förvalta en aktieportfölj av icke börsnoterade aktier för Industrifondens räkning. Enligt detta avtal rådde förbud att investera i aktier från företag som ej redan fanns i portföljen före den 12 november 1993. Några aktier från System 3R fanns ej i portföljen.

Regeringskansliet har ett ansvar för att det kommer till stånd förhandlingar med Industrifondens styrelse och ledning enligt redovisning punkt 4 och 5 ovan.

Börje Ramsbro


Bedräglig beteende inom näringslivet


Tack besöket och välkommen åter!
 Hemsida