[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Din chef kan vara en psykopat
Av  Carl Björk - Dagens Industri - 28 oktober 2002  

Det senaste årets många företagsskandaler i USA har förstört mycket av förtroendet för näringslivets chefer i landet. Som grädde på moset påstår nu ledande psykologer att många företagsledare är psykopater.

Den kände kanadensiske forskaren och psykologiprofessorn Robert Hare vid University of British Columbia har hittat en förklaring till företags- och redovisningsskandaler som Enron, Tyco och Global Crossing.

Han har kommit fram till att många företagsledare delar gemensamma karaktärsdrag och egenskaper med den urtypiska psykopaten: "Styrelserummen är fulla med människor som är lika karismatiska som samvetslösa", säger Hare till den brittiska tidningen The Daily Telegraph.

Dessa är bara exempel på drag som är utmärkande för en psykopat. Hare menar att cheferna liksom psykopaterna har en smått fantastisk förmåga att verka trovärdiga i utsatta situationer och därigenom lätt vinner sympatisörer.

Samtidigt lider de båda grupperna i regel av dåligt självförtroende, enligt psykologen. "Om jag inte kunde studera psykopater i fängelset, så skulle mitt andrahandsval vara börsen och dess företag", säger Hare till The Daily Telegraph.

Andra utmärkande egenskaper för de psykopatiska företagscheferna ska vara falskhet, arrogans, viljan att manipulera, en brist på känslomässigt engagemang och ånger samt en mycket kort stubin.

De har även ett starkt behov av att hyllas till skyarna för sina insatser, enligt Hare. "Psykopaterna bygger upp en fasad som hjälper dem att passa in med andra människor i maktposition samtidigt som man själv döljer sina antisociala egenskaper", säger Hare.

Hare, som för tillfället författar en bok med den målande titeln Snakes in Suits: When Psychos go to Work tillsammans med kollegen Paul Babiak, anses sig givetvis ha lösningen på problemet. Att hårdgranska CVs och grilla folk i anställningsintervjuer kan inte hindra psykopaterna från att nå chefspositioner, påstår han.

Nej, vaccinet mot detta heter i stället P-scan, ett metod som han har utarbetat. Den ska genom 90 jämförelsepunkter hjälpa till att skilja de med psykopattendenser från de riktiga, kompetenta företagsledarna. Frågan är nu om Hares varningar kommer att leda till någon större psykopatjakt i företagens korridorer. 

Carl Björk

Dagens Industri
Copyright


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida