[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Ännu en dom mot skruvade räntor
Av Hasse Eriksson - Dagens Nyheter - 16 jan. 2000

Ännu en företagare har fått rätt mot ett finansbolag i en tvist om så kallade skruvade räntor. En dom i Stockholms tingsrätt ger en åkare rätt i en tvist med Hoist Kredit. Finansbolaget måste betala tillbaka drygt 200.000 kronor till företagaren plus en lika stor summa i rättegångskostnader, rapporterar Ekonyheterna.

Åkaren hade hyrt sina maskiner genom ett leasingavtal med Hoist Kredit. Enligt tingsrätten fick företagaren betala för mycket i ränta och får nu tillbaka pengarna plus ränta.

Det är många småföretag som drabbats av dunkelt skrivna ränteavtal från slutet av 80-talet och början på 90-talet. I maj förra året fick ett entreprenadföretag rätt i tingsrätten mot Nordbanken Finans i ett liknade fall.

DN har tidigare berättat att om en undersökning som företaget Finansanlys gjort och som visade att 1.500 företagare debiterats för hög ränta. Tvisterna har bland annat gällt oklarheter hur räntan ska beräknas och vid vilken tidpunkt som räntenivån ska beräknas. I 500 fall hade företagarna fått pengar tillbaka efter att ha klagat. Men i minst 25 fall har krav på återbetalning lämnats in till olika tingsrätter.

Det finns även exempel på kommuner och landsting som betalat för höga räntor och som fått tillbaka pengar efter förhandlingar med finansbolag.

Fakta/skruvade räntor

  • Skruvade räntor blir det när leasningtagaren får betala högre rörlig ränta än vad det står i avtalet. Exempelvis när låneräntan höjts vid en allmän ränteuppgång men inte sänkts i samma takt vid en nedgång.

  • Oftast är ränteavtalet skrivet på så sätt att det är mycket svårtolkat.

Hasse Eriksson

Copyright

 


Tack för besöket välkommen tillbaka!
Hemsida