[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Över 100 svenska bolag i utländska händer
Av Peter Benson och Gustaf Tapper - Dagens Industri - 25 november 2001

När Percy Barnevik lämnar ordförandestolen i ABB försvinner ett av de sista starka banden mellan Sverige och ABB, som alltmer blir ett schweiziskt företag. Risken är att ABB och Asea blir ännu ett exempel på hur svenska paradföretag köpts upp.
DI har sammanställt en lista på över 100 svenska större företag som sedan 1970-talet hamnat under utländsk kontroll.

tabelldi.gif (264137 byte)Asea är inte det enda företag vars huvudkontor Percy Barnevik såg till att flytta utomlands. Som ordförande för Investor har Percy Barnevik bland annat sålt ut Astra till brittiska Zeneca och Stora Kopparberg till finländska Enso.
   Dessutom har Investor och Industrivärden gett bort hälften av Ericssons mobiltelefoner till det på mobilområdet obetydliga Sony samtidigt som Ericsson äntligen håller på att lansera flera telefonmodeller som, enligt experterna. lär slå Nokias med hästlängder.

Få kämpar
Bara ett fåtal toppdirektörer har vågat gå åt andra hållet och rädda kvar verksamhet i Sverige. Industrimännen Gunnar Bark kämpade framgångsrikt för all behålla Autolivs huvudkontor i Sverige efter samgåendet 1997 med amerikanska Morton. Kompromissen London stoppades.
    "Jag anser att under min tid på Autoliv var det definitivt ingen nackdel att ligga kvar i Stockholm."
   "Vi fick en kontinuitet och lyckades behålla alla medarbetare som var värdefulla och väl inskolade", säger Gunnar Bark som inte tycker att London är en bra plats för ett huvudkontor.

Ser inga fördelar
"Jag ser personligen inte fördelarna med London. Det är väldigt trassligt att vara i London med den trafik som finns där", säger Gunnar Bark.
   Bortsett från flygförbindelserna ser Gunnar Bark bara en förklaring till att det i vissa kretsar har blivit populärt att lägga huvudkontoret i London - de låga inkomstskatterna för direktörerna.
   "Inkomstskatten för individer är ganska hög i Sverige och det finns naturligtvis alltid med i bilden när företag väljer att flytta” säger Gunnar Bark.

Flera sitter i London
Koncernledningarna i Esselte, Securitas, Metro och Ericsson har övergett Sverige för att i stället sitta i London.
   DIs sammanställning visar att över 100 svenska storbolag blivit uppköpta sedan 1970-talet.
   Nyligen såldes skogsindustrikoncernen Modo Paper till finländska M-real. I går stod det klart att M-real lägger ned pappersbruket i småländska Silverdalen. 200 anställda förlorar jobbet.
   Avesta är ett annat börsbolag som likt ABB styrs från utlandet. Först var det British Steel som höll i taktpinnen, men under sitt nya namn, Corus, fick britterna problem och i år har finländska Outokumpu befälet. För Avesta Polarit har det hittills inneburit att järnverket i Degerfors lagts ned trots häftiga protester från de svenska arbetarna.
   Och så fortsätter det för i stort sett alla företagen på listan över uppköpta företag. Färre framtidsinvesteringar, stagnerande verksamhet och nedläggningar.

Varför har så många svenska företag blivit uppköpta?
"Du har stora skalfördelar. Man måste vara global i dag för att ligga i framkant och kunna satsa tillräckligt mycket på forskning och utveckling", säger Gunnar Bark och avslutar:
   "Det var tjusigare förr när man kunde ha en bysmedja i varje kommun."

Peter Benson
Gustaf Tapper

Copyright


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida