[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Miljardkrav på revisor för tömd lettisk bank
Av Eva Johansson - Dagens Industri - 4 augusti 2001

FÖRETRÄDER SMÅSPARARE: Hans Bagner vid advokatfirman Vinge har av konkursförvaltaren i Riga fått uppdraget att för Banka Baltija stämma Coopers & Lybrand för försumlighet vid bankens konkurs.

Den 23 augusti dras revisionsbyrån Öhrlings Pricewaterhouse Coopers inför Stockholms tingsrätt med en stämning på 1,5 miljarder kronor. Byrån anklagas för försumlighet i samband med konkursen 1995 för lettiska Banka Baltija, där insättarna, en halv miljon letter, förlorade 3-4 miljarder kronor.
   Konkursförvaltaren i Riga har uppdragit at advokatfirman Vinge att stämma Coopers & Lybrand i Stockholm eftersom det var Coopers svenska bolag som skötte revisionen av Banka Baltija. En individuell stämning gäller Jerry Ralowski, som var ansvarig för revisionen.
   Banken, som var den största i Baltikum, anses ha varit i händerna på ryska maffian som systematiskt tömde den på pengar genom att bevilja lån till suspekta låntagare.

Har inte gjort sitt jobb

"Bankrevisorer som ska tillämpa internationella revisionsregler ska ju titta på kundstocken och låntagarna och bedöma risken. Vi har en bestämd uppfattning att de inte har gjort sitt jobb. De har skrivit en 'ren' revisionsberättelse, totalt okvalificerad, utan anmärkningar. Den använde dessutom banken i sin marknadsföring", säger advokat Hans Bagner vid advokatfirman Vinge till DI
   Advokat Lars Götlin på Södermarks advokatbyrå, som företräder både Öhrlings Pricewaterhouse Coopers och Jerry Ralowski. tillbakavisar anklagelserna å det bestämdaste.
   "Revisorerna har på intet sätt begått någon försumlighet eller varit vårdslösa i sin revision av bankens balansräkning", säger han.

Rysk ägarbakgrund

Ägare var familjen Lavents med rysk bakgrund. Fadern Emil Lavents hade tidigare suttit i fängelse för diverse brott. Sonen Alexander Lavents sitter nu i fängelse och det pågår en process mot honom i Lettland. Pappan är försvunnen och finns troligen på USAs västkust. Pengarna är spårlöst borta.
   Anledningen till att det var möjligt att tömma banken på pengar var bland annat bristande övervakning.
   På några år i början av 1990-talet fick Lettland ett åttiotal banker som centralbanken skulle övervaka. Alla banker med en viss omsättning skulle revideras av en av fem internationella revisionsbyråer, bland dem Coopers & Lybrand.
   "Det här jobbet delegerades, de var sugna på att komma in. Revisorerna fick ansvaret och de fick en slags norm att följa som byggde på internationella regler. Vi menar att de inte har följt denna norm utan låtit sig duperas av ledningarna. Det var vänskapskorruption", säger Hans Bagner.

Oacceptabel nivå

"Vi har som experter anlitat KPMG i Sverige. Deras uppfattning är att sättet att sköta uppdraget har varit under acceptabel standard. De måste ha varit slarviga."
   Coopers & Lybrand skötte revisionen i kollapsade Barings Bank och har där stämts på upp till 15 miljarder kronor. I Sverige har Öhrlings Pricewaterhouse Coopers stämts på 1,2 miljarder kronor av Prosolvias konkursförvaltare.Är svenska advokater mer rättsrådiga än norska?

Eva Johansson
Storbritanien
+44-20-8994 0967
johansson@ftech.co.uk

Brf kommentar: Varför åtalades inga revisorer i samband med den svenska bank- och finanskrisen" 1987 - 1993 ?

Copyright


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida