[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Inkassobolag har ingen förpliktelse 
Av Johanna Hildebrandt - Metro - 20 oktober 2000

Okej, jag erkänner. I maj 1998 glömde jag betala min fordonsskatt på 575 kronor. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, jag höll på att jobba ihjäl mig just då och glömde. När jag insåg mitt misstag betalade jag men jag förstår att jag är en usel människa. Förlåt, vägverket. Det var inte meningen. Jag brukar inte slarva.
   Men jag har fått mitt straff. På grund av denna betalningsanmärkning är jag nu utestängd från alla ekonomiska aktiviteter fram till december 2001 Jag får inte hyra lägenhet, öppna bankkonto eller telefonabonnemang, handla på avbetalning eller skaffa mig ett kontokort. Jag får inte lägga om mina lån till en lägre ränta trots att huset ökat i värde. Jag kan ta mig fan inte ens titta på kabel-TV.
    Det spelar ingen roll att detta var enda gången jag missade en räkning, inte heller att jag har god ekonomi. Nej, jag är ekonomisk paria. En icke värdig. En utstött. Men jag behöver åtminstone inte känna mig ensam. En halv miljon svenskar sitter just nu i samma båt. Var tionde svensk får någon gång en betalningsanmärkning. Och vi blir bara fler.
   Vem har då förvisat oss? Jo, Upplysnings centralen, UC, ett bolag som säljer sina åsikter om din kreditvärdighet till olika företag.

Våren 1998 beslöt de att det räcker med en skuld på hundra kronor för att få en betalningsanmärkning. UC tycker att folk får skylla sig själva eftersom man får så många påminnelser innan man hamnar i fogdens register.
   UC:s jobb är att tala om för företag om folk är kreditvärdiga. Sedan spelar det ingen roll om folk är svårt sjuka, ligger i skilsmässa eller råkat ut för någon katastrof. De har ändå en plikt att betala sina räkningar. Men betalningsanmärkningar är inte det enda kriteriet. Om många företag ställt frågor om dig den senaste tiden anses du vara suspekt. (Spelar ingen roll om du bara bytt till en billigare elleverantör eller använt din valfrihet på annat sätt.) Egna företagare är också misstänkta, för att inte tala om nyskilda.
    Och nu närmar vi oss kärnpunkten.
    UC och de andra kredit- och inkassobolagen gömmer sig bakom långa haranger om din skuld och ditt ansvar. Men själva anser de sig inte ha några förpliktelser alls.
    Du får en betalningsanmärkning för en skuld på hundra spänn, dessutom får du betala flera hundra procents ränta, men när ett kreditbolag gör fel och förstör ditt liv får du inte ens en ursäkt.
    Tusentals människor är felaktigt registrerade i skuldregistren. Drygt en fjärdedel av dem som överklagar får rätt. Min kompis som är mångmiljonär och aldrig missat en betalning i hela sitt liv anses till exempel inte vara kreditvärdig hos UC. Oklart varför. Hon uppfyller inte bestämmelserna. Vilka bestämmelserna är framgår inte. Situationen är Kafkaartad.

UC ägs av landets fem största banker. Dessa banker spelade bort spararnas pengar, vilket ledde till bankkrisen. Vilka fick träda in och rädda dem? Jo, du och jag, skattebetalare och bankkunder. Vi lånade ut 130 miljarder till dem, trots att de i allra högsta grad var kreditovärdiga. Nu stöter samma banker ut människor ur samhället genom att stämpla dem som ekonomiskt oansvariga för att de har en skuld på hundra spänn. Snacka om hyckleri.
    Ska verkligen ett bolag som inte ens tycker att en prickfri mångmiljonärska är värd att öppna ett Internetabonnemang få diskriminera svenska folket? Jag tycker inte det.
    Tiderna är goda för kreditupplysnings- och inkassoföretag. Men nu är det dags att rensa upp bland månglarna i templet. Någon måste stoppa dem. Måtte politikerna fortfarande ha så mycket makt kvar att de kan agera.

Copyright

Johanna Hildebrandt
Journalist

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida