[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Stoppa industrimarodörerna
Av Börje Ramsbro - Dagens Industri, juni 1993

Under de senaste åren har de s k ekonomerna haft lekstuga på industrins bekostnad samtidigt som banker och aktiemarknaden tjänat rollen som sjudande spelhålor. Vi ser nu alla resultatet av den ohejdade vulgärkapitalismen som saknat varje spår av moral och etik.

Vad värre är, nu har vulgärkapitalisterna bytt skepnad och uppträder som ”professionella” räddare av industrin.

Med sina rötter i bankvärlden hittar de i bankernas labyrinter och gör sig stora på relationerna med denna värld. Den verkliga rollen de spelar är marodörens, då de med fräckhet och mygel nu ger sig på de ömma plantorna som ska bli framtidens industri.

Med total okunnighet om teknik, marknad och ledarskap kastar sig dessa marodörer som hungriga gamar över den av lågkonjunkturen sargade industrin och rycker åt sig resterna genom lättvindiga konkurser, ekonomiska trollkonster och smarta klipp.

Trots deras förflutna misslyckanden som bankmän och finanshajar anlitas många av dem i styrelser för entreprenörföretag som bankers och investerares representanter.

De s k ekonomerna ska hålla sig i bakgrunden. Deras snäva värld räcker inte till för att leda industriföretag i dagens ytterst komplexa miljö. Den dag företagets ledning tas över av ekonomer och förvaltare stannar utvecklingen och den smärtsamma avvecklingen börjar.

Ska vi lyckas rädda resterna av svensk industri måste vi frigöra oss från dessa marodörer som breder ut sig tack vare förtroendeuppdrag från hjälpsamma kompisar.

Låt oss återfå den gamla kamrerstypen som sätter en ära och stolthet i sitt yrke och seriöst värnar om företagets ekonomi, moral och etik.

Industrins framtid börjar med en städning i toppen och ett frigörande av den femte dimensionen – Individen. Dessutom behövs det sunda banker och riskkapitalföretag, som förstår industrins verklighet och som inser betydelsen av kreativa entreprenörer och kunniga seriösa ekonomer.

Även banker behöver kunder i framtiden.

Börje Ramsbro

Copyright


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida