[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Gäster i tv kan fällas
Av Leif Holmkvist -  Resumé - 18 oktober 2001

Yttrandefrihetsmål mot Strix i Högsta domstolen

Runt nyår avgör Högsta domstolen om yttrandefriheten gäller svenska tv-program sända från utlandet. I värsta fall kan medverkande i TV3 och Kanal 5 bli personligt ansvariga och stämda för vad de säger i tv.

- Det blir en helt orimlig ordning om olika skydd för yttrandefriheten ska gälla för olika medieföretag. Den enskilda medverkande ska inte behöva hålla reda på vilket sändarland ett tv-företag eventuellt har för att bedöma vilka följder ett uttalande kan få, säger advokat Percy Bratt.

Utpekad som hiv-spridare
Bakgrunden är att en man i TV3:s Efterlyst utpekades som hiv-positiv, homosexuell och medveten smittspridare. Mannen är dömd till ett långt fängelsestraff för att han uppsåtligen försökt sprida hiv genom tillfälliga sexuella kontakter.

I en civilprocess har mannen stämt programledarna Hasse Aro och Brynolf Wendt samt produktionsbolaget Strix Television för grovt förtal. Strix hävdar att detta ska prövas enligt yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, i tryckfrihetsmål mot programmets ansvarige utgivare. Men både tingsrätt och hovrätt anser att en civilprocess kan drivas i Sverige och att TV3 inte omfattas av YGL eftersom programmen sänds från England. Nu ska fallet provas i HD.
   Radio- och tv-progam som sänder via satellit omfattas av YGL om "sändningen utgår från Sverige".
   Den juridiska härva som HD har att reda ut kan renodlas till tre frågor:

  • Kan programmet Efterlyst i TV3 anses utgå från Sverige?

  • Gäller YGL:s meddelarskydd i sin helhet, även om programmet anses utgå från England?

  • Är de medverkande att anse som meddelare till TV3 eller saknar de helt meddelarskydd?

Strix advokat Percy Bratt påpekar an Efterlyst görs i Sverige på svenska av ert svenskt bolag för en svensk publik och med i huvudsak svenska medverkande och därför borde skyddas av YGL.
   Tingsrätten och hovrätten hänvisar till sändarlandsprincipen. Den som förtalas i TV3 eller Kanal 5 kan stämmas för förtal i England, som saknar ansvariga utgivare till skydd för de medverkande. Samtidigt anser tingsrätten och hovrätten att de ar behöriga att pröva målet mot Strix.
   -En logisk kullerbytta, säger Percy Bratt. Jag anser det rimligt att förtalet ska kunna prövas i Sverige, men bara under YGL. Svenskar ska inte behöva åka utomlands för att få sin rätt prövad.

Olika alternativ
För Strix; är det bästa utfallet om HD konstaterar att Efterlyst ska anses vara ett svenskt program som omfattas av YGL. Näst bäst är att UD anser YGL gälla för svenska medverkande, även om programmet anses utgå från England.
   Der värsta scenariot för Strix och den fria debatten vore om HD säger att YGL inte gäller. Var och en som säger något i TV3 och Kanal 5 kan då stämmas på stora skadestånd.

Leif Holmkvist
leif.holmkvist@gazetta.nu

Resumé
Copyright

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida