[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Småsparare tvingas sälja med förlust
Av Svd/TT - Svenska Dagbladet - 4 januari  2001

Börsraset fortsatte också under onsdagen och nu börjar folk som lockats in i aktiehandeln via Internet också att få betala priset. Tiotusentals småsparare riskerar sin privatekonomi.
   - Det är ett nytt fenomen, men vi tvingas kräva av kunderna att sälja sina hårt belånade aktier för att undvika ytterligare förluster, berättar Claes Hemberg, informationschef på ett av landets största nätmäklarföretag, Avanza.
   I synnerhet är det nätmäklarnas vanliga kunder, småspararna, som nu drabbas av kursrasen. För Avanzas del handlar det om tusentals aktiesparare som under uppgången belånat sina aktier för att köpa nya. Och som inte i tid sålt sina innehav när aktierna dalat på börsen.
   - Småspararna är ovana och håller i sina aktier i hopp om att det ska vända. När kursen inte gör det fortsätter de med spiralen ned ytterligare och till slut tvingas de sälja med stora personliga förluster.
   Med Avanzas siffror som bakgrund handlar det om cirka 50 000 svenska småsparare som nu sitter i stugorna med överbelånade aktier och som snart tvingas sälja sina papper.

SVD/TT

Läs vidare: Fond- och aktiemäklare

Copyright

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida