[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

"S-politik mot företag straffar sig"
Av Åsa Tillberg - Dagens Industri - 1 december  2001

Göran Persson har gömt sig bakom de senaste årens högkonjunktur för att slippa föra en politik med nödvändiga, men ideologiskt svårförklarade, strukturförändringar av svensk ekonomi. Det straffar sig nu när tiderna är sämre.

Det anser moderaternas partiledare Bo Lundgren.

"Det är inte näringslivet som själva förväxlar konjunkturnedgång med dåligt näringsklimat, utan Göran Persson som har förväxlat högkonjunktur med bra näringsklimat. Vi har ett sämre klimat för företagen än vi skulle behöva ha", säger han.

Bo Lundgren lyfter särskilt fram fåmansbolagsreglerna som medför orättvist hög skatt på det riskkapital som ägarna till dessa bolag investerar.

"Perverst"
"Att ha en skatt som sfär extra hårt mot snabbväxande, framgångsrika företag ar perverst", säger han och tillägger att en borgerlig regering kommer att avskaffa merparten av fåmansbolagsreglerna från den l januari 2003.

Under de närmaste åren efter en eventuell borgerlig valseger ska förmögenhetsskatten och dubbelbeskattningen på aktier avskaffas.

"Det här är inte särskilt dyra satsningar. Det är bara ideologiskt dyrt för socialdemokraterna", säger han.

Ett gott näringsliv förutsätter även annat än sänkta företagsskatter. Det handlar, enligt Bo Lundgren, bland annat om bra skola och vård, mindre byråkratiskt krångel och sänkta marginalskatter.

Åsa Tillberg

Copyright


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida