[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Vilken briljant avledningsmanöver!
Av Peter Korlèn  - Dagens Industri - 29 augusti 2000

- Jag blir så ledsen, och rädd, när jag läser Advokatsamfundets generalsekreterares inlägg 19/8 i debatten om möjligheterna att få rättelse när advokaten felat. Det här andas myndighetsutövning á la öst.
- Väsentliga inlägg definieras av Anne Ramberg som "personliga korståg". Samfundets svar utgör exempel på en riktigt klassisk avledningsmanöver.
- Rambergs artikel är briljant - men handlar inte om vad den borde.

- Visst har Sverige ett av världens bästa rättssystem. Men det handlar inte om det, utan om "svansarna". Enligt normalfördelningens "mörka sidor" torde det även bland advokater finnas inslag som samvetslöshet, egocentricitet, egoism, maktbegär och lögnaktighet som tenderar att förr eller senare drabba klienterna.

  - Hur kan Anne Ramberg så flagrant förneka verkligheten och så grovkalibrigt söka eliminera den säkerligen väsentliga och nödvändiga debatt som inletts av Bertil Burström? ,
- Sanningen lär vara att Bertil Burström blott berört toppen av ett isberg av människor som på ett eller annat sätt råkat illa ut genom dåligt fungerande advokater. Genom den selektion som publiceringen i DI medför, erhålls urval av affärsmässigt berörda fall. Min tro är dock att det exempelvis bland småföretagare finns ett duktigt mörkertal.
- Naturligtvis ska vi alla slå vakt om rättsväsendet (där vi i Sverige onekligen är lyckligt lottade), men inte genom att förneka verkligheten och människors tillkortakommanden och mörka sidor.

Peter Korlén
Civilekonom

Tidigare inlägg
27/5, 8/6, 17/6, 4/7, 13/7, 25/7, 3/8, 4/8, 19/8 och 29/8.

Copyright


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida