[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Ledningen måste stötta cheferna
Av  Leif Engblom - FinansTidningen - 29 januari 2002

Det är dags för företagsledningarna att lyfta blicken och öka engagemanget för att säkerställa rekryteringen av chefer till svenskt näringsliv.

REPLIK

Min snart 30-åriga erfarenhet av eget ledarskap på olika nivåer har lärt mig att man måste avsätta tid för sina medarbetare.
   Jag blir upprörd när jag hör att chefer har 50-60 medarbetare att kommunicera med. Den företagsledningen dödar engagemanget och möjligheten för sina chefer att göra ett bra arbete. Det medverkar i sin tur till kraftig utslagning och svårigheter att nyrekrytera chefer. Vem vill till dålig lön ta ett omöjligt chefsuppdrag och få "skit" av medarbetarna för att man aldrig är tillgänglig.
   Arbetsmiljölagstiftningen ställer nya krav på ledarskapet. Mer administration som gör att många chefer tvingas bli lagbrytare för att hinna arbetet.
   Dagens ledarskap förutsätter att man lever som man lär. En grundläggande positiv syn på människor och ett eget engagemang i uppdraget avgör om man är och upplevs som en god ledare av sina medarbetare.
   Jag stödjer Mats Lönnerblad när han i Finanstidningen i förra veckan skrev att cheferna måste stöttas. Han har rätt när man skriver att det genomförs alldeles för många "flaschiga" chefsutbildningar.
   När man nyrekryteras till ett chefsuppdrag är det viktigt med en grundläggande utbildning. Därefter måste varje vidareutbildning anpassas till det individuella behovet utifrån företagets och individens förutsättningar. Det är kompletteringar och inte generella insatser som behövs.

Leif Engblom
Ledarna (Sveriges största organisation för chefer)

FinansTidningen
Copyright

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida