[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

När Sverige gick in i en djup depression
Av Mats Lönnerblad - Svd:s nätbilaga/ekonomi - 20 maj 2001

"Jag var en av de företagare som drabbades när Nordbanken fick panik och ville återkalla alla lån under bankkrisen", skriver signaturen "Stikkan" den 18.5, i Svenska Dagbladet nätdebatt/ekonomi, som svar på mitt inlägg att Allan Larsson inte har rent mjöl i påsen.

Han är inte ensam. Det var 60.000 företagare som gick i konkurs alldeles i onödan under bankkrisen. Sveriges statsskuld ökade med astronomiska 1.000 miljarder plus ränta. 400.000 svenskar drevs ut i permanent arbetslöshet. Följden blev att både företag och kapital började massutvandra från Sverige för att slippa ifrån både bankerna och staten

Skillnaden mellan den förra utvandringen för mer än hundra år sedan som Moberg på ett levande sätt beskriver i böckerna "Invandrarna" och "Utvandrarna" var att då var det fattiga människor som tvingades lämna landet för att kunna skapa sig någon inkomst överhuvudtaget i ett annat land. I dag är det förmögna svenskar som tvingas lämna landet för att kunna behålla någonting av vad de har skapat.

När Allan Larsson var finansminister i Sverige utlovade han att "vändpunkten" i den svenska ekonomin var här. Därefter gick Sverige in i en djup depression, enligt Expressens ledare ( 19.5. ).

Allan Larsson kände sig tvingad att lämna Sverige när socialdemokraterna förlorade makten. Fortfarande är hans synder inte förlåtna på grund av den stora skada som han orsakade landet. Mer än tio år efter att bankkrisen startade tycks de flesta ha glömt vad Allan Larsson ställde till med genom att låta både Gota Bank och Nordbanken fortsätta sin verksamhet, trots att bägge bankerna var skyldiga att begära sig själva i konkurs.

I en intervju med Gunnar och Alva Myrdal sonson i Dagens Nyheter ( 20.5.) som är nationalekonom säger han att "tillväxten i Sverige inte längre är bra och han tänker att förr eller senare måste en revolt komma." I intervjun gjord av Christina Kellberg på DN lyckas han bara delvis med att förklara varför. Enligt Stefan Fölster började välfärdsbygget kantra runt 1970. Då började den offentliga sektorn svälla och kostnaden för den rusade ifrån övriga västländers.

Sveriges välfärdskris beror inte bara på att kostnaden för den offentliga sektorn skjutit i höjden. Krisen beror också på den misshandling av små och medelstora företag som skedde av bankerna och staten före, under och efter bankkrisen. Det är således den diskriminerande behandlingen av svenska företagare som fått Sverige att kapsejsa.

Görs ingenting nu för att rädda kvar företagen i Sverige är Sverige på väg in i en djupare utförsbacke än någon kan ana.

Det olagliga beslagtagandet av 245 miljarder av pensionärernas grundlagsskyddade pensioner från AP-fonderna för att kunna betala tillbaka på den självförvållade bankkrisen, är bara första steget mot ett Sverige som på nytt närmar sig konkursens brant.

Mats Lönnerblad
Skribent i finansrätt

 

Svenska  Dagbladet  
Copyright

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida