[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

Brf - debatt del 24
Debattinlägg under tiden:
1 oktober - 31 oktober 2001


31 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

SECURUM HAR ETT STORT ANSVAR FÖR DAGENS KRIS

Svar till Gunnar Strand

Jag är därför inte förvånad att den allvarligaste kritiken som riktas mot bankerna i dag riktas mot S-E-B och dess nuvarande VD Lars Thunell, sedan Hans Dalborg äntligen avgått som VD för den tidigare "värstingbanken" i alla kategorier, Nordbanken.

Lars Thunell har ett mycket stort ansvar för företagsdöden som blev resultatet under hans VD-tid i Securum.

Mats Lönnerblad


31 oktober 2001 - Lars Göran Nilsson

VAD GÖR FÖRETAGARNA ÅT DAGENS KRIS ?

Hittills har vare sig organisationerna som Företagarna eller Svenskt Näringsliv gjort någonting alls för att skydda de bankkunder som drabbades av felaktiga uppsägningar under bankkrisen.

När tänker förbunden agera ?

Om inte cheferna för dessa stora organisationer gör någonting för att skydda företagen kan samma historia upprepa sig på nytt. Därför bör de genast agera eller omgående ställa sina platser till förfogande !

Lars Göran Nilsson


30 oktober 2001 - Mattias Henriksson

BO LUNDGREN ÄR SVERIGES "DYRASTE" POLITIKER !

Ingen annan har gjort lika mycket skada. Som bankminister tillät han bankerna att slå ihjäl företag och nedvärdera fastigheter, så bankerna lättare skulle kunna säga upp krediter.

Sedan påstår han sig företräda företagarna inom Moderaterna.

Ingen annan moderatledare har haft lika lite förtroende bland allmänheten som Bo Lundgren. Därför måste han genast avgå som partiledare för moderaterna om partiet skall kunna återfå förtroendet inför nästa val !

Mattias Henriksson


30 oktober 2001 - Christer Hansson

NÄR TÄNKER REGERINGEN UTREDA BANKKRISEN ?

Förslaget till utredning av bankkrisen som lades fram redan i våras, verkar ha fastnat i "långbänk". Är frågan så känslig att man måste fundera både två och tre gånger, innan man vågar fatta beslut.

Och vad är regeringen rädd för ? Att deras egen smutsiga byk hur Allan Larsson tillät krisbankerna att få fortsätta sin verksamhet trots att de var skyldiga att begära sig själva i konkurs, äntligen skall komma i dagen ?

Christer Hansson


29 oktober 2001 - Stefan Mårtensson

10 ÅR AV TRAKASSERIER FRÅN BANKERNA !

Nu har det gått mer än tio år sedan bankkrisen och fortfarande ägnar sig de f d krisbankerna åt att förfölja företagen som drabbades av bankernas "bannbulla" under krisen.

Vore det inte bättre att göra upp i godo.

Följden av bankernas agerande innebär ju att kunderna gör allt för att komma ifrån "bankberoendet" och byter till andra alternativ så snart tillfälle ges.

Stefan Mårtensson


29 oktober 2001 - Gudrun Leander

STOPPA BANKERNAS FÖRTALSLISTA !

Det måste bli ett slut det "orättfärdiga skvaller" bankerna ägnar sig åt mot sina kunder. Trots dom i regeringsrätten verkar inte bankerna ta förbudet på allvar, utan fortsätter att trakassera sina kunder med hjälp av olika register.

Gudrun Leander


28 oktober 2001 - Gunnar Strand

OMVÄNDELSE UNDER GALGEN

Lars Thunell som var med och skapade dagen kris genom att slakta företag när han var VD i Securum, har sent om sidor upptäckt att han inte kan agera på samma sätt i SEB.

Nu skall kundansvar åter införas på SEB kontoren.

Frågan som jag ställer mig är när Lars Thunell kommer att gottgöra kunder han slog ihjäl under sin tid i Securum ?

Och hur många kunder har han hunnit tagit död på under sin tid som VD i SEB ?

Gunnar Strand


28 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

BO LUNDGREN INFÖRDE PLANEKONOMI I SVERIGE

Svar till Stig Larsson

Stig Larsson visar med sitt avskräckande exempel hur alla "skräpkreditföretagen" kunde sko sig på bankkunderna genom att först säga upp krediterna för att sedan lägga beslag på bankkundernas egendom, och därmed skapa den kris som Sverige befinner sig i just nu.

avr2.gif (32329 byte)Det kunde ske genom bestämmelsen FFFS 1991:10 som den tidigare bankministern Bo Lundgren godkände. I ett slag nedvärderades olagligen hela Sveriges fastighetsbestånd med mellan 50 - 70 %. En del av övervärdet i det man beslagtog behöll bödlarna själva, vilket återspeglar sig i den olika bonuspaket som betalades ut !

Mats Lönnerblad


28 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

SÅDAN HUSSE SÅDAN HUND

Svar till Johan Björsell

VD:n för SEB heter Lars Thunell och kommer från Securum, där han tidigare var VD och likviderade företag.

wthunell.jpg (30042 byte)Det måste varit en alltför stor omställning för honom att lämna slaktarrollen, för att bli VD för SEB. Han klarade helt enkelt inte av miljöombytet.

Därför valde han att satsa på teknik i stället för service. Med resultatet att SEB nu får det sämsta betyget av storbankerna.

DItabell.gif (90567 byte)Nordbanken som var "värstingbanken" under krisen upplevs numera mer positivt än SEB i den gjorda undersökningen, vilket säger en hel del om hur kunderna just nu uppfattar SEB och Lars Thunell !

Mats Lönnerblad


27 oktober 2001 - Johan Björsell

SERVICE ÄR VIKTIGARE ÄN TEKNIK

Bankkunder är ett troget, närmast trögt släkte. Har man en väl upparbetad relation med ett bankkontor eller en kundansvarig som känner ens ekonomiska förhållanden och behov lämnar man den högst ogärna. Man är till och med glatt och villigt beredd att betala den avgift banken begär för att komma i åtnjutande av en god servicenivå.

Detta förefaller SEB:s ledning ha förbisett. Banken har det gångna året tappat fem enheter i det kvalitetsindex, som mäter nöjda kunder hos de olika bankerna. Det har sagts att tappet är iögonfallande stort. Med tanke på hur SEB:s privatkunder numera behandlas är jag snarast förvånad över att tappet inte är större. Detta beror nog bara på den ovannämnda trögrörligheten.

I Stockholms innerstad, där jag bor, har SEB det senaste året stängt ett antal kontor med påföljd att kvarvarande kontor drabbats av överbelastning och orimliga köbildningar. Detta har banken försökt parera genom en intensiv satsning på Internet. Kunderna skall helt enkelt lära sig att genomföra de flesta affärstransaktionerna över nätet.

Varje gång jag det senaste året passerat SEB:s kontor, till exempel vid Karlaplan, tackar jag högre makter för att jag inte är kund i den banken.

Kunderna, unga som gamla, möts av unga välskräddade banktjänstemän som förhör sig om vad man har för ärende och envetet försöker övertala kunden att använda sig av Internet, i stället för att utföra transaktionerna vid kassan.

För en del kunder passar naturligtvis Internetlösningen bra medan andra av olika skäl inte ens har tekniska eller fysiska förutsättningar att tilllämpa systemet. Då åker man in i kön och när kunden efter lång väntan till slut kommit fram till kassan för att utföra den planerade transaktionen är hon eller han sannolikt så utmattad och utledsen på det hela att möjligheterna till en god relation mellan bank och kund inte längre föreligger.

Handelsbanken på andra sidan gatan, liksom på andra platser, småler säkert förnöjt. De har valt en annan och kundvänligare strategi. Nu skall i rättvisans namn sägas. Detta gäller Stockholms innerstad där nedläggningen av SEB-kontor varit omfattande. Vid kontoret i till exempel Djursholm och på andra mindre orter där SEB redan från början endast haft ett kontor fungerar kundservicen, enligt hörsägen, oförändrat väl och där har SEB alltjämt kvar nöjda och tacksamma kunder.

Internet är nog bra, men det förvånar mig att SEB:s ledning inte insett att teknik aldrig helt kan ersätta vad kunderna egentligen vill ha, nämligen en god personlig bankrelation.

Nu frågar någon. Varför engagerar du dig i denna fråga, som inte alls berör dig? Svaret är enkelt. Jag tycker synd om SEB:s privatkunder, varav många är nära vänner.

Johan Björsell


26 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

PROBLEMET LIGGER I ATT MAN INTE VIDTAR ERFORDERLIGA ÅTGÄRDER !

Svar till Fredrik Robinson

Självfallet är både det svenska domstolsväsendet, åklagarmyndigheten och politikerna skyldiga att agera i en krissituation som den svenska finanskrisen.

När krisbankerna drev sin verksamhet vidare trots att de var på obestånd fick dessa till följd av att 60.000 företagare fick sina krediter uppsagda alldeles i onödan och att den svenska statsskulden ökade med astronomiska ettusen miljarder kronor.

När dotcomföretagen övervärderades förlorade många småsparare sina pengar utan att någon ställdes till svars.

Att ingen reagerade är således både en samhällsekonomiskt och ett juridiskt problem.

Mats Lönnerblad


26 oktober 2001 - Stig Larsson

HEJA SVERIGE!

Att ett börsbolag upplyser, presenterar och ger ut information om sin utveckling och vinst och vem som sitter som VD och vem som sitter i styrelsen är positivt för alla och envar som är intresserade av hur ett börsbolag utvecklas.

Även jag har tagit del av olika upplysningar även för fastighetsbolaget Kungsleden. Om man ser till den information som man får fram via Internet äger VD Jens Engvall aktier för 24,2 miljoner och övriga styrelsemedlemmar aktier för 20,1 miljoner. Tillsammans 44,3 miljoner.

Om man ser till en vanlig medelsvensson, som kanske uppnår några tiotusental kronor på sitt fondsparande under många års sparande, är det minst sagt anmärkningsvärt hur en VD och styrelse kan äga aktier i egna bolaget för tillsammans 44,3 miljoner.

Med vetskap om hur Kungsleden och sin vapendragare Retriva sopade marknaden med indraqna krediter, för främst fastighetsägare, fram till slutet av 1995 och hur trixandet med lågt satta inköp för Kungsledens del är det inte svårt att förstå att även en ledning har tagit nytta av detta.

Till stor del är Kungsledens innehav från början "rent stöldgods" och det är därför Kungsleden allmänt kallas för "Stöldleden".

Stig Larsson


25 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

UPPGÖRELSE I GODO BÄSTA LÖSNINGEN

Svar till Ingvar Axelsson

När det gäller alla olagliga uppsägningar av krediter som skedde mellan 1987 - 1993, och som bidragit till den kris Sverige befinner sig i dag, borde krisbankerna göra upp i godo i stället för att fortsätta att förfölja de kunder som drabbades.

Nordbanken har ju obegränsade resurser att processa, efter statens hjälp inblandning och borde därför börja ta sitt ansvar.

I dag vet alla att det var Nordbanken som var på obestånd och skyldig att begära sig själv i konkurs och inte Nordbankens kunder som man nu ännu mer än 10 år efter kraschen fortsätter att förfölja !

Mats Lönnerblad


25 oktober 2001 - Fredrik Robinson

STRUKTURELLT ELLER KULTURELLT PROBLEM ?

Fråga till Mats Lönnerblad

Jag håller med. Men vari ligger problemet? I Sverige utser regeringen Högsta domstolens ledamöter och Regeringsrättens ledamöter. Innan Kyrkan separerades utsåg man en kvinnlig biskop för att man ville ha en. Vad jag försöker säga är att man i toppen sitter i knät på varandra, att Riksbanken har en lite gnutta självständighet är något vi kan tacka EU för. Allt i Sverige är centraliserat och har så varit sen Gustav Vasas tid. Därför är det inte lätt att få stora banker på fall när det är deras kompisar som ska avgöra sådant.

Fredrik Robinson


25 oktober 2001 - Lena Bengtsson

"HÖGA JURISTER BESKYDDAR VARANDRA"

Skriver Bertil Bjurström i ett tänkvärt inlägg på Bankrättsföreningens hemsida och talar om att han tänker gå vidare med ärendet, eftersom han inte kan acceptera myglet.

Det är viktigt att ärenden där rättsröta förekommit kommer upp till ytan ordentligt. Sådana ärenden vill jag gärna läsa mer om på Bankrättsföreningens ledarsida !

Lena Bengtsson


24 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

DET ÄR HANDLÄGGNINGEN SOM ÄR ONORMAL

Svar till Fredrik Robinson

Jag delar Fredrik Robinsons inlägg att ständigt återkommande ekonomiska kriser är normalt i ett kapitalistiskt samhälle.

Det visar den tidigare bankkrisen 1987 - 1993 när krisbankerna inte längre förmådde följa Basel-reglerna och Gota Bank och Nordbanken var skyldiga att begära sig själv i konkurs.

Det visar också dot.comkrisen som inleddes år 2000- , då det visade sig att de flesta dot.com. företagen varit övervärderade, och inte förmådde att leva upp till sina vinstprognoser.

Det är sådana kriser vi får finna oss i, så länge vi lever i ett kapitalistisk samhälle. Att sådana kriser också är bättre än kriser som inträffar i diktaturstater håller jag också med om.

Vad som inte är normalt i Sverige är emellertid domstolars och myndigheters sätt att agera inför dessa kriser.

Självfallet borde man beivra att krisbankerna Gota Bank och Nordbanken fortsatte sin verksamhet trots att de var på obestånd redan den 1 februari 1990, men ändå fortsatte sin verksamhet som om ingenting hade hänt.

Självfallet borde man också beivra de grovt missvisande prognoser som framfördes av analytiker och skribenter, som gjorde att dot.com företagen grovt övervärderades, och småspararna förlorade alla sina pengar.

Mats Lönnerblad


24 oktober 2001 - Ingvar Axelsson

NORDEA FÖRFÖLJER UTFATTIGA !

nordea.gif (77022 byte)I Dagens Nyheter den 22/10 läste jag om en stackars kvinna som av Tingsrätten erhållit skuldsanering.

Naturligtvis överklagar Nordea ett sådant beslut till Svea Hovrätt. Enligt mitt förmenande måste detta betecknas som ekonomiska trakasserier av Nordea mot en stackars kvinna som redan har förlorat allt.

Ingvar Axelsson


23 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

Svar till Torbjörn Klockare

Vad som gällde investerarna före den 1 februari 1990, när bankerna kastade in handduken för att de inte längre kunde uppfylla sin lagstadgade kapitaltäckningsgrad, var att komma först in och köpa fastigheter billigt och komma ut i tid och sälja fastigheterna dyrt, innan bankerna hann kollapsa och bankkrisen var ett faktum !

Samma sak gällde dot.com krisen som exploderade i mars år 2000. En osäker vinstprognos för Intel blev den utlösande faktorn och Nasdaq rasade med 25 procent !

De som tjänade pengar i bägge fallen var "den nya ekonomins riddare" som köpte in sig på ett tidigt stadium och sedan sålde när värdestegringen kom i dot.comföretagen strax efter börsintroduktionen.

De som förlorade i bägge fallen var småspararna som aldrig förstod vad som hände.

Mats Lönnerblad


23 oktober 2001 - Fredrik Robinson

KRISER ÄR NORMALT

Kriser har varit det normala i kapitalistisk ekonomi ända sedan tulpanbubblan på femtonhundratalet.

Så länge som man tillverkar på spekulation och inte på beställning måste man räkna med att priset på en vara avspeglar vad man tror att andra ska betala, särskilt om man köper i enda avsikten att sälja längre fram, vilket ju är fallet med aktieköp.

Ändå är sådana här kriser bättre än dem som drabbar andra samhällen.

Fredrik Robinson


21 oktober 2001 - Torbjörn Klockare

ANGÅËNDE "BOMBAT OCH OSMART"

Svar till Mats Lönnerblad

Sommaren 1999 planerade jag att skaffa säljoptioner i ett antal "dotcom"-bolag, utställda till mars 2000. Detta blev dock inte av, men om jag hade gjort det och dragit fram utlösningsdatumet något hade jag nog kunnat tjäna en grov hacka på kraschen.

Insikten om att det höll på att barka åt h-e fick jag genom att jag hade en professor i ekonomi i min omedelbara närhet.

Alla visste, men fortsatte att veva fru Fortunas hjul i allt högre fart. Många människor har bränt sig rejält på detta.

Med vänlig hälsning

Torbjörn Klockare


21 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

ÖVERFALL PÅ SMÅFÖRETAGARE MÅSTE BEIVRAS !

Svar till Gösta Johansson

De regler som säger att en bank äger rätt säga upp alla krediter för en småföretagare under löpande avtalsperiod om banken "befarar" att säkerheterna har försämrats måste genast ändras.

Självfallet borde det åligga banken, precis som i samband med domstolsprövning, att först bevisa att säkerheterna har försämrats, innan banken tillåts att säga upp några krediter !

Den fråga som jag ställer mig är vad organisationer som Företagarna och Svenskt Näringsliv gör för att skydda småföretagarna i dessa avseenden ?

Mats Lönnerblad


20 oktober 2001 - Lars Göran Nilsson

DU ÄR INTE ENSAM GÖSTA

Svar till Gösta Johansson

Även för mig sade banken upp alla krediter under bankkrisen. Jag hade Nordbanken.

Nordbanken var på obestånd redan 1990 och hade därför inte någon rätt att bedriva verksamhet överhuvudtaget. Men när Hans Dalborg tillträde som ny vd i banken skrev han till alla sina kunder, och lurade dem att tro att banken gjorde strålande affärer och ingen av kunderna behövde oroa sig.

Därefter började Nordbanken att slakta sina kunder "som inte passade in i Nordbankens portfölj".

Nordbanken kunde således utan några konsekvenser slå ihjäl sina kunder samtidigt som man fortsatte att bedriva sin verksamhet, trots att Nordbanken enligt lag borde varit tvingad att begära sig själv i konkurs.

Lars Göran Nilsson


20 oktober 2001 - Gösta Johansson

UPPSAGDA KREDITER

Mina krediter sades upp av Handelsbanken i Stenungsund utan förvarning, trots att jag betalade alla räntor. Man tog då till den 3:dje paragrafen, nämligen den "om banken inte tror att du kan betala dina räntor i framtiden... ".

Banken tvingade mig sedan att sälja för en krona till en konkurrent. Kassan på 1.3 milj. följde med. det var min outtagna lön sedan 7 år. Har aldrig haft betalningsanmärkning, varken bolaget eller jag.

Detta borde granskas. G-P hade en artikel om mig på Bohus-sidan i lördags. Handelsbanken hade inget svar att ge på varför jag tvingades sälja eller varför det inte räckte med att betala alla räkningar och räntor. Betalar den nye ägaren mer än vad banken önskar?

Vi hoppas att Finansutskottet granskar alla överfall på småföretagare under 90-talet. Det har inkommit motioner med det innehållet både i år och förra året.

Gösta Johansson


19 oktober 2001 - Sara Isaksson

GRUPPTALAN ENDA CHANSEN FÖR BANKKUNDER !

När Nordbanken och de andra krisbankerna processar mot sina kunder brukar dom vinna på "walk over". Eftersom bankerna i regel har obegränsade finansiella resurser att processa.

Detta gäller speciellt Nordbanken som tilldelades obegränsade ekonomiska fördelar för att slippa undan med att gå i konkurs !

Därför hoppas jag mycket på regeringens förslag om att man skall tillåta "grupptalan" i alla de olika sammanhang där konsumenter och småföretag i regel är den svagare parten mot starka ekonomiska intressen !

Sara Isaksson


19 oktober 2001 - Tobias Möller

HUR BEMÖTER MAN BANKERNAS TERRORATTACK ?

Först plundrade bankerna företagen under bankkrisen, och sedan fortsätter dom att plundra vanliga människor genom att sälja in sina fonder !

Hur bemöter man bankernas oseriösa rådgivning, där det verkar som bankerna bara har sitt eget bästa för ögonen, när dom förslår olika finansiella lösningar för sina kunder som sedan visar sig inte hålla måttet ?

Tobias Möller


18 oktober 2001 - Stig Grundström

NÄR FÅR VI SE SLUTET PÅ BANKKRISEN ?

Regeringen låtsas som bankkrisen är över. Men det är den fortfarande inte, eftersom bankkunderna inte fått någon kompensation för alla de företag som krisbankerna stal, och begärde i konkurs under bankkrisen 1987 - 1993.

Inte eller har ansvariga bankdirektörer, fortfarande inte ställts till svars, för vad de ställde till med !

Vad hände med den parlamentariska utredningen ? Jag hörde ryktas om att regeringen tänkte låta oberoende granskare gå igenom vad som hände under krisen. Men fortfarande har jag inte hört vad som hänt i denna fråga ?

Vet Bankrättsföreningen något mer ?

Stig Grundström


18 oktober 2001 - Kajsa Lindblad

SEB FÅR BOTTENBETYG I EN NY KUNDUNDERSÖKNING !

Jag läste i Finanstidningen den 16.10. att SEB fått dåligt betyg för att dom inte bryr sig om sina kunder i en nyligen genomförd undersökning.

Om man vågat undersöka Nordbanken under bankkrisen, skulle denna undersökning också visat hur illa denna bank behandlade sina kunder under denna period !

Har det inte gjorts någon undersökning hur bankerna bar sig åt under krisen ? Och i så fall hur kan man få tag i denna undersökning ?

Kajsa Lindblad


17 oktober 2001 - Bror Ohlsson

ÄR SVERIGE PÅ VÄG MOT EN NY BANKKRIS ?

Konkurserna ökar i Sverige, och närmar sig nu den nivå som rådde i slutet av 80-talet.

En nyligen genomförd undersökning visar att det denna gången är Lars H Thunell och SEB som ligger sämst till.

Kommer Thunell att börja göra som Nordbanken gjorde under bankkrisen och börja säga upp krediterna för SEB:s kunder ?

Han har ju vanan inne från sin tid i Securum.

Bror Ohlsson


17 oktober 2001 - Bengt Sjödahl

VARFÖR TVINGADE BANKERNA SINA KUNDER ATT TA UTLANDSLÅN ?

Under bankkrisen var det lånestopp i svensk valuta. Krisbankerna tvingade in kunderna i en situation, där de i stället ombads ta lån i utländsk valuta.

Sedan skedde devalvering av kronan i flera omgångar och räntan höjdes till skyarna. Bankerna sade upp alla lånen för sina kunder som då inte hade några möjligheter att byta ut sina lån hos någon annan bank !

Bengt Sjödahl


16 oktober 2001 - Peter Nordin

INFÖR "KÖRKORT" FÖR BANKDIREKTÖRER

Enligt undersökning, vars resultat jag läste om i Dagens Nyheter, klarar inte en av tre mäklare de kompetenskrav som numera ställs på mäklare. Mitt förslag är därför att även införa "körkort" för bankdirektörer.

Under bankkrisen visade bankdirektörerna upp sitt rätta ansikte, när dom olagligen sade upp krediterna för tiotusentals företagare i Sverige, alldeles i onödan.

Det är därför som konungariket Sverige befinner sig i det bedrövliga skick som vi har i dag !

Peter Nordin


15 oktober 2001 - Daniel Forsberg

FÅR "SLAKTAREN FRÅN SECURUM" SITT STRAFF ?

Jag läste på BRF hemsida att Lars H Thunell "sitter löst" eftersom aktierna i SEB sjunkit, medan övriga bankernas aktier stigit. Det är tydligen bara aktiekursen i våra storbanker, som kan få bankdirektörer på fall.

Med sitt skumma förflutna borde aldrig Thunell blivit VD i SEB, eftersom hans rykte som "bankman" för alltid fått sig en knäck i samband med Securums olagliga ageranden mot sina "kunder" när han var VD i Securum !

Daniel Forsberg


15 oktober 2001 - Knut Svensson

NÄR SKALL HANS DALBORG TA KONSEKVENSERNA?

hans.gif (204831 byte)Finansinspektionen  har riktat en ytterst allvarlig varning och kritik mot Nordbanken Aktier efter en mäklarförlust på ca 300 mkr. Dåvarande VD Hans Dalborg har stolt inför Finansförbundet och Försäkringstjänstemannaförbundet påtalat sin roll som utbildningschef inom Nordbanken - "Jag betraktar mig själv som Nordbankens främste utbildningschef.".

Nordbanken har polisanmält en mäklare inom Nordbanken Aktier som misslyckades med sina blankningsaffärer och åsamkade förluster på ca 300 mkr. Vid den pågående rättegången har det framkommit att mäklaren icke hade fått någon utbildning och banken saknade väsentliga administrativa datarutiner. "Utbildningschefen" Hans Dalborg bär ensam ansvaret för mäklarens misslyckade affärer och borde ta konsekvenserna och lämna banken med omedelbar verkan.

Knut Svensson


15 oktober 2001 - Brf redaktionen

VERKLIGHETEN FÖRFÖLJER LARS THUNELL

thunell.gif (1350742 byte)Lars Thunell slaktade tusentals företag som VD för Securum och var dessutom mannen som låg bakom aktionen mot Erik Penser. Nu är han på väg att "slakta" SEB efter att ha misslyckats med att fullfölja fusionen med FöreningsSparbanken. Skall verkligheten komma ifatt Lars Thunell och tvinga honom till att visa vad han går för som bankman.

Brf redaktionen


15 oktober 2001 - Staffan Ångström

VEM SKALL GRANSKA GRANSKARNA ?

Svar till Sten Gabrielsson

Det är korrekt att bankerna Gota Bank och Nordbanken var de "värstingbanker" som haussade sin egen kurs under bankkrisen. Till sin hjälp hade dom ett antal revisorer som ställde upp.

Men vare sig konkursförvaltaren i Gota Bank ( Åbjörnsson ) ställde revisorerna inför rätta eller lät undersöka denna banks årsredovisningar ordentligt, trots ett väl tilltaget arvode.

I stället lät advokaten Åbjörnsson sig själv väljas in i riksdagen under två perioder för att få ytterligare jobb och samtidigt ha koll på läget !

Allan Larsson visste mycket väl om Nordbankens obeståndssituation redan 1990 men lät ändå banken få fortsätta sin verksamhet trots att den var skyldig att begära sig själv i konkurs redan i början av 1990 !

Staffan Ångström


15 oktober 2001 - Lars Ekström

VEM REAGERAR MOT DEN FÖRDA POLITIKEN ?

Jag delar Bankrättsföreningens synpunkter som kommer till uttryck i både ledare, debattartiklar och tidningsartiklar att bankkunderna misshandlades under bankkrisen då bankerna försåg sig genom att sätta företag i konkurs och genom att stjäla företag från sina kunder.

Men en starkt bidragande politik att Sverige går dåligt är den fortsatt uselt förda ekonomiska politiken. Utanförskapet från EMU kostar lilla Sverige stora pengar, samtidigt som politikerna verkar gynna företagsamheten långt uppe i Norrland där inga företag vill etablera sig, och missgynna företagen i de expansiva storstadsregionerna.

Denna "tvärtompolitik" gör mer skada än nytta !

Lars Ekström


14 oktober 2001 - Gerd Andersson

"KRISBANKERNAS GENOMFÖRDA TERRORATTACK
GJORDE ATT KUNDERNA TILL UTLANDET STACK"

skriver Jan-Erik Wellerfors under "dagens dikt".

Vad som förvånar mig, är att inte regeringen börjar reagera, när företagen lämnar det sjunkande skeppet Sverige.

Uttrycket "terrorattack" passar bra in på vad som hände under bankkrisen när bankerna ohämmat kunde stjäla svenska företag och sätta dem i konkurs utan att våra politiker gjorde något för att skydda företagen under denna hemska period.

Den fråga som jag nu ställer mig är vad som händer när det blir bankkris nästa gång ?  Kommer bankerna att räddas av våra politiker på samma sätt olagliga sätt vid nästa tillfälle ?

Gerd Andersson


14 oktober 2001 - Sten Gabrielsson

"BANKERNA RIGGADE BÖRSKURSEN OCH INTE PENSER

Jag delar synpunkten i Bankrättsföreningens ledare att det var bankerna som haussade upp sin aktiekurs under den svenska bankkrisen, och inte Erik Penser som haussade kursen i Nobel !

Däremot gjorde bankerna allt för att sänka Nobels aktiekurs under krisen. Det var för att man ville ta över Nobel billigt och sälja dyrt som detta kunde ske. Högsta domstolens ledamöter som fastslår att den aktuella börskursen utgör ett börsföretags värde visar att dessa ledamöter inte kan någonting om ekonomi !

Sten Gabrielsson


13 oktober 2001 - Bengt Möller

TACK FÖR EN INTRESSANT ARTIKEL OM "POLITISKT LEDARSKAP."

Självfallet betyder det amerikanska ledarskapet också mycket för oss som bor i Europa. Därför följer jag också varje dag vad som händer i USA, efter terrorattacken mot World Trade Center den 11 september.

Det politiska ledarskapet i Sverige ger jag inte mycket för eftersom såväl socialdemokraterna som de borgerliga under bara de tio senaste åren i princip lyckats med att förstöra hela den svenska ekonomin, genom att missköta bankkrisen på ett sätt, som kostade svenska folket ettusenmiljarder kronor, plus ränta !

Bengt Möller


12 oktober 2001 - Bo Rydberg

"SMARTA BANKER" PLUNDRAR FÖRETAG

Svenska företag måste betraktas som rättslösa i Sverige så länge staten och domstolarna tillåter bankerna, att säga upp avtal under löpande avtalsperiod, för att därefter plundra sina kunder.

Undra sedan på att bankkunderna och de mest framgångsrika företagarna protesterar och lämnar Sverige med både sina företag och sitt kapital.

Valutautflödet från Sverige fortsätter att flöda. Och det beror inte bara på att svenskarna köper fondandelar utomlands !

Bo Rydberg


11 oktober 2001 - Karin Sörman

BANKRÄTTSFÖRENINGENS HEMSIDA KÄNNS UPPFRISKANDE !

Det är bra att någon tar upp alla de orättvisor som förekommer i förhållandet mellan bank och kund på sin webbsida.

Bankrättsföreningen lyckas bra med sitt uppsåt, eftersom föreningen inte bara tar upp egna synpunkter utan även låter motparten komma till tals, i alla välformulerade debattartiklar jag funnit på föreningens hemsida.

Fortsätt med ert viktiga arbete ! När det gäller att förbättra förhållanden mellan bank och kund tror jag att det till slut blir droppen som urholkar stenen.

De fyra storbankerna kommer till slut att förlora på sitt maktfullkomliga agerande mot sina kunder.

Både på kort och lång sikt !

Karin Sörman


11 oktober 2001 - Lars Göran Nilsson

STÄLL CARL BILDT INFÖR RIKSRÄTT !

Svar till Stig Larsson

Förslaget från Stig Larsson att ställa ansvariga politiker inför riksrätt, för vad dem ställde till med under bankkrisen, har mitt fulla stöd !

Carl Bildt har redan tagit konsekvenserna av sina misstag och äntligen avgått som partiledare för Moderaterna.

Nu måste han tillsammans med den förre detta bankministern Bo Lundgren få sina rättmättiga straff för att de genom finansinspektionen nedvärderade hela Sveriges fastighetsbestånd med över 50 % och tillät krisbankerna att slå ihjäl friska företag.

Lars Göran Nilsson


11 oktober 2001 - Lena Bengtsson

STATEN VÄNTAS GÅ BACK REDAN NÄSTA ÅR !

Det går redan mycket sämre för Sverige än vad regeringen räknade med i sin budget, som lades fram för mindre än en månad sedan. Närmare 23 miljarder sämre, enligt en ny analys från Riksgäldskontoret.

Lönnerblad har således rätt i att Sverige går mot nolltillväxt, och Ringholm har fel. Men det vill han förstås inte erkänna !

Lena Bengtsson


10 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

ANALYTIKERNA OCH BANKEK0NOMERNA SPÅDDE FEL

Svar till Ingvar Axelsson

De flesta analytikerna är anställda av bankerna och finansbolagen. Det är dessa analytiker som tidningarna brukar citera i sina artiklar.

Någon analys av vad den svenska bankkrisen ställde till med för Sverige har jag fortfarande inte sett från vare sig Företagarna, Svenskt Näringsliv, Konjunkturinstitutet eller någon av de bankanställda analytikerna.

Alla gör allt för att "mörka" detta kapitel i Sveriges historia och talar om framtida förväntningar i stället för det faktiska utfallet.

För att överhuvudtaget kunna göra en analys av konjunktur och budget krävs också att man tar ställning till hur det går för företagsamheten i det egna landet.

Det är denna analys som bör göras med hänsyn till alla uppsägningar av krediter som skedde under bankkrisen, som fortfarande saknas från bankekonomerna.

Givetvis måste man ta hänsyn till att lilla Sverige drabbades av tio gånger som många konkurs som Tyskland under bankkrisen. Om man underlåter att ta detta med i beräkningen hamnar man alldeles fel !

Mats Lönnerblad


10 oktober 2001 - Kajsa Lindström

BANKERNA BRYTER BANKSEKRETESSEN OCH FÖRTALAR SINA KUNDER.

De svenska bankerna förnekar sig inte. På olika sätt offentliggör bankerna sina kundrelationer genom att peka ut kunderna som brottslingar, trots att inga brott har begåtts.

Såväl Datainspektionen som polisen känner i dag till bankernas olika register utan att göra någonting åt saken !

Varför beivras inte de brott som bankerna begår i dessa sammanhang, när alla vet om brotten ?

Kajsa Lindström


9 oktober 2001 - Ingvar Axelsson

"CARL BILDT UNDERSKATTADE DAGENS KRIS"

Svar till Lars Göran Nilsson

Först den 3/10, mer än 10 år efter bankkrisen (1987-93) erkänner den före detta moderatledaren Carl Bildt i Dagens Nyheter att han underskattade bankkrisen.

Han inte bara underskattade krisen. Han förvärrade den.

Det gjorde han genom att låta den före detta bankministern Bo Lundgren tillåta uppsägningen av krediterna för 60.000 framgångsrika företag alldeles i onödan!

Ingvar Axelsson


9 oktober 2001 - Gunnar Norberg

"BANKVÄRLDENS KAPITALFASCISTER"

När jag läser om "bankvärldens kapitalfascister" på Bankrättsföreningens framsida, måste jag fråga mig om jag drömmer.

I så fall är det en mardröm ! Om det är så här, svenska banker tillåts behandla sina kunder, utan att någon ingriper för att ställa saker och ting till rätta.

Vad säger Finansinspektionen ?

Har bankerna inget rättesnöre att följa när det gäller avtal mellan bank och kund. Och varför reagerar inte regeringen. Företagen flyr ju från Sverige. Nu förstår jag varför !

Gunnar Norberg


8 oktober 2001 - Anna Engqvist

VI BLIR RÅNADE AV BANKERNA !

Skriver Bankrättsföreningen i många intressanta artiklar som jag tagit del av på Bankrättsföreningens hemsida.

Även tidningarna verkar instämma. Senast i Aftonbladet.

Den fråga som jag vill ställa är varför vi låter detta onda ske. Hur kan politikerna tillåta att företagandet minskar i Sverige, bara för att bankerna felaktigt säger upp krediter och stjäl företag från entreprenörer och fastighetsägare ?

Anna Engqvist


8 oktober 2001 - Lars Göran Nilsson

NU GÅR SVERIGE MOT NOLLTILLVÄXT !

"Det ät ett faktum att ingen prickade in den djupa nedgången tidigare i år, före terrorattackerna den 11 september. Inte en enda," säger Klas Eklund till Finanstidningen den 2 oktober.

Den enda som prickade rätt är Mats Lönnerblad , skribent i finansrätt som också, brukar skriva i finanstidningen. Det gjorde Lönnerblad i inlägget "Bankkrisen värre än Kreuger kraschen", innan terrorattacken, på Bankrättsföreningens hemsida.

Lars Göran Nilsson


7 oktober 2001 - Ingvar Axelsson

POLITIKERNA MÅSTE TA SITT ANSVAR

Svar till Stig Larsson

för vad de ställt till med under bankkrisen. Straffen måste utkrävas enligt de regler som gäller för offentligt anställda.

Detta har fortfarande inte skett.

Jag delar Stig Larssons åsikt att det nu äntligen måste vara dags att vidtaga rättsliga åtgärder för de mycket grova försummelser som skedde under bankkrisen, och där både Göran Persson, Carl Bildt och Bo Lundgren bär ett stort ansvar.

Ingvar Axelsson


7 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

FÖRETAGEN LIKVIDERADES EFTER LÖPANDE BAND-PRINCIPEN

Svar till Ingvar Axelsson

Likvideringen skedde först genom krisbankerna och sedan framförallt genom "skräpkreditföretagen" som fått order om att likvidera företagen som hamnade i Retriva och Securums klor, så snabbt som möjligt.

Ju snabbare företagen kunde försättas på obestånd desto större blev bonusen för de ansvariga inom

"skräpkreditföretagen".

Det var politikerna som godkände att företagen behandlades på detta sätt. Självfallet måste ansvar utkrävas för alla de ekonomiska brott som begicks mot företagen under denna period !

Mats Lönnerblad


6 oktober 2001 - Stig Larsson

GE KÄNNBARA STRAFF ÅT DEM SOM SKAPADE FINANSKRISEN !

Svar till Ingvar Axelsson

Du har alldeles rätt angående domstolarnas agerande i rättsprocesser när det gäller mål där banker och finansbolag, läs: Retriva, Securum sagt upp krediter.

Glöm inte heller regeringen Göran Perssons agerande under hösten 1995. Göran Persson beslöt att alla kvarvarande krediter inom Retriva, Securum skulle sägas upp före årets slut 1995/1996.

Under hösten 1995 besökte Urban Bäckström London för möte med sina riksbankskollegor inom EU och blev då tillfrågad, varför han inte sänkte räntan i Sverige till en europeisk nivå. Att Göran Persson genom någon kanal blev informerad om, att en kraftig räntesänkning var på gång efter nyår 1996 är helt uppenbart. Hade krediterna fått ligga kvar hade det blivit mycket svårt att säga upp dessa. Då hade tusentals företagare kunnat leva kvar, då räntan på ett år mer eller mindre halverades.

Det är ett mycket elakt och cyniskt agerande från en regering gentemot företagandet i Sverige och som ledde till tusentals arbetslösa och en astronomisk utlandsskuld.

Göran Persson fick ju trots allt en fjäder i hatten för att ha varit den som löste finanskrisen. Eller skall vi istället säga: Med berått mod likviderade tusentals företag i Sverige.

Förfaringssättet är en tragedi för rättsväsendet och utan förankring i lagar och förordningar (EU) och skall underställas en grundlig utredning och att berörda företagare som blivit lidande gottgöres ekonomiskt.

Ställ Carl Bildt, Bo Lundgren, Göran Persson m.fl inför riksrätt. Det var de personer (regeringar) som framkallade finanskrisen.

Stig Larsson


5 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

HANS DALBORG UNDVIKER ATT DEBATTERA I PRESSEN !

Svar till Lars Traneflykt

Det har han gjort ända sedan han tillträdde som verkställande direktör i konkursdrabbade Nordbanken i början av 90-talet.

Om han deltagit i debatten om Nordbankens kapitaltäckningsgrad skulle han tvingats erkänna att banken var på obestånd redan den 1 februari 1990,och därmed skyldig att begära sig själv i konkurs, eftersom banken då inte längre uppfyllde sin lagstadgade kapitaltäckningsgrad.

Jag delar Lars Traneflykts uppfattning att bankfolk inte har någon uppfattning om vad kapitaltäckningsgrad betyder för en bank.

Det visade man tydligt redan 1990 då ingen av de svenska bankerna kunde uppvisa sin lagstadgade kapitaltäckningsgrad, och då Gota Bank och Nordbanken var så illa däran att de var skyldiga att begära sig själva i omedelbar konkurs.

I stället valde dessa banker att försätta sina kunder i konkurs med känt resultat !

Mats Lönnerblad


5 oktober 2001 - Ingvar Axelsson

ATT KOMMA TILL RÄTTA MED DAGENS KRIS

fordrar att svenska domstolar börjar ta alla bankmål på allvar!

Idag, precis som under bankkrisen (1987-93), letar bankerna efter syndabockar för att komma undan sina egna fel.

Fortfarande har bankerna inte fått några kännbara straff i domstol för alla de krediter man felaktigt sade upp under bankkrisen.

Ingvar Axelsson


4 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

JOURNALISTER ÄR INTE INTRESSERADE AV JURIDISKA SPÖRSMÅL.

Svar till Lars Cornell

Tyvärr är svenska journalister inte intresserade av juridiska spörsmål. Om de vore detta, skulle de redan ha granskat JK:s gjorda "utredning" av riksdagskvinnan Siw Persson.

Denna "utredning" är ett under av politiskt tyckande, där JK säger emot sig själv och inte tar ställning till de olika sakfrågorna som han borde göra!

Den rapportering från journalisthåll kring denna "utredning" har bestått i en upprepning av vad JK har att anföra. Någon som helst analys har aldrig förekommit någon tidning.

Mats Lönnerblad


4 oktober 2001 - Lars Traneflykt

KAPITALTÄCKNINGSGRAD UTAN PROFFESIONELLT BANKFOLK ÄR EN KATASTROF FÖR NATIONEN.

Svar till Mats Lönnerblad

Frågan är om ordförande Hans Dalborg, Nordbanken tillika VD/koncernchef i MN-banken enbart koncentrerar sin energi i kapitaltäckningsgraden som bekant etsat sig fast sedan tillträdet 1991.

Om man tar som exempel årsredovisningen 1997 så hade man precis året innan återbetalat 5.000 miljoner av eget kapital. En försämring av 5.000 miljoner i egenkapital innebär för den professionella bankkvinnan/mannen att nettoresultatet minskar med ca 2.000-2.500 Mkr årligen.

Eftersom de finansiella transaktionerna ( minskade från 1.427 Mkr till 37 Mkr = -97%) försämrades kraftigt påverkades räntenettot negativt, till detta var det en begränsad kreditefterfrågan.

1997 fortsatte man expandera mäkleri- och analysverksamheten. Genom aktiv hantering av risker förbättrar man kapitalavkastningen. Limiter fastställs av koncernstaben och Nordbankens styrelse. Riskerna bevakas sedan av styrelsens controllers.

Försäkran om kompetensutveklingen är omfattande inte minst för att integrera medarbetarens roll, kompetens, inriktning och mål i kreditkompetens och affärsutvecklingen. Dessutom när det gäller riskklassificering så finns det kundansvariga för kreditgivningen.

Ordförande Hans Dalborg i sin inledning poängterar betydelsen att ge stimulans och fortlöpande komptensutveckling. En av de många frågor man kan ställa sig är antingen köper man färdiga texter till årsredovisningen eller så lever man upp till det man skriver.

Frågan är berättigad med anledning av de senaste uppgifterna om Nordbanken Aktier. Tacksam om Hans Dalborg kan lämna ett svar

Lars Traneflykt


3 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

DAGS ATT GRANSKA NORDBANKENS FIKTIVA BOKFÖRING

Svar till Lars Traneflykt

Min bestämda uppfattning om Gota Bank och Nordbankens kapitaltäckning under bankkrisen var att den understeg 2 % under bankkrisen !

Den nyemission som Nordbanken utlyste 1991 och där banken fick in över 5 miljarder måste varit grovt vilseledande med vilka mått man än mäter.

Annars skulle staten aldrig gått in och löst ut de privata aktieägarna, som blev lurade av Hans Dalborg att teckna sig för emissionen.

Genom att lösa ut de privata aktieägarna erkände ju staten att Nordbankens nyemission i själva verket måste betraktas som svindleri !

Vad bankkrisen handlar om är således det största ekonomiska brottet i Sveriges historia där krisbankerna Gota Bank och Nordbanken lurar både sina kunder och aktieägare om sin soliditet.

Det är därför staten inte vill göra en grundlig utredning i dag och göra en jämförelse med krisbankerna bokförda värden och det faktiska utfallet !

Utredningen kring Kreugerkoncernens verkliga soliditet skedde ju först 68 år efter kraschen. Eftersom både den socialistiska regeringen och den borgerliga är inblandad i denna kris gör de allt för att dölja krisbankernas verkliga obeståndssituation eftersom det då skulle utmätas straff mot både politiker och ledningarna i såväl Gota Bank som Nordbanken.

Mats Lönnerblad


3 oktober 2001 - Lars Cornell

JO, JK OCH RÅ SKÖTER INTE SITT JOBB

Korruption är ett beklagligt men naturligt mänskligt beteende. De som är tillsatta att bekämpa korruption i Sverige är främst JO, JK och RÅ, men i det avseendet sköter de inte sitt jobb. Det som är lönsamt och riskfritt förekommer ofta, därför är vänskapskorruption vid svenska domstolar mer vanligt än i andra jämförbara länder.

Men det är också pressens fel att det är så. Kanske tycker journalister att det är ett alltför svårt ämne att ta upp och därför finns inte mycket påtryckning på JO, JK och Rå att bättra sig. Heder därför åt Mats Lönnerblad som, hittills ensam, recenserat boken “Twisting the Law” på Bankrättsföreningens webbsidor.

Heder åt Bankrättsföreningen som inte sviker sanningen.

Lars Cornell


2 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

I DOMSKÄLEN SAKNAS OFTA ORDENTLIG MOTIVERING.

Svar till Patrick S. Risberg

Det gör det också svårt att i många ärenden överklaga till högre rättsinstans. I ett fall som handlar om "likabehandlingsprincipen" i samband med utdebitering av avgifter i en bostadsrättsförening , där domstolen skulle motivera varför kommersiella bostadsrättsinnehavare kan debiteras högre avgifter än för "vanliga" bostadsrättsinnehavare medförde tingsrättens oklara motivering, att hovrätten inte gav någon motivering i sina domskäl överhuvudtaget. Högsta domstolen medgav aldrig prövningstillstånd.

Genom domen förlorade den käranden hela värdet på sina kommersiella bostadsrätter som han köpt för 3 miljoner kronor!

Mats Lönnerblad


1 oktober 2001 - Mats Lönnerblad

Svar till Ingvar Axelsson

PERSONLIGT BETALNINGSANSVAR FÖRELIGGER.

för både styrelse och ledning i Gota Bank och Nordbanken som lät bli att begära dessa banker i konkurs när de var konkursmässiga.

Dessa banker kan heller inte åberopa riksdagens beslut om bankgaranti, eftersom dessa bankers obeståndssituationen inträffade redan 1989 respektive 1990 och bankgarantin som utfärdades av riksdagen beviljades för 1992.

Mats Lönnerblad


1 oktober 2001 - Patrick S. Risberg

Svar till Mats Lönnerblad

DET MÄRKLIGASTE ÄR ATT ...

domstolarna regelmässigt struntar i att motivera beslut. För övrigt strider detta mot bland annat Förvaltningslagen §20. De bestämmer att enligt någon slags metafysisk sanning så är det bara så att du skall dömas till 100 dagsböter och det behöver man inte motivera. Påtalar man detta eller ber dem särskilt att presentera ett intellektuellt sammanhängande resonemang som förklarar hur man kommit fram till sitt beslut, så struntar de ändå i detta. Jag har varit med om tre ärenden och i samtliga fall var det likadant.

Sen har man systemet med prövningstillstånd. Detta gör att länsrätten kan koka ihop en helt horribel historia som det inte finns ett uns med saklig grund eller bevis för. Efter detta är det kört och det kvittar vad man skriver.

Vid ett tillfälle var det till och med så att jag aldrig fick gå i svaromål. De använde ett helt vanligt brev till en myndighet som svaromål och vägrade därefter att ta om ärendet trots att jag protesterade så vilt jag kunde och anmälde Kammarrätten och Regeringsrätten till kammaråklagare. Svaret blev förstås att "det saknas anledning att anta att brott som faller under allmänt åtal har förövats". Detta är tydligen standardsvaret. Förmodligen har de templates som det bara är att datera och signera.

Numera har jag dragit slutsatsen att man helt enkelt skall göra sitt yttersta för att inte bli indragen i några rättsfall. Det är ändå helt omöjligt att ställa saker tillrätta. Det viktiga är att man tar avstånd och därefter går vidare. Mer kan man faktiskt inte göra som enskild medborgare. Sverige är i bästa fall representativ demokrati, och det gör att som enskild är man helt chanslös. Man måste gå ihop med andra för att kunna ställa saker tillrätta och det kan ofta vara väldigt svårt.

Patrick S. Risberg


Brf - debatt
Sammanfattning av samtliga debattinlägg sedan starten den 16 oktober 1996.
Klicka i bilden!



Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida